Kalvfärsbiffar med konjakssås

Kalvfärsbiffar med konjakssås
Vi proppar kalvfärsbiffarna fulla med parmesan och persilja, steker dem lätt innan de får gå klart i ugnen. Slår en fyllig konjakssås som får drag av både senap och madeira. Vi serverar detta med ett parmesanstint potatismos, smörstekta champinjoner och sockerärter.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser

Kalvfärsbiffar
500 g kalvfärs
1 äggula
1/2 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1/2 dl hackad persilja
Parmesanost, 1/2 dl

Sås
1 msk smör
1 hackad rödlök
1 msk tomatpuré
1 msk idealmjöl
1 dl grädde
1 tsk ljus soja
2 msk konjak
1 tsk madeira
Ev några droppar citronsaft

Parmesanmos
500 g Amandinepotatis
1-2 dl mjölk
50 g smör
Parmesanost, 2-3 dl finriven

Champinjoner + sockerärtor

Gör så här:

Kalvfärsbiffar: Blanda samtliga ingredienser till en smidig smet. Krydda med lite salt och svartpeppar, smaka av. Tänk på att parmesanost ger färsen sälta. Forma till biffar och stek i smör. vänd efter någon minut och bryn på andra sidan. Lägg upp i en ugnssäker form och sätt i en stektermometer. Stek i ugn på 150° tills innertemperaturen är 70°.

Såsen: Smält 1 msk smör, häll i hackad rödlök, tillsätt en msk tomatpuré och låt steka några minuter. Tillsätt en msk idealmjöl under omrörning och späd med grädden. Häll i 2 msk konjak och 1 tsk madeira, vispa ur stekpannan med lite grädde och häll i såsen. Låt koka ihop en stund tills såsen tjocknar något, sila därefter av och tillsätt 1 tsk dijonsenap och 1 msk kalvbuljong. Smaksätt med 1 tsk ljus soja och eventuellt några droppar citron.

Skär champinjonerna i kvartar och stek tillsammans med 1/2 charlottenlök.

Skär sockerärtorna på längden i tunna strimlor. Fräs dem hastig i lite smör.

Parmesanmos: Koka potatisen tills den är mjuk, lägg i 50 g smör samt värm upp mjölk och häll över lite i taget. Mosa tills du får ett slätt ganska fast mos så det går att spritsa. Salta och peppra. Finriv 2-3 dl parmesanost och blanda runt innan moset läggs i en spritspåse.

Spritsa upp en cirkel av små potatisrosor eller lägg moset direkt på tallriken innan biffen läggs på. Garnera med nystekta sockerärter, champinjoner samt såsen – NJUT!!!

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.