Enrico Rivetto

Enrico Rivetto

I de historiska miljöerna på Blasieholmen bjuder Tryffelsvinet in till en provning med Enrico Rivetto som är Piemontes första biodynamiska vinmakare. Han är fjärde generationen vinmakare på Rivetto Dal 1902 som ligger mellan Serralunga d’Alba och Sinio.

Familjehemmet heter Tunuta Lirano och ligger högst uppe på toppen av en kulle 400 meter över havet och familjens vingårdar är samlade kring familjegården. Sammanlagt äger familjen 35 hektar mark varav 15 hektar är planterade med vinrankor och resten med skog, grödor, ja till och med biodlingar får plats, allt för att motverka monokultur.

”Vi har planterat över 1000 träd de senaste åren” berättar Enrico för oss.

Enrico är så långt från en vrång, småsur och irriterad vinbonde, som vi mött så många gånger i Mosel och Bourgogne, som man kan komma. Han har snarare en aura av rockstjärna över sig men med en superödmjuk framtoning och en själ fylld av kärlek till biodynamiken. Han förlorar sig gärna i långa utläggningar om vikten av att låta gräset växa mellan vinrankorna, alla olika grödor som odlas på familjens mark och hur han byter bin med andra biodlare för att öka komplexiteten i den biologiska mångfalden.

”Jag kan absolut ingenting om bin” säger Enrico med ett brett leende.

Rivetto Dal 1902 fick sin certifiering för biodynamisk odling (Demeter) 2019 och totalt produceras hundra tusen flaskor vin om året. Till sin hjälp har Enrico tre stycken åsnor vid namn Giulla, Lella och Filippa. Obekräftade rykten gör gällande att alla tre är rätt envisa men Filippa är klart busigast och Enrico kallar henne också kärleksfullt för sin assistent.

”Jag får ekonomiska intäkter från vinet vi gör – allt annat är en skola” säger Enrico.

Hela nio olika viner är upphällda på glas framför oss med de viner som finns att köpa på Systembolaget just nu samt lite äldre årgångar som referens. Provades i följande ordning:

Barbera d’Alba Zio Nando. Varunummer 51182, pris 245:-

Gjort på druvor från vinrankor som planterades redan 1934 och har spenderat 1,5 år på fat. Körsbär och blåbär sitter i förarsätet med bra tryck i frukten. Andra vågen av aromer bjuder på lite tobaksmättnad och småblyga violer. Vinet har en alkoholhalt på 15,5% vilket slår igenom med en viss stickighet.

Lange Nebbiolo 2021. Varunummer 76153, pris 269:-

Vinet är gjort på 97% nebbiolo och 3% barbera. Ekfatstoner samlas med körsbär, lakrits och nypon. Slank, elegant struktur med fin längd och klart bra!

Nebbiolo d’Alba Vigna Lirano Terracotta. Varunummer 51223, pris 379:-

Nebbiolodruvorna till detta vin kommer från samma vingårdslägen som Lange Nebbiolo 2021 men här har druvorna skalmarcererat i en amfora av Terrakotta i hela 7 månader(!).

Här finns ännu mer frukt och rymd med körsbär, violer och nypon med en ännu tydligare syra. Helt klart ett imponerande vin!

Barolo Serralunga d’Alba 2018. Varunummer 78274, 519:-

Druvorna till detta vin kommer från 3 olika vingårdslägen och har spenderat 3 år på fat. Rosor, nypon, lakrits, viol med en fantastisk rymd och komplexitet. Likt många andra viner från 2018 finns här en öppenhet från början med en försiktig flörtighet. Kan förstås lagras länge med bjuder på en härlig cirkus i gommen redan nu.

Som referens får vi prova samma vin i årgång 2017 (ej tillgänglig). Enrico berättar att detta var ett varmare år och skörden skedde redan i september mot vanligtvis i oktober. Samma aromer finns i detta vin men med en lite smalare fruktpalett och känns lite mer matkrävande i dagsläget jämfört med 2018. Klart bra dock.

Barolo Leon Riserva 2016. Vinet är ej tillgängligt

I det som kanske är årgångarnas årgång i Piemonte har Enrico skapat en riktig klassiker. Rosor, nypon, lakrits med slipade men intensiva tanniner och en välmejslad kryddighet. Evighetslång eftersmak och årgångstypisk syra och läckerhet. Måtte vi lyckas fånga en flaska någon gång.

Barolo Briccolina 2014. Varunummer 78303, pris 1349:-

Det här är en betydligt blötare årgång jämfört med 2016 berättar Enrico. Vinet har också en lite mildare tanninstruktur och en begynnande mognad. Även här finns nyponen, rosorna, kryddorna som i detta vin dock får sällskap av tydliga lädertoner som vi älskar med Barolos. Imponerande!

Som referens får vi också prova Barolo Leon Riserva 2006 (ej tillgänglig). Ljuvliga mognadstoner med läder, bedagade nypon & rosor och återigen en imponerande längd. De röda fruktaromerna har ett charmigt medelålders skimmer över sig och vinet kommer leva länge än.

Avslutningsvis får vi prova det vita vinet Langhe Nascetta Vigna Lirano 2021 (ej tillgänglig)

Den rätt ovanliga druvan Nascetta är ingenting vi stöter på vanligtvis och detta vin har jäst på betongtankar. Klart fruktig profil med gula äpplen och persika i fin balans.

Nästa gång vi är i Piemonte ska vi definitivt besöka Enrico för att fördjupa oss ännu mer i allt som pågår på familjegården och kanske får vi också klappa Filippa – vi får se.

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.