Piggvar med champagnesås

Piggvar med champagnesås
Piggvar är något av det bästa havet kan erbjuda och champagnesås kanske är såsernas sås för oss. Vi låter piggvaren bräsera i champagne med charlottenlök & champinjoner tills den är klar och läggs åt sidan. Spadet med svamp & lök åker ner i såsen med ännu mer champagne, fiskfond och grädde. När allt reducerats till en tredjedel skummar vi såsen och serverar med pressad potatis. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
150 g piggvarsfilé per person
5 dl champagne
2-3 charlottenlökar
2,5 dl fiskfond
3 dl vispgrädde
5-6 champinjoner
Salt, vitpeppar
1 msk smör till såsen
Smör till formen
500 g mjölig potatis
Bladpersilja

Sätt ugnen på 180°. Smörj en ugnsfast form. Hacka charlottenlöken fint och lägg i botten av formen. Skär champinjonerna tunt och lägg hälften ovanpå löken. Placera ut fisken och lägg resterande svamp ovanpå. Häll på ca 1 dl fiskfond och 2 dl champagne. Täck formen med ett smörpapper och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Låt inte fisken gå över 52° i innertemperatur. Ta ut, lägg över fisken i en ny form och håll den varm.

Häll 1,5 dl fiskfond i en kastrull tillsammans med 3 dl champagne, häll på spadet från fisken inklusive lök och champinjoner samt 3 dl vispgrädde och låt det kraftigt reducera tills 1/3 återstår. Mixa (för att få såsen skummig), blanka av med 1 msk smör. Salta och peppra ev lite mer.

Koka potatisen tills den blir mjuk och pressa med potatispress i en skål.

Lägg upp fisken tillsammans med den pressade potatisen, häll över såsen och garnera med bladpersilja. Njut!!!

André Clouet Grande Réserve är gjort på 100% pinot noir som vuxit i de för denna druva berömda kommunerna Bouzy och Ambonnay. Det finns tydliga toner av röda äpplen, nötter och små stänk av apelsin. Vi använde champagnen både till såsen och som dryck till Piggvar med champagnesås. Varunummer 7686 pris 349:- för helflaska eller 199:- för halvflaska om du bara vill ha skumpa i såsen.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.