Brasserie Draken

Brasserie Draken

Hotell Draken är hotellkedjan Strawberrys (tidigare Nordic Choice) nya hotell vid Järntorget i Göteborg. Namnet kommer från den klassiska biografen Draken som numera gjorts om till en livescen som bl.a rymmer livemusik, trolleri och ståupp.

Hotellet är hela 104 meter högt och har definitivt förändrat stadsbilden vid Järntorget. Allra högst upp i hotellet ligger Rooftop Bar och på våningen under Brasserie Draken som vi besöker denna kväll.

Brasserie Drakens stora öppna kök

Det första som möter oss är Brasseri Drakens stora öppna kök som ligger längs med den avlånga restauranglokalen.

Från restaurangen är utsikten svindlande över hamnen och i taket hänger en stor drake. Inredningen är både vacker och påkostad med behagligt ljus från mässingslampor vid borden. Vi slås också av hur mycket personal som är på plats och får intrycket av att ambitionerna för Brasserie Draken är högt ställda. Portarna slogs upp den 1 oktober 2023 och vid vårt besök är man inne på sin tredje vecka sedan öppningen. Vinlistan är synnerligen imponerande och hela fyra sommelierer presenteras på hemsidan men märkligt nog ingen kökschef.

Vi bestämmer oss för en flaska av en av våra favoritproducenter i Bourgogne Joseph Faiveley och deras instegsvin Bourgogne Pinot Noir 2021. Detta år var besvärligt i Bourgogne då vårfrosten gick hårt åt främst de gröna druvorna som sedan följdes av en sval sommar där mögelproblem uppstod. I vårt glas finns dock en klassisk röd Bourgogne med hallon och jordgubbar samt en väl avvägd syra som funkar fint till de flesta av de kommande rätterna. Till vår stora förvåning öppnas inte flaskan framför oss utan kommer öppnad till bordet. I vår bok är det absolut kutym att när gästen beställer en flaska vin så öppnas den under överinseende av gästen.

Vi bestämmer oss för varsin förrätt respektive huvudrätt och det tar hela 45 minuter från lagd beställning tills förrätterna står på bordet trots att restaurangen är halvfull.

Halstrad pilgrimsmussla, bakad Roscofflök, sauce vin jaune, frasig potatis & kalixlöjrom

De perfekt stekta pilgrimsmusslorna är skurna i tunnare bitar och serverad med sin rom. Den krispiga potatisen är jättegod men det är försvinnande lite av den. Efter en stund inser vi att Kalixlöjromen helt saknas. När vi påpekar detta tas inte rätten tillbaka utan vi får in en generös skål med Kalixlöjrom att blanda i rätten själva. Vi hade föredragit att få en ny komplett rätt men vill gärna framhålla att servitrisen med stor ödmjukhet och lyhördhet bad om ursäkt för att köket hade glömt bort Kalixlöjromen.

Smörstekt kalvbräss, kastanjer, smörad kycklingbuljong, frissésallad, Macadamianötter & portvinsglaserade fikon

Hela rätten är väldigt smörig och de jättesöta fikonen dominerar stort och det är först när vi plockar ur dem som övriga smaker kommer fram och djupet i såsen visar sig. De få kastanjer vi hittar är jättegoda men rätten känns inte riktigt färdig. Först när vi flera timmar senare summerar middagen inför denna artikel inser vi att köket även i denna rätt glömt en ingrediens – Macadamianötterna. Crunchet från dem hade kanske gjort skillnad för helheten i rätten.

Nu är det dags för varmrätter och vi gör helt olika vägval.

Spaghettoni Al Tartufo, Parmigiano Reggiano ”Vacche rosso”, äggula, guanciale &. svart hösttryffel

Tryffelpasta är en av våra favoriträtter och vår version av den är ett av de populäraste recepten på vår YouTube-kanal. Vi tycker att tryffelpastan ska vara rejält smörig för att tryffeln ska komma till sin rätt. Därmed inte sagt att vi har rätt utan det är bara vår smak.

Den version som Brasserie Draken bjuder på ikväll är rejält torr och vi letar förgäves efter några toner av äggula. Guanciale (italiensk lufttorkad griskind) har fått en synnerligen sparsam tilldelning i rätten. Det är helt enkelt inte acceptabelt och vi skickar tillbaka tallriken med reklamationen att den är alldeles för torr. Återigen är servicen ödmjuk och lyhörd och tar tillbaka tallriken utan knot.

Köket gör en helt ny pasta till oss och denna gång är den rejält gräddig och betydligt bättre än första varianten men parmesanen verkar saknas eller möjligen är den mycket sparsamt använd. Vi kan inte göra oss fria från känslan av det blir en pastarätt (exklusive tryffeln) som kan hittas på de flesta lunchkrogar men då till ett betydligt lägre pris än Brasseri Drakens.

Flamberad Tournedos, provançalepotatis, haricots verts & sås på tre sorters peppar
Provançalepotatis

Nu kommer kvällens riktiga fullträff! Tournedon flamberas vid bordet och pepparsåsen tillreds med stor elegans framför oss. Köttet är stekt till absolut perfektion, mört utan att förlora textur och med en underbart god smak. Pepparsåsen är het men sagolikt god med hela pepparkorn kvar i såsen. Både potatis och haricots verts tillhör de bästa varianter vi provat av dessa klassiska tillbehör. Hatten av för en denna rätt!

Brasserie Draken är en nyöppnad restaurang och det är inget ovanligt att sådana dras med barnsjukdomar i början. Men när tre av fyra rätter endera saknar ingredienser eller inte håller måttet så kan betyget inte bli godkänt.

Utformning av meny, prisbild, personaltäthet och den härligt lyxiga vibben i matsalen för tankarna till restauranger som Brasserie Astoria och Chez Jolie i Stockholm. Men för att nå den kvalitetsnivån krävs trimning av Brasseri Drakens kök och lite mer rutin i servicen. Alla förutsättningar för att nå dit borde dock finnas då detta inte direkt är en blygsam ekonomisk satsning av Strawberry.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.