Bar Robusta
Stadsdelen Linné i Göteborg är verkligen krogtät med stor variation på kökens inriktning och kvaliteten skiftar också kraftigt men pärlor finns för den vetgirige. Längst upp på Olivedalsgatan ligger Bar Robusta som drivs av Johan och Pernilla och har funnits i ett tiotal år. 2021 startade de en egen vinimport vid namn Bara Vin som bedriver distanshandel direkt från Piemonte och erbjuder viner från stora delar av Italien. Det är också dessa viner som serveras på Bar Robusta.
Kökets inriktning är tydligt italiensk och lokalen är liten men mysig och bär alla attributer av kvarterskrog. Vi gör två besök med några veckors mellanrum, båda vid lunch som serveras mellan 12 och 15. Vid bägge besöken är det en kock som jobbar i det trånga köket bakom bardisken och en servitör. Trots att det är fullsatt vid båda besöken flyter servicen på i avslappnad stil utan att förlora finess.
Vid första besöket äter vi varsin varmrätt och vid andra besöket väljer vi rätter från hela lunchmenyn. Det finns två förrätter att välja på och vi bestämmer oss för att prova båda.
Stuzzichino dvs aptitretare är en klassisk charkbricka med mortadella, salami samt två varianter av Pecorino där en av dem har en syrligare profil. Till detta serveras en hemmagjord citronmarmelad. Allt är gott men kanske lite väl enkelt i förhållande till priset.
Pumpasoppa med creme fraiche och örtolja tycker vi är en riktig hit. Härligt söta toner från pumpan som bryts av fint med creme fraiche och örtolja. Jättegott!
Vid vårt första besök tar vi varsitt glas av NEH! Langhe rosso 2019 som består av 50% dolcetto, 30% barbera och 20% nebbiolo. Producenten Punset Wineri är belägna i byn Neive i Barbaresco och de odlar helt ekologiskt. Fruktigt vin med härliga röda bäraromer och en fin syra, en av oss blev smått förälskad.
Vid vårt andra besök tar vi varsitt glas av AnnaMariaAbbona Dogliani Superiore Maioli som består av 100% dolcetto. Här är vinstockarna i 85-års åldern samt växer på 500 meters höjd över havet och vinet har jäst och lagrats på ståltankar. Även detta vin har en utpräglat fruktig stil med härliga röda bäraromer och fin syra.
På lunchen erbjuder Bar Robusta ett halvt glas vin för 75 kronor men vi väljer varsitt helt glas vid båda tillfällena. Här vill vi dela ut en guldstjärna för att glasen fylls på ordentligt. Att sommelierer ibland envisas med snål tilldelning i glasen är ett irritationsmoment vi delar med många vinälskare.
Risotto alla Carbonara lät så kul att en av oss inte kunde låta bli att beställa den vid vårt första besök. Den har en tydlig Carbonaraprofil med fin pepprighet men vi tycker riset är lite överkokt och vi hade önskat en mer al dente känsla. Men det är gott.
Tagliatelle al Tartufo är Bar Robustas signaturrätt och vi beställer den vid båda besöken. Första gången är rätten makalöst bra, konsistensen är helt perfekt, det är rejält med både riven samt hyvlad tryffel, smörigheten är väl avvägd och det har inte snålats med parmesanen – det är den bästa pasta vi har ätit i Göteborg! Andra gången är rätten fuktigare i sin konsistens och aromerna drar mer mot gräddighet än smörighet. Utan tvekan gott och lika mycket tryffel denna gång men denna variant står ändå lite i skuggan av den första fullträffen. Det är också olika kockar vid våra besök.
Restaurangchef Oskar Macke har inte bara gett oss en bra och avslappnad service under lunchen utan svarar också vänligt på alla våra frågor. Bar Robusta importerar tryffeln och även grunden till tryffelkrämen direkt från Italien. Köket är så litet att det inte går att göra egen pasta utan den köps in färsk. Vid båda besöken har restaurangen varit i stort sett fullsatt med mycket blandad publik och en och annan hund.
Vi bestämmer oss för att dela på en Tiramisù och det är tur för det är en rejäl portion som kommer in. Den är kaffestinn som sig bör och underbart god och försvinner snabbt.
Vi tycker att Bar Robusta är en liten pärla i Linné, maten är god och mycket rimligt prissatt, särskilt på lunchen. För tryffeljunkies som oss är Bar Robustas Tagliatelle al Tartufo en biljett till Piemonte när vår längtan dit blir för stor.