Jullunch på Bobergs

Bobergs Matsal ligger på översta våningen i NK-huset mitt i hjärtat av vår huvudstad. Här har man serverat mat sedan 1915 och den pampiga inredningen för tankarna till svunna tider. Sedan 2015 drivs Bobergs av stjärnkrögaren Björn Frantzén och vi har vid några tidigare tillfällen ätit magnifika luncher här så vi ville gärna se vad Bobergs jullunch hade att erbjuda.

Vi anländer 20 minuter tidigare än vår bokning men blir vänligt bemötta och uppmanas hänga av oss ytterkläderna så ska bordet vara klart om fem minuter.

När de fem minuter blir tio så ursäktar sig personalen att det tar tid och serverar oss varsitt glas glögg. Det är de här små servicedetaljerna som skiljer restauranger åt tycker vi. På Bobergs råder en sober stämning och trots att flertalet barnvagnar är inklämda mellan borden hörs inga barnskrik utan även de minsta tycks trivas.

När vi väl lotsas genom matsalen visar det sig att vi fått bordet längst in vid fönstret. Här har man den bästa utsikten över Kungsträdgården och vi skymtar även delar av slottet. Vi studerar nu menyn för Bobergs årliga jullunch som består av tre serveringar. Vi bestämmer oss, vår vana trogen, först för vinet.

Idag faller valet på Bila-Haut från M. Champoutier som är gjort på druvorna Syrah, Grenache och Carignan och har mognat på stora ekfat. Det visar sig vara en riktigt charmör med fin frukt och bra bett i smaken.

Förrätten innehåller flera utmaningar för den ene av oss som inte äter sill och har svårt för gravad lax.

 

För sillmotståndaren blir ”Rillette på pärlhöna” höjdaren i förrätten och dessutom ett vispat smält brynt smör till vört- och knäckebröd. Smöret har vissa likheter med vår egen variant – se vårt tidigare blogginlägg ”Vispat smör på vårt vis”

Sillförespråkaren njuter skamlöst av Matjesillen som har en härlig sälta, den dillgravade laxen har en fantastisk konsistens och lantpatén smakar ljuvligt. Vi får också varsin bit perfekt lagrad Västerbottenost och känslan av frid sprider sig i våra kroppar efter ett hektiskt dygn i Stockholm.

Nu kommer varmrätten in som är confiterat anklår och detta är en rätt vi har försökt oss på själva ett par gånger och även testat konservvarianten som man kan hitta i välsorterade butiker. Vi tycker det är gott men ankan blir lätt väldigt mäktig av allt fett. Därför är denna variant en befrielse i den bemärkelsen att den är betydligt lättare och elegantare än våra egna försök. Sauterad spetskål med valnötter och den stekta brysselkålen skapar fina smakbrytningar och lirar fint med vinet.

Vi har lite svårt för alltför söta efterrätter men den Chokladbavaroise som nu kommer in med körsbärssorbet är perfekt balanserad för vår smak. Vi slukar den helt och hållet förutom de spritinlagda körsbären som vi tycker blir lite för tunga.

Jullunchen serveras ända fram till jul och för er som har möjlighet att gå är det en stark rekommendation från oss. Maten är utsökt och servicen är varm och omtänksam vilket gör att man lätt glömmer all julstress.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.