Chez Jolie

Restaurang Chez Jolie

Relativt nyöppnade Chez Jolie ligger på Ingemar Bergmans gata 2 mitt emot Teatergrillen och i den lokal som tidigare inhyste nattklubben Collages på Östermalm i Stockholm. Här är välmeriterade Mikael Einarsson kökschef. Förra året lämnade Mikael den kända Björn Frantzéns ägda Astoria och ett stort antal anställda valde att följa med från Astoria till Chez Jolie som drivs inom Stureplansgruppen.

Mikael Einarsson har en gedigen kockkarriär på restauranger i Stockholm och London bakom sig och har dessutom gett ut fyra stycken kokböcker. Två av dessa är ”Hedonisten” och ”30 odödliga rätter” som han skrivit tillsammans med Daniel Crespi och är något av matbiblar för oss mattroende.

Chez jolies matsal

Jämfört med Astoria är Chez Jolie betydligt mindre med 65 platser. Inredningen är oerhört pampig med välputsad mässing, mörka träpaneler och fantastiska taklampor. Känslan av gammaldags lyx går att ta på och vi hade inte blivit förvånade om Dean Martin kommit gående mellan borden med en drink i handen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ambitionen med Chez Jolie är lyxig fransk bistro och det ska visa sig att allt vi äter och dricker är djupt förankrat i den franska myllan. Vi blir snabbt och mycket trevligt omhändertagna och visade till vårt bord. Servicen är lysande middagen igenom och även den går i en lite gammaldags stil med mycket bugningar och stor lyhördhet. Lite skamset konstaterar vi att detta tilltalar oss mer än det förmodligen borde.

Laherte Frères Blanc de Blanc Brut Nature

Vi inleder med ett glas champagne i form av Laherte Frères Blanc de Blanc Brut Nature. Som namnet antyder är skumpan gjord på chardonnaydruvor från 35-åriga vinstockar. Basårgång är 2020 med 50% reservvin från 2019 och 2018 och helt utan dosage.

Vi har älskat denna champagne varje gång vi provat den och idag är inget undantag. Ljuvligt syrlig frukt med stor finess som ringer länge i gommen och funkade utmärkt som ackompanjemang till Boudin Noir.

Páté En Croûte med rödlöks-
marmelad,cornichon & dijonsenap

 

 

 

 

 

 

 

 

Páten har en härlig konsistens och rödlöksmarmeladen är helt sagolik. Dijonsenapen är den starkaste vi smakat och cornichons brukar inte vara någon favorit för den av oss som valt denna rätt men som helhet i rätten blir det bländande bra. Urfranskt!

Chez jolies Boudin Noir: Svartkorv med anklever, buljongkokta vita bönor från Paimpol, äpple & pärllök
Boudin Noir: Svartkorv med anklever, buljongkokta vita bönor från Paimpol, äpple & pärllök

Buljongen är fullkomligt ljuvlig med stort djup. Svartkorven har en hög svansföring men vi hade gärna sett högre smak i den. Som helhet dock en mycket lyckad rätt och vi fick be om en sked för att kunna sleva i oss det sista av buljongen

 

 

 

 

 

 

 

Kronhjortsfilé, jordärtskocka & vintertryffel samt Chou-Fleur Au Gratin: Gratinerad blomkål & svartrot med Gruyére & persilja

Som extra tillbehör till Kronhjortsfilén beställer vi in gratinerad blomkål & svartrot med Gruyère & persilja. Kronhjorten är otroligt mör med en fantastisk kryddning. Jordärtskockan kommer i tre varianter där både den friterade och den stekta är helt lysande men purén upplever vi som lite väl söt.

Blomkålsrätten är dock en riktigt fullträff. Tryffeln försvinner lite i övriga smaker vilket är synd med tanke på att det är en dyr råvara och att detta är en av menyns dyraste rätter men som helhet är det jättegott.

Chateauneuf du pape
Domaine Bois De Boursan Chateauneuf-De-Pape Rouge 2020

Till kommande kalvbräss hade vi siktat in oss på ett andravin från ett favoritslott i Bordeaux men sommelieren tycker att syran är för dominerande i det vinet för att ”Brässen ska komma till sin rätt”. I stället föreslås Domaine Bois De Boursan Chateauneuf-De-Pape Rouge 2020 som serveras från en magnumflaska.

Vinet är gjort på 60% grenache, 15% syrah, 15% mourvedre samt 5% från övriga tillåtna druvor från 60-åriga stockar. ”Nöff” brukar vara viner med hög alkoholhalt vilket vi kan ha svårt för ibland men vi försäkras att det bara ligger på 13% vilket avgör valet för oss. Det visar sig dock att vinet håller en alkoholhalt på 14,5% när vi granskar bilden vi tog på etiketten. Visst har vinet en viss alkoholton men det är den unga röda frukten som dominerar och totalintrycket är gott med fin balans. Matchningen med ”Brässen” är dock mer tveksam.

Chez Folie, Ris De Veau ”Cordon Bleu”: Kalvbräss Cordon Bleu, brynt smör, zucchini, tomat, kapris, sardeller, salvia & citron, pommes frites

 

 

 

 

 

Ris De Veau ”Cordon Bleu”: Kalvbräss Cordon Bleu, brynt smör, zucchini, tomat, kapris, sardeller, salvia & citron, pommes frites

Vi beställer in pommes frites som extra tillbehör till Kalvbräss Cordon Bleu. Rätten är uppbyggd som en klassisk Schnitzel Cordon Bleu men med mild kryddning så att brässens karaktär ska få tala. Tillbehören är desto smakrikare med en småhet tomatröra och en salsa som osar av sardeller och salvia.

Kalvbrässälskaren av oss är inledningsvis lite förbryllad men när rättens samtliga ingredienser fått plats i gommen uppstår en känsla av förfinad fransk elegans. Gott!

 

Espresso med Madeleinekakor, tre nybakade madeleines med socker smaksatt med tonkaböna

Vi är nu mätta men Madeleinekakorna lockar så vi tar in detta tillsammans med en dubbel espresso. Kakorna är som från en annan värld med en helt ljuvligt luftig konsistens och smörighet som bara smälter ihop i munnen. Ett smakminne för livet – hatten av från oss!

Det är svårt att inte jämföra Chez Jolie med Astoria, de ligger inte långt ifrån varandra och vill troligen attrahera samma typ av publik. Men Astoria kan ta emot nästan tio gånger fler gäster vilket blir en enorm utmaning för kök och service. Här är Chez Jolie betydligt intimare och servicen känns mer intrimmad än vad vi upplevde på Astroria.

Även om vi hade önskat högre smaker i några av rätternas detaljer så vill vi absolut rekommendera ett besök. Gillar du fransk matlagning är detta en fullträff – vi kom på oss själva med att nynna på Marseljäsen på vägen ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.