Badenhorst Family Wines

Badenhorst Family Wines
”Om ni letar efter perfekta viner ska ni inte prova mina viner” säger Adi Badenhorst med ett brett leende på länk från Swartland i Sydafrika.

Adi Badenhorst

Det ser ut som han sitter i själva vineriet på gården Kalmoesfontein och tålmodigt berättar om sina viner för oss. Swartland ligger ungefär 65 kilometer norr om Kapstaden och sedan 2008 driver Adi Badenhorst Family Wines tillsammans med sin kusin Hein. Deras viner har utan tvekan kultstatus och de arbetar ekologiskt utan att vara certifierade. Det var länge svårt att hitta dessa viner i Sverige men sedan några år tillbaka är Tryffelsvinet svensk importör.

Bush vines

Adi och Hein förfogar över vingårdar med bush vines som planterades på 1950- och 1960-talet och de praktiserar ”dry farming” dvs obevattnade vinrankor. Badenhorsts vinfilosofie är delvis att skörda alla de olika druvorna som ingår i vinet samtidigt. En del av Badenhorst viner är en blandning av hela 12 st olika druvsorter som då vid skördetillfället har helt olika mognadsgrad. De jäser sedan tillsammans och det är bl. a med detta förfaringssätt som vinerna blir komplexa men inte ”perfekta” enligt Adi.

Vad som gör ett vin perfekt låter vi vara osagt men i de 6 olika glasen som står framför oss finns en röd tråd i form av perfekt avvägd syra, klara fruktaromer och inte minst stor personlighet.

Secateursserien är Badenhorst lite enklare viner men denna chenin blanc var allt annat än enkel. Vinet är gjort både på egna druvor samt från granngårdarnas och består av 98% chenin blanc, 1% palomino samt 1% hemlig druvsort(!). Vinet har lagrats 7 månader på gamla ekfat. Härliga persikotoner, gula frukter och melon. Väldigt karaktärsfullt vin med en stadig syra som håller allt på plats. Mycket vin för pengarna!

Varunummer 79859, pris 159:-

Detta vin är gjort på hela 12 olika druvsorter och kommer från 17 olika vingårdar. Samtliga druvor pressas tillsammans i hela klasar. ”Det här är ett vin som kan lagras länge” säger Adi och här finns också ett annat djup än i vinet innan. Persikor, gula äpplen, citrustoner och en läcker kryddighet. Återigen med en perfekt avvägd syra och eftersmaken ringer länge i gommen. Vid provningstillfället fanns det under 200 flaskor kvar att tillgå.

Varunummer 50471, pris 299:-

 

Nu får vi prova ett helt nytt vin från Badenhorst. Ett skalmacererat orangevin gjort på den spännande druvblandningen 63% chenin blanc, 20% bukettraube, 9% sauvignon blanc och 9% rousanne. Kryddigt vin med vita persikor, gula päron, pomerans och stänk av grillade citroner i den långa balanserade eftersmaken. En spännande och jättegod vinupplevelse till fyndpris.

Varunummer 93730, pris 159:-

Vi lämnar nu de vita vinerna för att gå över till de röda. Trots allvaret i varningstexten på baksidan av etiketten kan vi inte låta bli att le.

 

Vinet är gjort både på egna druvor samt från granngårdarnas och består av 50% shiraz, 25% cinsault, 25% grenache och druvorna fottrampas(!) och lagras i en mix av gamla ekfat och betong. Shiraz dominerar smaken med vitpeppar, körsbär och kryddighet kommer i slutklämmen.

Varunummer 75024, pris 159:-

Detta är Badenhorst röda flaggskepp gjort på shiraz, grenache, cinsault, tinta barocca och touriga national i oklara propotioner. Fylligt vin med blåbär, hallon, lite lakrits, peppar och fin strävhet som bådar för ett långt liv och med tid kommer sannolikt ännu fler aromer komma fram. Imponerande!

Varunummer 93116, pris 275:-

Sista vinet ut är ur Badenhorst single vinyard-serie. 100% cinsault från den egna vingården Ramnasgras. Det här är provningens elegantaste vin med balettliknade frukt där hallon & jordgubbar sitter i förarsätet, kryddorna lurar i vassen och som i dagens samtliga provade viner en perfekt avvägd syra. Tokgott!

Varunummer 90045, pris 273:-

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.