Torsk med lakrits & fänkålsgratäng
Vi rimmar vår torskrygg i både salt och saltlakrits. Penslar den sen med en lakritsglaze innan den åker in i ugnen. En gratäng på tunt skivad fänkål, vitt vin, grädde och Västerbottensost möter upp torsken fint. Pricken över i:et är ett fräs på bacon, rädisor och rödlök som binder ihop hela rätten. I glaset bjuder vi på två vintips på druvan chardonnay som båda lirar fint med denna rätt.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)
Ingredienser
Torskrygg (ca 125 g per person)
1 msk Lakritspulver (finns på bl a Lakritsroten)
Lakritsglaze (finns på bl a Lakritsroten)
30 g salt till rimning av fisken
Fänkål ca 3-4 st
3 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
2 dl Västerbottensost
2 klyftor vitlök
300 g bacon (vi använde Gårdssällskapets med kraftig röksmak)
600 g rädisor
1-2 rödlökar
Salt & peppar
2 msk färsk persilja
Börja med att rimma torsken. Blanda 1 msk lakritspulver med 30 g salt och 1 liter vatten. Rör om så det löser sig ordentligt. Låt den ligga minst en timme.
Gör under tiden fänkålsgratängen. Sätt ugnen på 200°.
Skär 3-4 fänkålsstånd tunt på mandolin alt strimla tunt med en kniv. Smörj en ugnsform och lägg i fänkålen. Blanda grädde, ost, salt och peppar och häll över fänkålen. Grädda i ca 30 minuter eller tills fänkålen känns mjuk och gratängen fått fin färg.
Fortsätt med torsken
Ta upp fisken och lägg i en smord ugnsform. Pensla med laktritsglazen och sätt i en stektermometer. Sänk ugnen (från 200° för fänkålsgratängen) till 125°. Tillaga tills fisken har en innertemperatur på 46°. Fänkålsgratängen kan stå vid sidan om så den inte blir kall.
Stekta rädisor
Skiva baconet och stek i en stekpanna på medelhög värme några minuter. Lägg sedan i klyftade rädisor och klyftad rödlök. Fortsätt steka tills rädisorna fått fin färg och är lagom mjuka. Det tar ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar och garnera med finhackad persilja.
Lägg upp en bit fänkålsgratäng på en tallrik. Luta torsken mot gratängen och lägg de stekta rädisorna/bacon/rödlök vid sidan av. NJUT!!!
Vi rekommenderar två eleganta viner på druvan chardonnay till denna rätt i två olika prisklasser. Med Paul Clüver Estate Chardonnay får du den smörigaste upplevelsen i gommen och volymen i vinet möter upp alla smaker i rätten på bästa sätt. Med Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay Les Ursulines får du lite mer ”tryck” i frukten och en härlig symfoni av gula frukter & väl avvägda fatkryddor som väl fångar alla smakbrytningar i denna rätt.

Våra smaknoteringar: Smöret slår ur glaset och går igen i smaken på ett balanserat sätt. Gula äpplen, päron samt persikor Härlig fyllighet samt med en välgörande syra och vinet flörtar skamlöst med gommen. Med glasutvecklingen byter äpplena färg till rött. Underbart gott! Varunummer 75439, pris 269:-

Våra smaknoteringar: Gula äpplen & päron, mandel, apelsin, persikor och en liten dusch av citrus. Fylligt & kraftfullt med en lång eftersmak där de diskreta & eleganta fatkryddorna tar alldeles lagom mycket plats. Ett lyckopiller i flytande form!
Varunummer 70131, pris 169:-