Winefinders Bordeauxmässa 2024
Varje år arrangerar distanshandlaren Winefinder en stor Bordeauxmässa på Solliden/ Skansen i Stockholm. Då deltar ett imponerande stort antal slott från Bordeaux på plats för att presentera sin senaste årgång samt ett äldre referensvin. Detta år presenteras årgång 2023 som försäljs ”en primeur” vilket innebär att du kan beställa flaskor av denna årgång som ännu ligger på ekfaten hos respektive slott i Bordeaux. Vinet är alltså inte färdigt ännu och ”en primeur” priserna är alltid utan moms och skatt som betalas först vid leverans av vinerna tillsammans med fraktkostnader.

Om vi bortser från de vinproducerande Bordeauxslottens motiv till att delta i de årliga ”en primeur” kampanjerna utan fokuserar på perspektivet för oss som vill dricka vinerna, snarare än att investera i dem, så är ju frågan om det lönar sig att förköpa vinerna ”en primeur”? Blir det billigare – är det bättre? Problemet är att det är nästan omöjligt att besvara den frågan. Bordeaux är en smått ofattbart stor vinregion, 10 gånger större än Bourgogne, som tillverkar upp emot 900 miljoner buteljer varje år. Detta gör att det stora flertalet viner finns tillgängliga under ett stort antal år efter att de har släppts både i Sverige och hos internationella vinhandlare. Vår egen erfarenhet gör gällande att det sällan är rea på dessa viner även om det förekommer. En stor fördel med att köpa ”en primeur” tycker vi är att det erbjuds så många olika flaskformat vid beställning. Vårt favoritformat är utan tvekan magnum och utbudet av den storleken är betydligt magrare på andrahandsmarknaden. En annan fördel är förstås att du garanteras tillgång till det vin du vill ha till ett pris som i längden med all sannolikhet är svårslaget. Årets ”en primeur” kampanj är nu avslutad och årgång 2023 kommer ut på marknaden hösten 2026. Winefinder erbjuder löpande ett brett sortiment av bordeauxviner till försäljning.

Denna sensommardag står solen högt över Stockholm och inne på Solliden är det närmast olidligt varmt. Svetten droppar från pannan rakt ner i blocket med provningsanteckningar. Det är trångt och ibland svårt att komma fram till borden där representanter för slotten häller sina viner. Detta gjorde det helt enkelt omöjligt att ta bilder på alla vinflaskor vi skriver om i denna artikel. Vi prioriterade att få vin i glasen.

Vi börjar med Château Haut-Bailly i Péssac-Leognan som brukar vara en favorit med mycket kraft. Vingårdarna omger slottet och den dominerande druvan här är Cabernet Sauvignon som trivs i denna jordmån. De har också riktigt gamla stockar av Cabernet Franc som sällan används i förstavinet och när dessa stockar dör ersätts de med nyplanterad Cabernet Sauvignon som vinmakarteamet föredrar.
”Druvblenden är ungefär den samma i 2015 & 2023 då båda var varma år” får vi till oss. 2015 består av 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot och 4% Petit Verdot.
Rouge 2023 känns lite primär i doft och smak med tydliga svarta vinbär, mint, blåa plommon och med en slank struktur. Mer elegant än kraftfull i dagsläget och lite svårbedömd. ”en primeur” priset var 1326:- flaska
Rouge 2015 är i början av sitt drickfönster med mognare svartvinsbärsfrukt, mörka plommon, björnbär och blyerts. Kraft, längd & balans är imponerande. Jättegott idag med en fin framtid för sig. Cirkapris 2195:- flaska

Smith Haut Lafittes historia går tillbaka till 1700-talet men det var när familjen Cathiards köpte egendomen 1991 som en makalös förvandling började. De renoverade både slott & vinkällare och införde ekologisk odling. De har även öppnat två restauranger på egendomen varav den bästa La Grand’Vigne har erövrat hela två stjärnor i Guide Michelin. Vinerna har också tagit stora steg under de här åren och tillhör numera eliten i Péssac-Leognan för både röda och vita viner.
Blanc 2020 är gjort på 90% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris och 5% Sémillon som har lagrats med sin jästfällning 12 månader på franska ekfat varav hälften var nya. Det är inte direkt varje dag vi får prova denna vita raritet och wow vilket vin!
Svarta vinbär, krusbär, gula äpplen, lime och med en underbar krämighet och längd. Storslaget! Cirkapris 2295:-/flaska
Blanc 2022 har ungefär samma druvblandning och tillverkningsmetod som 2020 men är ännu mer koncentrerad och laddad för framtiden. Svarta vinbär, krusbär, gula äpplen, lime men mindre krämig men mer kristallklar i frukten. En ynnest att få fukta gommen med detta! Cirkapris 2295:-/flaska
Rouge 2018 är gjort på 60% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 4% Cabernet Franc och 2% Petit Verdot. Vinet har spenderat 18 månader på franska ekfat som slottet tillverkar själva och vinstockarna är 48 år gamla.
Stor rymd i vinet med svarta vinbär, bläck, björnbär, cedertoner och en imponerande längd. Bra redan med strålande framtidsutsikter. Cirkapris 1795:-/flaska
Rouge 2022 har ungefär samma druvblandning och tillverkningsmetod som 2018 rouge. Ett mycket varmt år med temperaturer på över 40 grader har gett ett vin med hög fruktmognad med drag av svarta vinbär, bläck, plommon, björnbär och karakteristiska cedertoner. Purungt nu men kommer bli monumentalt. Cirkapris 2195:-/flaska

Känslan när vi besökte Domaine de Chevalier var att vi färdades mitt ute i skogen men plötsligt öppnade sig landskapet och slottets vingårdar bredde ut sig framför oss. Tidpunkten var mitten av juli 2010 och termometern höll sig stadigt över 35 grader. Remi Edange som är assistant director på Domaine de Chevalier tog emot oss och höll en grundlig genomgång av slottets odlingsfilosofi samt de olika druvornas karaktär och hur olika de beter sig i vingården under odlingssäsongen. Väl inne i provningsrummet serverade han Domaine de Chevalier Blanc 2009 som då ännu låg på ekfat. Gränslös kärlek vid första ögonkastet beskriver bäst hur gott vi tyckte vinet var. Adrien Bernard från ägarfamiljen var på plats denna dag för att presentera vinerna. Iklädd full kostym och till synes helt opåverkad av bastuvärmen.
Blanc 2023 är gjort på 70% Sauvignon Blanc och 30% Sémillon som har lagrats 16-18 månader på framska ekfat var av 30% var nya. Trots vinets ungdom är balansen fenomenal och med tryck i frukten. Svarta vinbär, krusbär, persikor, citrus och en fin mineralitet och längd. ”Alldeles för gott” står det i våra provningsanteckningar. ”en primeur” priset var 1282:-/flaska.
Rouge 2016 är gjort på 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Cabernet Franc och 5% Petit Verdot och har lagrats 16-20 månader på fransk ek varav 35% var ny ek. 2016 är en mycket hyllad årgång i Bordeaux och Domaine de Chevalier hade en exceptionellt torr period utan nederbörd mellan juli till mitten av september då det efterlängtade regnet kom. Detta följdes sedan av en sen brittsommar som gav optimala förhållanden inför skörden i oktober.
Vinet har en första antydan till mognad med vissa tobakstoner. Svarta vinbär, bläck, kaffe och en mycket voluminös frukt men ändå i en läcker slank och matorienterad stil. Jättegott nu men fem års lagring till skruvar upp upplevelsen några snäpp till. Cirkapris 1295:-/flaska vilket är synnerligen prisvärt sett till kvaliteten i glaset.
Rouge 2023 är gjort på 63% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 2% Cabernet Franc och 5% Petit Verdot och har lagrats 16-18 månader på fransk ek varav 30% var ny ek.
Trots sin ungdom är vinet i fin balans med svarta vinbär, björnbär, kaffe och den höga andelen Cabernet Sauvignon lyser som en klar stjärna genom vinet. Elegansen är påtaglig redan nu och med lagring kommer detta bli storartat. ”en primeur” priset var 698:-/flaska vilket får fyndklockorna att ringa.
Vi lämnar nu vinerna från Péssac-Leognan och går över till Saint-Julien där flera av våra favoritslott finns.

Från Château Beychevelles stora altan är sikten fri ner mot floden. Legenden går att i början av 1600-talet ägs Château Beychevelle av en amiral som åtnjöt sådan respekt att när båtarna passerade slottet sänkte de sina segel för att visa trohet. ”Baisse voile” sänka seglen på franska mynnade till slut ut i namnet Château Beychevelle och seglen tog plats på flasketiketterna. Vi har haft förmånen att få besöka slottet två gånger.
Rouge 2023 är gjort på 61% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot och 4% Petit Verdot
Här finns en härlig kraft trots elegansen. Svarta vinbär, plommon, violer och ett och annat blåbär. Riktigt bra i denna årgång. ”en primeur” priset var 1033:- /flaska
Rouge 2020 är gjort på 51% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot och 4% Petit Verdot
Fylligare kropp och mörkare frukt här med inslag av svarta vinbär, tjära, björnbär med rejäl längd. Som gjort för biff med bea. Cirkapris 1795:-/flaska

Inte långt från Château Beychevelle ligger Château Gruaud-Larose vars viner var berömda redan på 1700-talet. Då under ledning av Stanislas Gruaud och efter hans bortgång ärvde Sébastien de Larose egendomen och så fick slottets sitt namn. De förfogar över vinstockar i 50-års åldern och förstavinet brukar innehålla en hög andel Cabernet Sauvignon. Sedan 2019 är slottet i en konvertering till ekologisk odling. Vi har haft fantastiska upplevelser med viner från Château Gruaud-Larose som fått mogna och uppleva sin 20-årsdag där även svagare årgångar som 2002 blommat ut till klassisk Bordeaux av rang.
Rouge 2021 är gjort på 84% Cabernet Sauvignon, 12 % Merlot och 4% Cabernet Franc som har lagrats 18 månader på fransk ek varav hela 95% var ny ek. Skördeuttaget var lägre detta år än normalt på grund av de rådande väderförhållandena.
Vinet ger en slank känsla i gommen med fin frukt av svarta vinbär, violer, björnbär och lätta tobakstoner. Klassiskt strukturerad som kommer åldras med grace. Cirkapris 1195:-/flaska
Rouge 2018 är gjort på 67% Cabernet Sauvignon, 24 % Merlot och 9% Cabernet Franc som har lagrats 18-24 månader på fransk ek varav 80% var ny ek. Våren 2018 var regnig och kall och först i juni kom värmen som sedan höll i sig fram till skörd vilket har gett en mycket hyllad årgång.
Jämfört med årgång 2021 ett betydligt fylligare, mörkare och mer kompakt vin fullproppat med svarta vinbär, björnbär, blåa plommon och lätta tobakstoner. Längden imponerar stort och detta var utan tvekan ett av dagens bästa viner för oss och ett säkert köp för källaren. Cirkapris 1295:-/flaska

Ännu ett slott från Saint-Julien är Château Lagrange vars vinhistoria börjar redan år 1630. Slottet har bytt ägare ett antal gånger genom historien men 1983 köpte det japanska destilleriet Suntory egendomen och plöjde ner enorma summor för att restaurera både slottet i sig själv och dess anseende. De återplanterade vingårdarna och moderniserade vintillverkningen samt köpte till nya vingårdar. I Bordeaux är det sedan 1855 själva slottet som är klassificerat och inte själva vingårdarna som i t ex Bourgogne. Detta ger slottsägarna möjlighet att utöka sina vingårdsarealer, inom vissa begränsningar förstås, utan att det påverkar klassificeringen.
Rouge 2023 i skrivandet stund finns ingen officiell information om druvblandningen för årgången men gissningsvis är den snarlik årgång 2018.
Vinet charmade oss totalt med sin balans och härligt syrliga frukt av röda och svarta vinbär som dansar runt i gommen och ger lyckokänslor. ”en primeur” priset var 480:- /flaska vilket gör den till provningens största fynd!
Rouge 2018 är gjort på 67% Cabernet Sauvignon, 28 % Merlot och 6% Petit Verdot och har lagrats 21 månader på franska ekfat varav 50% var ny ek.
Fylligare, större och strävare än årgång 2023 men i dagsläget inte lika balanserat. Svarta vinbär, violer, kaffe och klassiska blyertstoner med fin längd. Cirkapris 795:-/flaska

För många hundra år sedan var de tre slotten Léoville-Barton, Léoville-Poyferré och Leoville Las Cases en enda stor egendom som hette Château Léoville. Genom arv och olika försäljningar är de dock sedan 200 år tillbaka tre separata slott. Alla tre med synnerligen gott anseende och 2010 besökte vi Château Leoville Las Cases. Vinmakaren presenterade dessa dyrbara flaskor för oss på, ett klassiskt franskt lätt noncharlat vis, iförd en väl använd ”Médoc Maraton” T-shirt. Ett oförglömligt minne!
Rouge 2023 i skrivandet stund finns ingen officiell information om druvblandningen för årgången men gissningsvis är den snarlik årgång 2015.
Tydligt Cabernet Sauvignon dominerad med svarta vinbär, tjära, körsbär och lätta minttoner från faten. Lakrits och en förnimmelse av julkryddor. Ett kraftpaket men väl balanserat som förmodligen når sitt drickfönster tidigare än brukligt för detta vin.
”en primeur” priset var 1978:-/flaska
Rouge 2015 är gjort på 85% Cabernet Sauvignon, 6 % Merlot och 9% Cabernet Franc.
Detta är utan tvekan provningen mest kraftfulla vin – ja rent av monumentalt med en enorm längd. Svarta vinbär, björnbär, viol, tobak, söta kryddor och i vassen lurar körsbären. Vi lyckas hitta varsin stol och sätter oss ner och låter eftersmaken ringa i gommen i flera minuter. Cirkapris 3595:-/flaska

Sista vinet vi provar är Château Lynch Bages som ligger i kommunen Pauillac där några av de högst prissatta Bordeauxvinerna kommer ifrån. Det här är ett slott vars viner brukar framkalla tårar av lycka hos oss. Gott som ungt och smått gudomligt på 20 årsdagen. Alltid balanserat och elegant utan att förlora kraft och vi spanar alltid efter dem på vinauktionerna – men tyvärr är vi inte ensamma om det.
Rouge 2018 är gjort på 72% Cabernet Sauvignon, 19 % Merlot, 6% Cabernet Franc och 3% Petit Verdot och har lagrats 18 månader på franska ekfat varav 75% var ny ek.
Vi måste sätta oss igen och ta in vad som finns i glaset. Balansen är fenomenal i slank profil med svarta vinbär, blå plommon, korinter, lätta kaffetoner, tjära och en välgörande örtighet. Ännu ungt men så gott och platsen i vårt vinhjärta är intakt.
Cirkapris 2095:-/flaska
När vi väl nådde bordet där flaskan med Château Lafite Rothschild fanns var den dessvärre slut och på något vis lyckades vi missa favoriten Château Pontet Canet men vi lämnar Solliden med ett brett leende på läpparna.