Fattoria Poggerino

Fattoria Poggerino
”Att vara vinmakare är som att vara kock – man blir aldrig riktigt färdig med receptet” säger Piero Lanza från Fattoria Poggerino.

Han har lämnat vackra Toscana för ett iskallt Stockholm där snön yr oavbrutet och trottoarerna är såphala för att låta oss prova hans viner. Fattoria Poggerino är en liten familjedriven vingård i Radda, Chianti som ligger ca 1 timmes bilfärd från Florens. Totalt äger de 43 hektar där endast 12 hektar är planterade med vinrankor och resten utgörs av skog som bidrar till att nätterna blir kalla och kyler ner sangiovesedruvorna och ger dem därmed en lång mognadsperiod. Produktionen ligger på 70 000 flaskor om året och vingårdarna ligger på 400 till 500 meters höjd över havet.

Piero Lanza

Piero pratar om sina vinrankor som om de vore hans barn och han fotograferar vingårdarna varje vecka för att dokumentera och följa utvecklingen. Vi får ta del av ett fascinerande bildspel på detta från när vingården vaknar på våren till höstens glödande orangefärgade löv på vinrankorna.

Fattoria Poggerino har varit ekologiskt certifierade i 15 år och man använder hela 20 olika kloner av druvan sangiovese för att skapa komplexitet i vinerna. Piero betonar vikten av att druvorna krossas försiktigt för att undvika att alltför starka tanniner skapas. De använder ingen odlad jäst utan endast den naturliga från druvornas skal. Lagringen sker främst på betongkar eller stora gamla ekfat av slavonsk ek men i vineriet finns också ett antal betongägg som Piero börjat använda efter en inspirationsresa till champagneproducenten Larmandier-Bernier.

Även i Toscana gör sig klimatförändringarna påminda då nederbörden minskar för varje år och det blir allt varmare berättar Piero. En åtgärd de vidtar är att låta löven sitta kvar på vinrankan så att de skuggar druvan.

Framför oss står nu fem olika glas av Fattoria Poggerinos viner. Tre som finns att köpa samt två äldre årgångar serverade från magnumflaskor.

Chianti Classico Nuovo 2021

Vinet är gjort från 20-åriga vinstockar och har lagrats på betongägg. Årgång 2021 är den bästa årgången de senaste 7-8 åren berättar Piero tack vare en sval och regnig september innan värmen återvände igen. Tydligt fräsch, slank och ung profil i både doft och smak. Körsbär, röda vinbär, ett och annat plommon, örtagården kan anas och vinet har en fin längd. Vinet släpptes på Systembolaget den 19/1 2024 med varunummer 93802, pris 309:-

Chianti Classico 2021

Det här vinet är mitt visitkort säger Piero om Chianti Classico 2021 som lagrats ett år på gamla stora fat. På tidningen Wine Spectators lista över 2023 års 100 bästa viner knep detta vin plats 45. Rymden är större i detta vin och körsbären är i absolut högform samt väl avvägda fattoner. Både tobak och jordgubbar lurar i vassen och kommer säkert fram med lite lagring. Stilrent, klassiskt och väldigt gott – fynd! Vinet släpptes på Systembolaget den 19/1 2024 med varunummer 93326, pris 239:-

Chianti Classico Riserva Bugialla 2020

Namnet Bugialla kommer från en gammal kyrka som finns på familjens marker och årgång 2020 var lite varmare än 2021 berättar Piero. Vinstockarna är 30 år gamla och vinet har marcererat med skalen i 50 dagar och sedan lagrats 2 år på gamla stora fat. Här finns ett ännu större djup och fin integrering av faten. Mörka körsbär, rosor, plommon & tobak i majestätisk stil och detta är provningens bästa vin för oss. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment med varunummer 74765, pris 381:-

Chianti Classico Riserva 2016 från en magnumflaska
Årgång 2016 var en helt perfekt årgång, vi fick regn och sol när vi behövde, berättar Piero. Det var också den sista årgången med normala väderförhållanden då alla årgångar därefter varit varmare. Även här har vinet fått 2 år på stora gamla ekfat. En distinkt närmast ungdomlig syra med mörka körsbär, tobak, plommon, rosor med en nästan evighetslång eftersmak i exakt balans.

Chianti Classico Riserva 2006 från magnumflaska
En bra årgång säger Piero och på den här tiden lagrade Fattoria Poggerino riserva-vinerna på små franska ekfat, något som de helt övergav 2011. Här finns också klassiska ekfatstoner med lite, trots ålder, toner av lösningsmedel. Frukten är mättad med moreller, tobak med en härlig mognad som ligger länge i gommen.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.