En trotjänare i absolut toppform

E Guigals Côtes-du-Rhône med varunummer 2011 är en riktig trotjänare på Systembolaget och som funnits i sortimentet sedan 1995. När vårt vinintresse började ta fart en gång i tiden var detta en av våra första favoriter som snabbt blev en stapelvara hemma hos oss. Vi har inte provat vinet på många år (så mycket vin – så lite tid) men nu när det har bytt årgång till 2016, som är en drömårgång i Rhônedalen, tyckte vi det var dags. Priset är idag 129 kronor.

E Guigals Côtes-du-Rhône är gjort på druvor från södra Rhône med druvblandningen 50% Syrah, 40% Grenache, 10 % Mourvèdre (Systembolaget anger en annan procentuell fördelning av dessa druvor men vi tror att det är en är gammal uppgift och har gått på E Guigals egna uppgifter). Vinstockarna har en genomsnittsålder av 35 år och vinet mognar arton månader på stora ekfat så kallade foudres. E Guigal producerar hela fyra miljoner flaskor av detta vin och gissningsvis är det till stora delar gjort på köpta druvor från kontrakterade odlare och håller en alkoholhalt på 14,5 %.

Redan i doften känner man hur laddad frukten är från den varma årgången 2016. Det var en rejäl värmebölja under sommaren som fortsatte även in på hösten i södra Rhône men nätterna var kalla, vilket gjorde att fruktsyran bevarades och druvorna fick perfekt mognad.

Vi tycker oss känna en tydlig vitpepparton i doften men i smaken är det definitivt svartpeppar, violer och saltlakrits i en skön förening. Inledningsvis känns frukten nästan bråkig men med lite luft lägger sig detta och oj vad gott det här vinet är. Fortfarande ett rejält fynd i vår bok och i synnerhet i denna årgång som nu är aktuell på Systembolaget.

Du kan utan problem lagra detta vin hemma i varma lägenheten/huset i några år. Har du möjlighet att förvara det under svalare former så kan det lagras längre. Vinet finns också tillgängligt på magnumflaska med samma varunummer 2011 och går att beställa hem till din lokala Systembolagsbutik.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.