The Burgundy

 

The Burgundy är en gammal favorit för oss som ligger på Yxmedsgränd i Gamla Stan. När vi en gång i tiden upptäckte denna vinbar så var den delvis möblerad med stora tweedfåtöljer och hade man tur kunde man få sitta i en sådan ett par timmar och kontemplera till det ena fantastiska vinglaset efter det andra. Vi minns särskilt ett tillfälle när det erbjöds La Tâche för 2400 kr glaset som vi efter lång debatt beslöt att vi inte hade råd med – frågan är om vi någonsin kommer att få chansen att köpa La Tâche på glas igen?

När vi återvänder i september 2019 är det för att prova den mycket rimligt prissatta ”vintallriken” som ger utrymme för större vinutsvävningar. The Burgundy är idag helt förändrat där man ersatt tweedfåtöljerna med en radda små bord och vinbaren har helt enkelt förvandlats till en liten restaurang. Ljudnivån är hög men med trevlig stämning och lika vinkunnig personal som tidigare.

Vi är fyra stycken som äter denna kväll och vi startar med potatischips med löjrom, crème fraiche och gräslök som är vansinnigt gott medan vi bläddrar i den bibeltjocka vinlistan. Vi fastnar för Domaine Vincent Dauvissat Chablis 1:er Cru La Forest 2014 och Domaine Antoine Jobard Meursault 2015. Vi har provat viner från Jobard tidigare med Dauvissats viner har vi bara läst och drömt om.

Dauvissat har en närmast himmelsk frukt med fjällbäcksklara toner, vibrerande syra och fin smörighet som sitter kvar länge i gommen och det är helt enkelt det bästa vi har provat från Chablis. Jobards Meursault från varma 2015 visar sig också vara en hit men med något grövre struktur men även här är hela smörasken framme och syran i toppform trots att vi är på kommunnivå, så gott!

Vintallrik denna afton är endera Schnitzel Holstein(Krispigt stekt fläskschnitzel toppas med stekt ägg, sardeller, kapris & sardellsmör) för 150:- eller Träkolsgrillad piggvar på ben (Serveras med beurre blanc och tradjazzgarnityr) för 250:-

Schnitzeln har en tydlig sälta och läcker pubkänsla. Piggvaren serveras först lite rå men efter att vi påpekat detta byts tallrikarna snabbt ut och vid andra serveringen är fisken perfekt.

Det är svårt att inte rekommendera The Burgundy för den vinintresserade oavsett hur insatt man tycker sig vara i vinets värld. Vinutbudet känns närmast oändligt och personalens servicekänsla och kunnighet kommer att hjälpa dig till stora vinupplevelser.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.