Torsk, Savoy & Beurre Blanc
Genom att linda in torskryggen i Prosciutto och Savoykål får vi fram både smak och textur till fisken när den bakas långsamt i ugnen. Vi slår en Beurre Blanc som vi smaksätter med gräslök och forellrom och serverar med krispig potatis.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)
Ingredienser
Torskrygg ca 150 g per person
Prosciutto (2 skivor till varje fiskbit)
Savoykål
Delikatesspotatis
Rapsolja
Salt, peppar
1 dl vitt vin
1 msk champagnevinäger (alt vitvinsvinäger)
2 msk charlottenlök
5 vitpepparkorn
250 g rumsvarmt smör skuret i små tärningar
3 msk finskuren gräslök
1 dl forellrom
Börja med att koka upp saltat vatten, skär loss några blad från savojkålen och blanchera dem i det kokande vattnet ca 2 min, ta sedan upp och lägg i iskallt vatten (för att kokningen att avstanna). Skär sedan bort mittstocken.
Rimma torsken i 1 liter vatten blandat med 0,5 dl salt. Låt den ligga i 20 min.
Värm ugnen till 150°.
Linda under tiden in fisken i ett lager prosciutto och därefter ett lager savoykål. Fäst med tandpetare och lägg i en smörad ugnsform. Skär smör med osthyvel och lägg ovanpå savoykålen och sätt in i ugnen. Baka tills innertemperaturen är 45°.
Dela potatisen på hälften och blanda med rapsolja, salt och peppar. Vi använde airfryer och lät den gå på 200° i 20 minuter med snittytan ned, därefter vände vi potatisen och körde 5 minuter till. Ta ut när den är härligt krispig. Det går alldeles utmärkt att göra i vanlig ugn också på 250° i ca 30 min, vänd då efter 25 minuter.
Beurre Blanc
1 dl vin får koka ihop med 1 msk champagnevinäger (eller vitvinsvinäger) samt 2 msk finhackad charlottenlök och vitpepparkorn. Reducera tills 3 msk återstår. Sila av löken och vitpepparn.
Blanda sakta i smöret i reduceringen under konstant vispning. När såsen tjocknat gå i med finhackad gräslök och forellrom. Smaka av med salt.
Lägg upp fisken på tallrik och ta bort tandpetarna. Placera ut potatisen och häll på såsen. Garnera med lite mer gräslök. Njut!