Hummersoppa

Hummersoppa
Att befinna sig i hummerns förlovade land är paradisiskt för oss. I vår hummersoppa söker vi djupa smaker. Frammejslade med frästa hummerskal, grönsaker, vin och inte minst konjak (snåla inte). Få rätter, om någon, har varit så populära på våra middagar som hummersoppan.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser till hummerfonden
2 humrar (färska eller frysta, om frysta låt tina i kylskåp enl anvisning på förpackningen)
1 förpackning soppgrönsaker eller
2 morötter
1/4 rotselleri
1/2 palsternacka
1/2 purjolök
1 gul lök
2-3 stjärnanis
10-15 fänkålsfrön
10 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
1/2 flaska vitt vin
3 dl fiskbuljong (från fiskbil eller tärning alt färdigköpt t.ex Salsus – finns på bl a Cajsa Warg, Sthlm alt Werners gourmetservice webbshop)

Tärna alla grönsaker i små bitar. Ta vara på skalen från humrarna, lägg köttet i kylskåp tills vidare. Krossa hummerskalen (så gott det går). Häll lite olja i botten på en stor kastrull, häll därefter på hummerskalen och låt rosta ett par minuter. Lägg i 2 msk tomatpuré samt alla finhackade grönsaker . Låt allt steka i 2-3 minuter innan fiskbuljong, vin och kryddor hälls över. Skumma efter uppkokning. Låt allt sjuda i 20 minuter utan lock. Sila av skal och grönsaker. Smaka av fonden och låt reducera om starkare smak önskas. Om soppan inte ska göras samma dag går fonden utmärkt att frysa.

Ingredienser till hummersoppan
Hummerfond enl ovan
4 dl vispgrädde
4 cl konjak
2 cl madeira
Salt & peppar
Paprikapulver
Cayennepeppar
Lite smör till blankning av soppan

Häll grädden i hummerfonden och låt koka i 5 minuter. Smaksätt med konjak (snåla inte) och 2 cl madeira. Krydda med salt & peppar samt paprikapulver och cayennepeppar. Servera gärna med färskt baguette eller skruvade smördegsstänger. Njut!

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.