Lunch på Astoria

Lunch på Astoria

Som ni säkert vet älskar vi att laga mat men frågan är om det finns någonting roligare än att gå ut och äta? Oavsett om det är en enklare rätt på kvarterskrogen eller fine dining så blir vi som små barn på julafton. God och vällagad mat är gott i alla dess former och sedan finns det mat som förändrar ens sinnebild av vad som går att prestera i ett kök. Björn Frantzén är utan tvekan den kock av alla som gjort störst intryck på oss. De två besök vi gjorde på Frantzén i Gamla Stan toppar vår lista över restaurangupplevelser. Björn driver idag, förutom sin 3-stjärniga krog Frantzén, även Bobergs Matsal högst upp i NK-huset i Stockholm som också håller hög klass i underbar miljö där vi njutit ett flertal luncher samt julbord. Våra förväntningar är således skyhöga när vi nu släntrar ner för Nybrogatan för att besöka Björns nyöppnade restaurang Astoria en junidag 2021.

Astoria var tidigare en biograf som renoverats upp till restaurang med en oerhört läcker inredning som för tankarna till New York. Inredningen är en tydlig del av Astorias egen marknadsföring och vårt instagramflöde svämmar över av läckra detaljer som den magiskt upplysta trappan mellan våningarna. Till vår stora förvåning får vi inte uppleva detta. ”Det blir alldeles för långt att gå” får vi besked om när vi anländer till entrén och vi hänvisas att gå på utsidan av restaurangen för att hitta till vårt bord. Vi följer besviket instruktionerna men lyckas ändå hamna fel och blir ståendes vid en bar en lång stund innan en servitör kommer till vår räddning och leder oss till vårt bord.

När vi äntligen sitter vid bordet skakar vi av oss den inledande besvikelsen och dyker ner i den helt formidabla vinlistan. Förutom en enorm bredd och många svårfångade ikonviner innehåller även listan mogna klassiska viner till rimliga priser, stort plus för detta! Vi väljer 1995 Grand-Puy Ducasse från Pauillac i Bordeaux. Vinet öppnar upp fint efter en stund med mogna plommon, cederträtoner och karakteristisk svart Pauillacfrukt, underbart!

Vi beställer in två olika förrätter för att dela på och först ut är Råraka med tillbehör. Det här är den bäst stekta rårakan vi någonsin har smakat. Krispigheten är som av en annan värld och en generös skål med löjrom från Kalix, gräslök, crème fraiche, rödlök och citron medföljer.

Nästa förrätt är Toast Astoria med löjrom från Kalix. Kungskrabba, räkor på smörstekt lantbröd, citronconfit & wasabiaioli. Tellicherrypeppar, picklad lök & gräslöksblommor. Till vår stora förvåning är detta en blek anrättning som inte gör något större intryck alls på oss.

Vinet börjar nu öppna upp sig ännu mer och vi njuter till fullo av små klunkar i väntan på våra varmrätter.

Anka Frites med kryddiga parmesan- & vitlökspommes frites, brynt smörhollandaise & vattenkrassesallad. Det här kan vara de allra godaste pommes frites vi har ätit med drömlik krispighet och fin spets i smaken. Ankan är fransk och kallas Challandais efter området Challans där den växt upp och är verkligen jättegod men vi skulle ha önskat att skinnet var ännu krispigare.

Cognacsflamberad oxfilétournedos med peppargräddsås & timjansrostad färskpotatis glaserad med Fourme dÁmbert. Denna rätt flamberas effektfull vid bordet vilket är ett minst sagt instagramvänligt ögonblick. Vår genomtrevlige servitör öser på med mycket smör innan cognacen går i. Troligen är det den stora smörmängden som får såsen att skära sig som ni kan se på bilden. Det smakar dock helt fantastiskt och oxfilén är otroligt mör men det får ändå ses som en lite miss med såsen när priset för rätten ligger på 475 kronor. Potatisen med Fourme dÁmbert tar oss med storm och vi har lyckats återskapa den (någorlunda) hemma och känns som en kommande klassiker i vårt kök.

Vi är nu otroligt mätta men vill inte att lunchen ska ta slut så mot bättre vetande beställer vi in en dessert att dela på.

Karamelliserad banan med romrussinglass med fryst, ekologisk anklever låter hur läckert som helst i våra öron men är för oss ännu en blek rätt som inte alls lyfter.

Notan kommer och vi halar fram vårt kort som inte fungerar. Vi provar flera gånger och betalterminalen byts ut men köpet går inte igenom. En superstressande situation som inte blir bättre av den kommentar vi får av servitören. Vi lyckas till slut betala med swish och det ska senare visa sig att orsaken var ett nationellt stopp i kortbetalningar i ca 30 minuter denna dag. Vi har rett ut situationen med den olämpliga kommentaren med Astoria efteråt och fått både ursäkt och förklaring och därmed är saken utagerad för oss.

På eget initiativ går vi efter lunchen ”bakvägen” in i den större delen av Astoria för att beskåda trappan och resten av inredningen. Vi slås då också av hur stor restaurangen är och vilken utmaning det måste vara för köket att konstant leverera på hög nivå med ett så stort antal gäster. Detta i kombination med att allt inte är intrimmat ännu vid vårt besök i juni tror vi är förklaringen till den svajiga upplevelse vi hade vid denna lunch. Trots detta är Astoria absolut värt ett besök enligt oss.

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.