Mastio – en pizza värd en resa

I vår familj pågår en debatt om vad som är godast – fulpizza eller finpizza? Med fulpizza menas de klassiska man får på de flesta pizzerior och som vi alla har växt upp med som Capricciosa, Kebabpizza osv och där fetthalten är hög och ”skinkan” svårbestämd. Dessa ställs mot de finpizzor som numera finns lite överallt och där råvarorna håller hög kvalitet och även degen har fått största tänkbara omsorg. Vi ser inget slut på denna debatt i familjen men om vi bara går till oss själva så gillar vi båda. En fulpizza har sin plats men finpizzorna är det vi jagar och vill uppleva.

Det är definitivt finpizza vi förväntar oss när vi sitter i taxin på väg ut till Limhamn för att besöka Mastio. Vi får en känsla av att taxichauffören snurrar runt i hamnen länge innan han styr ut mot Limhamn och det visar sig att ditresan blir dubbelt så dyr som hemresan.

Vi får ett varmt välkomnande och slår oss ned vid vårt bord. Det är en torsdagskväll men restaurangen är i stort sett fullsatt. Restaurangen drivs av Stefano och Sandra Mastio men just i kväll syns ingen från ägarparet till. Det visar sig finnas fyra stycken pizzor att välja på. Våra förväntningar är höga, Mastio sätter ribban högt för sina pizzor. De arbetar degen för hand i 3-6 dagar så att den får mogna i sin egen takt. Mastio har också en uttalat ekologisk profil och beskriver själva sina smaker som 50% Italien och 50% Sverige. Här kan du också gå en pizzamasterclass för Sandra Mastio om du riktigt vill fördjupa dig i hur en god pizza görs.

Vi bestämmer oss för att dela på en flaska Langhe Nebbiolo från Emilio Vada men först beställer vi in lite parmesan och fänkålsrostade salta mandlar.

Första smakprovet på mandlarna förvirrar oss helt men från andra smakprovet inser vi att detta är helt brilliant.

Vinet är relativt lätt för att vara en Langhe men funkar fint för oss denna kväll.

Lokalen är ganska liten men med stor mysfaktor. Vi väntar med spänning på våra pizzor och under tiden njuter vi av vinet.

En av oss väljer Maggan som är en smaskig pizza bestående av San Marzanotomat, Fior Du Latte, Buffelmozzarella och basilika. Det är mozzarella/burratafantasten av oss som beställer detta och får utstå spott och spe av den andre för att inte ta ut svängarna mer. Pizzan har en fantastisk saftighet och god lång smak som ligger helt i linje sett till kvalité med andra finpizzor med likande ingridienser.

Den andre av oss väljer Lone Wolf som är en pizza med San Marzanotomat, Taleggio, Salsiccia, picklad rödlök, friterad lök, karamelliserad lök med rökt paprika och rostad vitlöksdressing samt persilja. Redan vid första tuggan förstår man all tankeverksamhet som ligger bakom detta mästerverk. Alla former av lök, med olika konsistenser och smaker, gifter ihop sig med Taleggion på ett förträffligt sätt. Ovanpå detta svävar Saliciccian tillsammans med små hintar av rökta toner och allt strålar samman i total harmoni som sitter länge i gommen. Hatten av för en av de bästa pizzor vi har ätit!

Eftersom vi inte orkade äta upp alla mandlar får vi utan problem en liten mugg med oss hem så att vi i lugn och ro kan fortsätta njuta på hemmaplan. Vi pratar med servitrisen om vår dyra och förvirrande taxiresa ut till Limhamn. Hon blir lite förfärad och beställer en bil från ett konkurrerande taxibolag till oss. Hemfärden till hotellet kostar oss därmed mindre än hälften av vad resan ut till Limhamn gjorde. Detta är bara ett exempel på den varma och omtänksamma service vi mött hela kvällen. Det är absolut toppklass på pizzorna och priserna är fullt rimliga så om du bor i Malmö och gillar pizza är detta ett givet val och för er andra pizzafantaster är Mastio definitivt värt en resa.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.