Ciacci Piccolomini d’Aragona

Ciacci Piccolomini d’Aragona
Historien om Ciacci Piccolomini d’Aragona tar sin början i slutet av 1800-talet när egendomen köptes av släkten Ciacci. Genom giftemål mellan familjerna Ciacci och Piccolomini under 1900-talet fick vinhuset sitt fulla namn. När den sista i ätten Ciacci Piccolomini gick ur tiden 1985 ärvdes egendomen av Guiseppe Bianchini som länge skött om vingårdarna.

Familjen Bianchini

Guiseppe inledde omedelbart en modernisering av både vingårdar och vintillverkning med siktet inställt på att höja vinernas kvalitet. Ett arbete som fortsatt sedan hans bortgång 2004 och 2018 konverterade man till ekologisk odling. 90% av vingårdarna är planterade med druvan sangiovese grosso i åtta olika kloner och jordmånen består av gammal vulkanisk jord. Utöver detta odlas också mindre mängder cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Ciacci Piccolomini d’Aragona

Vintillverkningen är klassisk och traditionell för området med jäsning på temperaturkontrollerade stål- och betongtankar och lagring därefter på stora ekfat av slavonsk ek. Vinerna är internationellt mycket respekterade och USA är den största exportmarknaden. Denna dag besöker Alex Bianchini & Nicoletta Nafi från Ciacci Piccolomini Stockholm där snön ännu ligger djup denna dag i januari.

Även i Toscana märks klimatförändringarna av rejält, Nicoletta berättar:

”När jag var liten hade vi snö varje vinter men mina barn har aldrig fått uppleva snö i Montalcino. Vi har inte haft snö sedan 2012 och idag är det 14 grader varmt i Montalcino vilket är en normal temperatur för april men inte för januari”.

Förutom dessa utmaningar brottas de också med en växande stam av vildsvin som går hårt åt vingårdarna om de lyckas ta sig igenom de stängsel som skyddar dem. Alex skakar på huvudet och säger ”vi får öka jakten” och spricker sedan upp i ett brett leende.

Sex glas är upphällda framför oss och vi sätter igång.

IGT Toscana Rosso 2022

IGT Toscana Rosso 2022 är gjort på 70% sangiovese och resten cabernet sauvignon, merlot och syrah. Druvorna är hämtade från vingårdar på andra sidan floden Ombrone där jorden är sandigare och den årliga produktionen ligger på 60 000 flaskor. Jäst på stål samt lagrat på betongtank ger vinet ett fräscht anslag med fin syra. Körsbär, blåbär och en släng av syrliga lingon med fin längd och karaktär. Mycket prisvärt för 141:- med varunummer 81563.

Rosso di Montalcino Rossofonte 2020

Rosso di Montalcino Rossofonte 2020 är gjort på 100% sangiovese grosso från vingården Rossofonte och det görs 6000 flaskor om årert. Druvorna har jäst på stål och betongtankar för att sedan lagras 12 månader på stora fat av slavonsk ek. Betydligt större djup i detta vin med fina körsbärstoner, rosor, lakrits, lätta fattoner och riktigt gott. Även här riktigt prisvärt för 281:- med varunummer 54257

Brunello di Montalcino 2019

Brunello di Montalcino 2019 jäser på stål och betongtankar för att sedan lagras 24 månader på stora fat av slavonsk ek följt av 8 månader på flaska. Produktionen uppgår till 75 000 flaskor. Alex berättar att årgång 2019 är strålande bra och de kommer att göra riservaviner detta år. Mullrande körsbär, nypon, tobak, rosor samt små stänk av lakrits.  Allt vävt i en sammetslen struktur med evighetslång eftersmak. Underbart gott! Släpps på Systembolaget 9/2 2024 med varunummer 95673, pris 469:- och 23/2 på halvflaska med varunummer 93940 för 235:-

Brunello di Montalcino Pianrosso 2017

Pianrosso är Ciacci Piccolominis toppvingård och druvorna jäser på stål och betongtankar för att sedan lagras 36 månader på stora fat av slavonsk ek och produktionen uppgår till 35 000 flaskor. 2017 var ett riktigt svårt år berättar Alex, väldigt varmt och de fick selektera druvorna hårt vid skörd. Kraftfullare än 2019 med mörkare fruktaromer där körsbären är mer präglade av ekfatslagringen, inslag av lakrits och örter med viss chokladkänsla i gommen. Även här en enorm eftersmak med stor kraft. Varunummer 79263, pris 651:-

Brunello di Montalcino Pianrosso 2010

Alex lyser upp när han presenterar Brunello di Montalcino Pianrosso 2010.

”Det här är en alldeles fantastisk årgång som kan lagras mycket länge” säger han.

Druvorna fick jäsa på stål och betongtankar för att sedan lagras 36 månader på stora fat av slavonsk ek. Här finns mognadstoner i form av bedagade rosor, körsbär som helt gift sig med eken, tobak och sensuella plommon. Helt otroligt gott – ren och skär världsklass! Kommer i tillfälligt sortimentet på Systembolaget i september 2024 till priset av 1299 kronor.

Brunello di Montalcino DOGG Vigna di Pianrosso Riserva Santa Caterina d’Oro

Brunello di Montalcino DOGG Vigna di Pianrosso Riserva Santa Caterina d’Oro ”is the selection of the selection” berättar Nicoletta. Bara de allra bästa druvorna väljs ut och efter sedvanlig jäsning tillbringar vinet hela 42 månader på ek. ”2016 är en helt fantastisk årgång som kan lagras mycket länge” enligt Alex. Vinet har en enorm rymd som fyller hela gommen med mörka fullmatade körsbär, lakrits, tobak, kryddor. Provningens bästa vin med en längd, elegans och balans i absolut världsklass! Varunummer 93197, pris 1201:-

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.