Crèpes Prins Bertil

Crèpes Prins Bertil

Prins Bertil (1912-1997) var prins av Sverige, känd som motorprinsen och tidvis ställföreträdande regent. Han var en mycket duktig kock och tillsammans med sin gode vän, mästerkocken Tore Wretman brukade prinsen experimentera i köket.

Legenden om denna rätt går så här: Prins Bertil ringde en dag till Tore Wretman för att diskutera kvällens beställning och kom så småningom fram till att det skulle smaka bra med en ostgratinerad crèpe fylld med dillhollandaise och räkor. Ur detta samtal skapades Crèpes Prins Bertil .

Se när vi tillagar Crèpes Prins Bertil i vår film längst ner i detta inlägg.

Crèpessmeten (ca 10 st)
2 dl grädde
2 ägg
1 dl mjöl
lite smält smör
salt
Rör ihop alla ingredienser till en slät smet. Låt den stå en stund och svälla. Stek små crèpes på medelvärme. Vänd snabbt över när stekytan är fin på ena sidan och lägg upp på bakplåtspapper.

Hollandaisesås
200 g skirat smör (häll av bottensatsen)
3 äggulor
3 msk torrt vitt vin
1 msk pressad citron
salt, vitpeppar och cayennepeppar

Övrigt
Räkor (ca 400 g med skal)
Dill

Smält smöret och låt det svalna, häll över i ny kastrull utan att ta med bottensatsen. Vispa ihop äggulorna och vinet i en bunke över en kastrull med kokande vatten. Bunken får inte snudda vattnet. När det tjocknar lite tar man bort bunken från värmen. Häll i smöret i en tunn stråle och vispa hela tiden. Smaksätt med citron, salt, peppar och cayennepeppar.

Klipp räkorna i mindre bitar och blanda med ca 1 dl dill. Häll räkor och dill i hollandaise-såsen och rör om. Fördela fyllningen på alla crèpes och vik ihop. Lägg i ett ugnssäkert fat, riv parmesanost över och gratinera i ugnen på 250 grader ca 5-7 minuter. Njut!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.