Coco & Carmen – Fun Fine dining

Coco & Carmen är en riktigt klassisk kvarterskrog på Banérgatan 7 i stadsdelen Östermalm, Stockholm. Den drevs under många år av Jakob ”Coco” Frisk och Carmen Elisabeth Frisk och hade ryktet att vara en favoritrestaurang för kungahuset. Därefter drevs Coco & Carmen under tiotalet år av Sita von Essen och hösten 2019 tog gänget från Punk Royal och Joakim Almqvist över.

”Vi är lite mer Royal än punk – vi är ju trots allt på Östermalm” säger vår servitör Sofia som kommer ta hand om oss hela kvällen. Sofia ska visa sig ha ett oändligt tålamod med alla våra frågor kring rätterna under kvällen. Trots alla frågor och det faktum att vi är två som tar anteckningar under middagen kan vi inte ens på något när redovisa alla detaljerna kring de tio rätter vi ska få uppleva. Med den ytterst skickliga kocken Dario Balan, med ett förflutet på Frantzén, vid rodret i köket fullkomligen öser man ut matkärlek i rätt efter rätt och med en fantasi som står få efter.

Vi får ett bord ganska långt in i lokalen med utsikt över köket. Lokalen har en härlig sekelskiftesinredning med spröjsade fönster. Vi tackar nej till kaviar och vodka mest för att ingen av oss är särskilt förtjust i snaps men våra bordsgrannar får kaviaren serverad i tumvecket med en nubbe bredvid och tar allt i ett svep och verkar mycket nöjda.

Vi bestämmer oss för att ta dryckespaketet och det börjar med Punk Royals egna lager ”Malt Royal” som är tillverkad i Västerås.

Första rätten är en vegetarisk gulasch där buljongen slås över tallriken vid bordet. Rätten har många olika texturer och innehåller bland annat rökt potatis (!) champinjoner, silverlökscreme och fermenterad rotselleri. Superspännande rätt.

 Första vinet ut är en Grüner Veltliner Alte Reeben 2016 från Sohm & Kracher som är frisk och härlig med pigg syra och som går fint ihop med rätterna som kommer.

 Nästa rätt är gurka på tre sätt: pocherad, fermenterad och i Burre Blanc-sås serverad med ostronblad (starka) samt störrom. Här händer det grejer i gommen i form av olika texturer och smaker som blir till små lyckobomber som briserar och skapar vällust.

Innan nästa rätt anländer kommer en liten skål in med två små tabletter. Sedan hälls hett vatten på dessa och de utvecklar sig till två servetter. Se detta mirakel på vårt instagram i ett inlägg från den 5 mars 2020.

In kommer möra vaktellår rullade i kimchimarinerade sesamfrön, vitlök och vilken blomma det var fick vi inte med oss. Rätten är stark och vi äter med händerna vilket sprider sesamfrön över hela vårt bord, men så gott detta är. När rätten dukas ut känner vi att vi varit med om något stort gastronomiskt och vi smuttar på vår Grüner Veltliner och betraktar alla sesamfrön på bordet.

”Nu blir det kåldolme” säger Sofia när hon sätter ner nästa rätt på bordet. Det visar sig vara en svensk havskräfta, fångad samma morgon, flamberad med blomkål på tre vis samt rostade spanska mandlar. Detta är en helt vansinnigt god rätt, långa djupa smaker och de spanska mandlarna ger rätten en helt magisk textur. Wow! Hatten av från oss.

 Norsk pilgrimsmussla med en tunn skiva vildrättika på toppen. Över detta slås en dashimarinerad vinägrett som har reducerats kraftigt. Pilgrimsmusslan är perfekt stekt och återigen ligger smakerna i gommen länge.

 Nästa dryck är en halvtorr Madeira som charmigt nog serveras i udda glas

 Nu är det dags för en av krögarnas signaturrätter..

 Croque Monsieur bestående av smörstekt bröd, riven parmesan, lökkräm, anklever, svart tryffel och pata negra. Ankleverpucken har en smiley gjord på nyponkräm. Smakrymden i denna rätt är så stor att den är svår att beskriva, matchningen med Madeiran helt gudomlig. En av de bästa rätter vi någonsin har ätit.

 Vi får nu in en Bourgogne på kommunnivå från Caroline Bellavoine vilket vi tycker är det svagaste inslaget i dryckespaketet utan att på något sätt vara dåligt.

 Karamelliserad endive med murklor och sås på svart tryffel.

Frusen Foie Gras rivs över rätten vid bordet. Bara dofterna får oss att gå fullkomligt i taket! Vilka texturer och smaker, allt i balans och med en smaklängd i gommen som gör oss stumma av beundran.

Dags för en Nebbiolo från Carema som har en frisk fin syra med bra längd och lång rund smak.

Ankbröst med syrade granskott, picklad ingefära och tre olika sorters vegetariska krämer i form av kastanj, svartvinbär och päron. Återigen överraskar köket oss med smakbrytningar och texturer som lockar fram våra bredaste leeenden.

 Nu kommer en extra servering: Kokosnötsglass, black label caviar med kaffeolja. Riktigt spännande smaker och en större upplevelse på det sättet än de tidigare oförglömliga rätterna.

 Havtornssorbet med italiensk maräng, olja på rostade pumpakärnor (tror vi), svartpeppar och limecest. Vi tror att någonting var fermenterat också men vet inte vad. Rätten delar oss lite men är mycket spännande.

Sist ut i dryckespaktet är Carlshamns Flaggpunch som vi inte kan minnas när vi drack sist.

 In kommer vad som ser ut som en kopp espresso men det är en förklädd semifreddo med kardemummaskum och fylld med poprocks och bredvid ligger en kanelsockrad donut. Sött? javisst, Gott? Himmelskt!

När vi har betalat sitter vi en stund och bara tittar på varandra och vet att vi varit med om någonting stort, något som har förflyttat våra gränser för hur saker och ting kan smaka och se ut. När vi strosar upp till Karlaplans T-banestation lovar vi oss själva att återvända till Coco & Carmen och vi vill också lämna våra varmaste rekommendationer till er läsare att prova denna fun fine dining.

 

 

1 kommentar
  1. Kan bara instämma!
    En stor upplevelse.
    Både mat och dryck, välkomnandet, stämningen, ja allt var toppen.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.