Små köttpajer

Små köttpajer
Vi låter bitarna av högrev få puttra i 2,5 timme i ugnen tillsammans med lök, morötter, champinjoner, örter och inte minst en hel flaska Guinness. Slår en pajdeg som innehåller creme fraiche, för att få fram extra frasighet, och klär en muffinsform med degen. Vi lägger ner högrevsgrytan i pajformen, lägger på ett lock av pajdeg som penslas med äggula innan vi gräddar av pajerna i 20 minuter.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
900 g högrev (köpt från Gårdssällskapet)
4 gula lökar
1 vitlöksklyfta
3-4 lagerblad
Färsk timjan
200 g champinjoner
2 stora morötter
1 dl vetemjöl (till köttet)
1 flaska Guinness 500 ml
1-1,5 dl kalvbuljong
1 tsk socker till löken
Salt & peppar

Skala och skiva löken. Fräs den i smör i en stekpanna på låg värme tills den mjuknat och fått lite färg (15-20 min), tillsätt 1 tsk socker och låt löken karamellisera på medelhög värme några minuter. Häll upp i en stekgryta.

Skär upp högreven i mindre bitar (ca 2×2 cm). Häll vetemjöl i en plastpåse, lägg i köttbitarna och skaka så mjölet fördelar sig runt alla bitarna. Bryn sedan köttet runt om i en stekpanna med olja. Häll över i stekgrytan. Spara stekpannan – diska inte ur den.

Tärna morot, dela champinjonerna i kvartar, hacka vitlöksklyftan och skär en rejäl knippe av den färska timjanen.

Stek ur stekpannan, som köttet stektes i, med timjan, morot, vitlök och champinjonerna, låt steka några minuter innan 2 dl Guinness får gå i, häll över allt i stekgrytan. Tillsätt resterande Guinness i stekgrytan samt kalvbuljong och lagerblad.

Låt grytan stå med lock i 180° varm ugn i ca 2,5 timme.

Pajdeg med creme fraiche
250 g mjöl
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
125 g creme fraiche

Häll allt i en matberedare och blanda till en smidig deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp en stund. Kavla ut degen, ta ut rundlar stora nog att passa i en muffinsform. Olja muffinsformen så pajerna inte fastnar och tryck ner degrundlarna. Stansa ut lock som passar – låt allt vila i kyla i ca 20 minuter.

När grytan har svalnat fylls formarna, pensla locken med lite vatten och lägg på formarna, nyp ihop ordentligt så det inte läcker. Gör ett hål i locket så ångan kan pysa ut. Pensla med en äggula och baka i ugn på 180° i ca 20 minuter.

Servera med blandsallad och potatismos – NJUT!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.