Domaine André Brunel

Domaine André Brunel

Châteauneuf-du-Pape är ett vindistrikt kring byn Châteauneuf-du-Pape i södra Rhõnedalen i Frankrike. Namnet betyder ”påvens nya slott” och har sitt ursprung i att den franske kungen Filip IV flyttade påvedömet från Rom till Avignon år 1309. Denna ordning kom att råda till år 1376 när påven Gregorius X lämnade Avignon för att flytta tillbaka till Rom och etablera sitt residens där. Kvar i Avignon fanns dock personer som gjorde anspråk på att vara den rätta påven och under några år fanns det flera påvar som bannlyste varandra. Först 1417 avvecklades de sista resterna av påvedömet i Avignon.

En tidig morgon 2015 besökte vi slottsruinerna

I september 2015 är vi på en fantastisk vinresa som börjar i Alsace och sedan färdas vi vidare ner mot Bourgogne, Rhõnedalen, därefter till Nice för att till slut landa i Piemonte. När vi besöker slottsruinen en tidig morgon vandrar vi igenom vingårdar där de för området typiska knytnävsstora stenarna ”les Cailloux” täcker jorden runt vinstockarna. Vi provar ett stort antal viner i Châteauneuf-du-Pape där de allra flesta är starkt präglade av ekfat och med höga alkoholhalter som oftast rimmar dåligt med vår smak.

Vi tänker på detta när vi kämpar med våra paraplyer en regnig och blåsig morgon i Stockholm på väg för att prova Domaine André Brunels Châteauneuf-du-Pape viner i Tryffelsvinets lokaler på Blasieholmen.

Fabrice Brunel

Familjen Brunel har odlat vin i Châteauneuf-du-Pape sedan 1700-talet. Det finns dokumenterat att år 1735 köpte familjens anfäder mark av biskopen i Avignon.

Till en början skedde vintillverkningen i liten skala och mestadels av vinet såldes till Bourgogne. Först på 1900-talet bygger man en egen vinkällare och köper mer mark. Sedan 2012 är det Fabrice Brunel som är vinmakare och man arbetar ekologiskt utan att vara certifierade.

Fabrice med sin far André Brunel som gick bort 2022

Domaine André Brunel skiljer sig också åt mot mängden av odlare i området genom att inte använda ekfat utan mestadels betong och ståltankar. Ek används endast för druvan syrah som utgör en mindre del av vinerna där grenache dominerar med 70% av planteringarna. Familjen besitter också vingårdar där vinrankorna har en anseende ålder och där de äldsta stockarna planterades redan 1889(!). Även alkoholnivåerna är betydligt lägre än genomsnittet för området.

Knotiga gamla vinstockar

Allt detta låter om ljuv musik för våra öron när vi nu ska ta oss an de fem glas vin som står framför oss. Fabrice pratar bra engelska med charmig fransk brytning och rabblar fakta och anekdoter i högt tempo och med sitt charmörleende konstant påslaget.

Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux Blanc 2022

Första vinet ut är Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux Blanc 2022 som är provningen enda vita vin gjort på 80% rousanne och 20% grenache blanc. Härligt lätt oljig struktur med persikor, gula frukter, honung & kryddor med bra längd i eftersmaken. Vinet kan lagras i 5-10 år säger Fabrice och berättar att mestadels av produktionen av vinet säljs till Japan då det matchar bra med Sushi. Varunummer 50798, pris 399:-

Cõtes-du-Rhõne Cuvée Sommelongue 2022

Som namnet antyder kommer druvorna till detta vin från Cõtes-du-Rhõne och utgörs till 85% av grenache från 60-åriga stockar, vinet består också av små slattar av syrah, cinsault & mourvèdre. Stålig karaktär med mycket unga fruktaromer av viol, körsbär och hallon och ska drickas ungt säger Fabrice. Välgjort och mycket vin för pengarna. Varunummer 71810, pris 159:-

Detta vin släpps den 26 januari 2024 i Sverige och vi är en av de första i världen som får prova vinet som är gjort på 80% grenache från unga stockar och 20% syrah från äldre stockar. Även här ståltankskaraktär med unga fruktaromer av jordgubbar, körsbär, lakrits med elegant struktur och lång eftersmak. Varunummer 93194, pris 329:-

Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux 2020

Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux 2020 är ett vin som återfinns I Systembolagets fasta sortiment vilket innebär att det är tillgängligt i många butiker i hela landet. Det är gjort på 65% grenache, 20% mourvèdre och resten syrah och cinsault. Redan i doften anas en stor rymd och djup. Jordgubbar, svartpeppar, rosmarin och en svag hint av lakrits. Ännu ungt och till viss del oförlöst men redan nu en stor upplevelse men tålamod kommer att belönas.

Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux 2019

Andäktigt närmar vi oss glaset som innehåller Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux 2019 som är gjort på 84% grenache, 10% mourvèdre och 6% syrah. Vingården på 1,4 hektar ligger högst uppe på en kulle och vinstockarna är svindlande 130 år gamla. Redan i doften går det att ta på elegansen som vinet besitter. Frukten kan liknas vid en välrepeterad balettföreställning där klass och välsnidade aromer dansar runt i gommen. Jordgubbar, violer, svartpeppar, rosmarin, svårfångade kryddaromer och en längd som ringer i vinsjälen en lång stund. Bästa Châteauneuf-du-Pape vi har provat! Varunummer 56034, pris 1199:-

Slutligen berättar Fabrice om hur klimatförändringarna påverkar Domaine André Brunel. Främst är det druvan syrah som blir bränd i de höga temperaturerna så inga nyplanteringar av den kommer att ske. Med tanke på hur mycket syrah som odlas i både södra men kanske främst norra Rhõnedalen så saknas inte utmaningar framöver för vinbönderna i dessa regioner.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.