Paolo Scavino

Paolo Scavino
Senast vi var i Piemonte bodde vi på hotellet Tota Virginia som ligger bedövande vackert mellan vingårdarna i Serralunga d’Alba. Vi intog vår frukost på terrassen med utsikt mot byn Castiglione Falleto uppe på kullen. Här har Paolo Scavino sin hemvist och är utan tvekan en av de mest respekterade vinproducenterna i Barolo.

Vingårdar i Serralunga d’Alba och på kullen byn Castiglione Falleto

Paolo Scavinos historia börjar 1921 när Lorenzo Scavino och hans son Paolo grundar familjeföretaget. Till en början säljs endast vinerna i bulk men Paolo börjar så småningom buteljera egna viner. På 50-talet delas de 11 hektar vingårdar upp mellan Paolo och hans bror Alfonso. Paolo fortsätter göra vin under Paolo Scavinos etikett och Alfonzo under Azelia. Men det är Paolos son Enrico som verkligen sätter Paolo Scavino på vinkartan.

Enrico blir en del av den revolution bland unga vinmakare i Barolo som i slutet av 80-talet och 90-talet ville göra Baroloviner på ett nytt sätt och kom att kallas Barolo Boys. Vid den här tiden kunde Baroloviner som var producerade på traditionellt sätt behöva lagras minst 20 år innan de gick att dricka. Ett av flera mål för Barolo Boys var därför att göra mer lättillgängliga viner bl. a genom att använda små franska ekfat så kallade barriquer istället för stora ekfat botti av slavonsk ek. Detta skapade stora motsättningar mellan de vinbönder som ville fortsätta producera vin som de alltid gjort (traditionalister) och de som valde en ny väg (modernister). Dessa motsättningar lever till viss del kvar kanske främst hos den generation som upplevde och deltog i revolutionen.

Familjen Scavino

När vi en gång i tiden började prova Baroloviner upplevde vi Paolo Scavinos viner som alltför påverkade av de nya franska ekfaten för vår smak. Men under det senaste decenniet har Scavinos användning av nya franska ekfat minskat från 30% på 90-talet till dagens 15%. Enricos döttrar Elisa och Enrica har i många år arbetat sida vid sida med sin far som vinmakare och exportansvarig. Genom åren har också Enrico förvärvat vingårdar och de förfogar nu över en vingårdsareal på 30 hektar.

Enrica Scavino

Veckan innan denna provning sker har Enrico hastigt och oväntat gått bort. En av Barolos legendariska vinmakare gick därmed ur tiden 82 år gammal. Trots detta har Enrica tappert tagit sig till Stockholm denna dag för att främst presentera Paolo Scavinos Baroloviner i strålande årgången 2019. Totalt gör Paolo Scavino 15st olika viner och 7st av dem är nu upphällda förför oss.

2022 Langhe Bianco Sorisso

Först ut är Paolo Scavinos enda vita vin Langhe Bianco Sorisso gjort på 40% chardonnay, 40% sauvignon blanc, 20% viogner och produktionen ligger på runt 15 000 flaskor. De olika druvorna jäser var för sig i ståltankar.

Frisk fin syra och viss mineralitet. Toner av persika, citrus och rostade mandlar. Fin längd och klart gott. ”Sorisso” betyder leende på italienska vilket är ett mycket passande namn på detta vin. Finns i beställningssortimentet med varunummer 56627, pris 219:-

2022 Langhe Nebbiolo

”Detta är vårt viktigaste vin” säger Enrica och druvorna kommer från vingårdar i La Morra. Vinet jäser vid låg temperatur för att uppnå mjuk extraktion och lagras sedan på ståltankar och gamla ekfat i 10 månader.

Vinet har ett lätt anslag med rosor, nypon, körsbär och viss kryddighet från faten. På halvflaska i årgång 2022 finns vinet i Systembolagets ordinarie sortiment med varunummer 2368, pris 119:- och på helflaska finns vinet i beställningssortimentet i årgång 2021 med varunummer 71901, pris 269:-

Karta över Paolo Scavinos vingårdar

 

2019 Barolo Classico

Första Barolovinet ut är Paolo Scavinos Classico som hämtar druvor från 8 olika vingårdar som vinifieras separat och blandas först efter 10-12 månaders lagring på gamla stora fat. Under många decennier var detta den Barolo som Paolo Scavino gjorde och allt fokus låg då på detta vin. Först 1978 började de buteljera vingårdsvinerna separat.

I doften finns ett helt annat djup i detta vin. Rosorna känns dova & kraftfulla, nypon, rosor, lakrits och läckra tjärtoner. Kraftfullt utan att göra avkall på elegansen.

Lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment 5/4 med varunummer 92628, pris 399:-

2019 Barolo Monvigliero

Vingården Monvigliero ligger i kommunen Verduno som är Barlos nordligaste kommun. Paolo Scavino har ägt en del av denna vingård sedan 2007. Enrica berättar att vingården har ett syd/sydöstligt läge och att en lätt bris drar igenom vingården vilket gör att det aldrig blir så varmt som det kan bli i andra vingårdar. Vinet jäser på ståltankar och lagras sedan 24 månader på gamla fat följt av 10 månader på flaska.

Vi har nu växlat upp i kvalitet på alla fronter. Doften skvallrar om en enorm rymd och väl i gommen breder rosorna ut sig medan nyponen dansar cancan. Frukten är mörk fylld av toner av tjära & tryffel och i den långa komplexa eftersmaken finns löftet om ett långt liv. Vinet kommer i Systembolagets webblansering den 21/3 med varunummer 94955, pris 849:- och det finns 120 flaskor att slåss om.

2019 Barolo Ravera

Vingården Ravera ligger i kommunen Novello och vi är nu i den södra delen av Barolo. Paolo Scavino äger sedan 2015 tre stycken parceller i den högsta delen av vingården på 400 meters höjd över havet. Vinstockarna har östlig exponering och planterades på 60-talet. ”Den här vingården har blivit berömd de sista 10 åren” berättar Enrica. Vinet jäser på ståltankar och lagras sedan 24 månader på gamla fat följt av 10 månader på flaska och i denna årgång blev det 6 500 flaskor.

Frukten är fullkomligt kolsvart som om vi befann oss i Mordor. Rosor, nypon, lakrits, tjära och öronbedövande tanniner. Enorm kraft i vinet men ändå får elegansen plats i glaset. Imponerande, komplext och långlivat. 180 flaskor av vinet kommer i Systembolagets webblansering den 21/3 med varunummer 94952, pris 849:-

2019 Barolo Prapò

Vingården Prapò ligger i kommunen Serralunga d’Alba och vi är nu i den östra delen av Barolo. ”2007 köpte vi vår del av denna vingård av 20st kusiner som ägde den tillsammans. Vi ryckte upp alla vinstockarna och planterade nya år 2010 och år 2015 gjorde vi första årgången av vår Prapó” berättar Enrica. Jordmånen är väldigt mineralisk och vinet jäser på ståltankar och lagras sedan 24 månader på gamla fat följt av 10 månader på flaska och i denna årgång blev det 4 300 flaskor.

Om möjligt ännu mörkare frukt i detta vin. Rosorna är dova & nyponen ännu lätt förskrämda i bakgrunden. Körsbär, violer men framför allt tjära tar plats i gommen och balansen är helt fenomenal vilket borgar för ett långt liv. 180 flaskor av vinet kommer i Systembolagets webblansering den 21/3 med varunummer 94953, pris 849:- och vi kommer försöka fånga ett par flaskor av denna Barolojuvel.

2019 Bric dël Fiasc

Bric dël Fiasc är en vingård som Paolo Scavino ägt sedan 1921 men det var först 1978 som den första buteljeringen av vingården skedde. Den ligger i byn Castiglione Falleto som ligger centralt i Barolo. På Piemontesiska (lokalt språk/dialekt) betyder Bric dël Fiasc ungefär ”på toppen med en flaska”. Enrica berättar att i svunna tider arbetade vingårdsarbetarna varje ljus timme på dygnet och delade gärna på en flaska vin på toppen av Bric dël Fiasc när de åt sin medhavda mat. Dessutom påminner formen på vingården om just en flaska. Vinet jäser på ståltankar och lagras sedan 24 månader på gamla fat följt av 10 månader på flaska och i denna årgång blev det 12 000 flaskor.

Redan i doften förstår vi att detta kommer att vara dagens allra elegantaste vin. Rosor, mörka nypon, körsbär, lakrits, blodapelsin och viss tobaksmättnad. Om tjäran i Prapò hade boxhandskar så har tjäran här snört på balettskorna. Finessen är slående och vinet är njutbart redan nu men som oftast med högklassiska Baroloviner kommer tålamod belönas.

Sammanfattningsvis visade denna provning i Tryffelsvinets regi att dagens viner från Paolo Scavino är en stilstudie i hur kraft & elegans kan balanseras och ändå tydligt låta vingården komma till tals i glaset.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.