André Lurton på Sturehof

André Lurton på Sturehof
För drygt ett år sedan fick jag möjligheten att träffa och intervjua François Lurton och idag förärades mig möjligheten att möta hans bror Jacques som numera driver familjen Lurtons olika slott i Bordeaux. En gång i tiden arbetade dessa båda bröder sida vid sida som ”flying winemakers” över i stort sett i hela världen. Tillsammans letade de efter nya möjligheter att investera i vingårdar medan fadern André drev egendomarna i Bordeaux. Till slut investerade de i Argentina eftersom ”det var den enda terroir som far gillade” berättade François för mig. 2019 går den legendariska André Lurton bort och de sju syskonen Lurton samlas för att välja en efterträdare och valet föll på Jacques.

Jacques Lurton

Familjen Lurton förfogar idag över en mängd slott som Bonnet, Couhis-Lurton, de Cruzeau, La Louvière och de Rochemorin i Pessac Lèognan i södra Bordeaux. I kommunen Margaux slottet Dauzac och på den andra sidan floden hittar vi Barbe Blanche. Lurtons är således en av de mäktigaste vinfamiljerna i Frankrike men detta är ingenting som märks av på Jacques när han serverar oss ett bubbel och ödmjukt och nyfiket svarar på våra frågor. Han ber oss gissa vilken druva detta mousserande vin är gjort på och gissningarna haglar men ingen träffar rätt. ”Cabernet Sauvignon” säger Jacques och ler och vi står där som fågelholkar.

Diane by Jacques Lurton Blanc de Noirs Brut Nature

Druvorna till vinet kommer från samma vingårdar som Château Bonnet som i både sin röda och vita form är riktiga klassiker på Systembolaget. Druvorna jäser på ståltank och genomgår sedan en andra jäsning på flaska enligt den traditionella metoden och har legat nio månader på sin jästfällning.

Ljusgul färg med små pigga bubblor. Fräsch frukt med gula äpplen, vinbär och nektariner. Viss krämighet uppstår efter hand i glaset. Riktigt gott och mycket prisvärt. Perfekt för en blindprovning med vänner. Varunummer 52382, pris 199:-

Chambre Separée på Sturehof

Sturehof är en riktigt restaurangklassiker i Stockholm beläget mitt på Stureplan och med anor från 1800-talet. Dagens kökschef är skicklige Michael Larsson. Restaurangen går sedan 2023 igenom en stor renovering och rymmer idag 300 sittplatser men när renoveringen är klar 2026 ska det finnas plats för hela 425 sittande gäster fördelat på 2600 kvm med olika restaurangerbjudanden och butiker. Vi befinner oss idag på andra våningen där ett flertal privata rum finns och ett Chambre Separée där vi nu sätter oss till bords. Till första rätten serveras vi två viner.

Château Bonnet Blanc 2024

I första glaset har vi Château Bonnet Blanc som precis bytt årgång på halvflaska till 2024 och i denna årgång har Jacques gjort en del tekniska förändringar i vinprocessen samt även blandat i druvan Colombard. Vinet består av 80 % Sauvignon Blanc och resten Semillon & just Colombard. Vinet jäser på ståltank och lagras sedan där i fyra månader på sin jästfällning. Jag har provat ett antal årgångar av detta vin men inget med den aromatik som 2024:an visar upp och som bara hade tillbringat fem dagar i buteljen när vi provade det idag.

Svarta vinbär, krusbär, gröna päron, citrus och viss örtighet. Fantastisk balans för priset och ett synnerligen matvänligt vin till alla former av fisk och skaldjur. Varunummer helflaska (årgång 2023 just nu men inom ett par veckor bytt till 2024) 4151, pris 109:- och halvflaska (årgång 2024 med samma varunummer). Fynd i årgång 2023 och superfynd i årgång 2024!

Château de Rochemorin Blanc 2022

I andra glaset har vi Château de Rochemorin Blanc 2022 och Jacques berättar om ett riktigt vädermässigt besvärligt år. Våren bjöd på en tidig frost som följdes av en lång period av torka från maj till september. En liten skörd av hög kvalitet blev ändå resultatet till slut. Vinet är gjort på 100 % Sauvignon Blanc som jäste på franska ekfat och sedan lagrades på samma ekfat varav 35 % var av ny fransk ek.

Till skillnad från Bonnet finns här en tydlig men balanserad prägling av ekfatslagringen. Nötter, gula äpplen, aprikoser, svarta vinbär med fin längd och en jättebra match till kommande Toast Skagen. Tillgänglig via privatimport från importören Vinunic, pris 259:-

Toast Skagen

Nu kommer Sturehofs variant av Tore Wretmans klassiker Toast Skagen in och det är en synnerligen vacker skapelse. Själva skagenröran är fast i konsistensen och rejält dillstinn med en perfekt sälta. Bröden stekta till perfektion och klicken med kalixlöjrom pricken över i:et. Så gott och Château de Rochemorin fångar in sältan och lyfter alla skaldjurstoner. Underbart gott!

Även till nästa rätt serveras två viner i form av Château La Louvière i två olika årgångar.

Château La Louvière Blanc 2021

”Årgång 2021 bjöd på ett nyckfullt väder och var det kallaste året på 40 år” berättar Jacques. Våren var regnig följt av tidig frost och sommaren var ovanligt mild men mot slutet av augusti kom värmen äntligen och räddade årgången. Vinet är gjort på 100 % Sauvignon Blanc som jäst och sedan lagrats på stora ekfat (600 l). ”Detta är ett vin som kan lagras länge” säger Jacques

Slank fruktprofil som till en början känns lite blyg men som blommar ut under tiden i glaset. Citrus, vita persikor, grapefrukt, hög syra och i eftersmaken kan man ana de honungstoner som kommer att komma med lagring. Släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment 5 september 2025. Pris 279:-

Château La Louvière Blanc 2007

Årgång 2007 av samma vin är buteljerad med skruvkork och består av 85 % Sauvignon Blanc och 15% Sémillon. Vinet har jäst och lagrats på franska ekfat under ett år där 30 % av faten var helt nya. Även detta var ett år med knepiga väderförhållanden med en varm vår följd av en kall sommar med väldigt lite nederbörd.

Härlig mognad i både doft & smak med en lite läcker oljighet i strukturen. Honung, röda äpplen, grapefrukt och väl integrerade ekfatstoner. Jättebra match till kommande pilgrimsmussla. Finns i Systembolagets beställningssortiment med varunummer 50161, pris 449:-

Pilgrimsmussla med tryffel

Nu ställs en slående vacker rätt på bordet i form av pilgrimsmussla med tryffel. Pilgrimsmusslan är stekt till absolut perfektion och badar i en smörig sås och tillsammans med tryffeln blir det full pott i min gom. Château La Louvière Blanc 2007 med sina mognadstoner lirar fint med både tryffeln och smörsåsen.

De två sista vinerna tillhör Lurtons toppviner på den vita sidan.

Château La Couhins-Lurton Blanc 2021

Château La Couhins-Lurton Blanc 2021 visar upp en stor rymd i glaset trots det kalla året 2021. Vinet är gjort på 100% Sauvignon Blanc från vingården Couhins i Pessac-Léognan och som har jäst och lagrats på fransk ek under ett år.

Här finns eleganta svarta vinbär, krusbär, mandariner och grillad citron. Fyllig frukt som ligger länge i gommen och slutar med persikotoner. Väldigt balanserat och elegant vin. Finns via privatimport från importören Vinunic, pris 659:-

Château La Couhins-Lurton Blanc 2020

Till skillnad från 2021 så var 2020 en varm årgång med en mild vinter följd av rejäl hetta under sommaren men augusti bjöd på kalla nätter vilket nog räddade årgången. Vinet är gjort på 100% Sauvignon Blanc som jäste och lagrades på fransk ek under 10 månader med sin jästfällning där 30% av eken var ny.

Väderleken under året går igen i glaset. Det är rundare och känns varmare i sin struktur och har en mörkare färg jämfört med 2021. Karaktärsfull frukt med persikor, mandariner, krusbär, grillad citron och en sista förnimmelse av gröna äpplen. Båda årgångarna av detta vin har elegans & balans gemensamt och min gissning är att 2021 kommer att vara segraren av de två om 10 år men idag är det 2020 som är en helt klockren match till kommande piggvarsrätt. Finns via privatimport från importören Vinunic, pris 549:-

Piggvar med kräftsås och färskpotatis

När sista rätten ”piggvar med kräftsås och färskpotatis” ställs på bordet så sprids en andäktig tystnad runt bordet. Djupa söta aromer från kräftsåsen stiger upp från tallriken. Piggvaren är helt perfekt tillredd och skivar sig fint och grönsakerna som ligger under fisken är ljuvligt krämiga. Ibland är det klassiska bara helt rätt för potatisen möter upp allt på tallriken och ger rätten stadga och struktur. Klicken med rom understryker det klassiska men är ju också bara så gott! Båda årgångarna av Château La Couhins-Lurton Blanc funkar fint till rätten men årgång 2020s flörtigare frukt plockar upp all sötma och kryddighet i kräftsåsen på ett föredömligt sätt.

Vinerna från Bordeaux har rönt berömmelse ända sedan de klassificerades 1855 i samband med världsutställningen i Paris och för den delen även innan det. Bordeaux och dess kommuner på olika sidor av floden Garonne är ofattbart stort, cirka tio gånger större än Bourgogne, och produktionen uppgår till upp emot 900 miljoner buteljer varje år. Alltför mycket fokus ligger enligt mig på de röda vinerna – missförstå mig rätt de kan vara sagolika men de vita vinerna hamnar oftast för mycket i skuggan tycker jag. De är rent sagolika matviner med en stringens & syra som möter det mesta på våra tallrikar bättre än de röda. Vi pratar om detta runt bordet med Jacques som säger. ”Du hittar inga vita Bordeauxviner på restaurangerna i Paris” och rycker lite uppgivet på axlarna. De vita Bordeauxvinerna är en skatt att upptäcka som jag rekommenderar varmt. /Patrik Bennet, winomaten

Denna lunch anordnades av vinimportören Vinunic som är en del av Vingruppen.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.