Picky Drinks del 1

Det är sen torsdagseftermiddag och vi vandrar längs de trånga gränderna i Gamla Stan för att träffa Mikael Christiansson som driver vinimporten Picky Drinks. Vi blev helt förälskade i vinet Beaujolais Cote de Brouilly L´Heronde 2018 från Domaine Chasselay som Picky Drinks importerar och på så vis fick vi kontakt. Mikael har föreslagit att vi ska komma förbi för en provning av sortimentet och nu är det alltså dags.

Vi snurrar lite innan vi hittar rätt och finner den rätt anonyma dörren. Lokalen ligger i ett underbart gammalt stenhus och Mikael leder oss direkt ner i vinkällaren. Vi har ännu ingen aning om den fantastiska och enormt stora provning vi ska få vara med om utan njuter av atmosfären och Mikaels trevliga sällskap.

Mikael jobbade i många år som vinjournalist för bl a tidningen Dina Viner, som vi själva lusläste för 10-talet år sedan, med driver sedan 2013 Picky Drinks. Stämningen är väldigt avslappnad samt informativ och innan kvällen är slut kommer vi att ha provat helt sagolika viner varav några är gjorda på druvor vi inte visste fanns men som vi nu aldrig kommer att glömma.

Totalt kommer vi att få prova över 30 st viner på drygt 3 timmar och som ni kommer att se har vi hittat ganska många fynd. Flera av dem så bra att vi beställt hem dem efteråt för att prova om dem i lugn och ro och vi har inte ändrat uppfattning utan Picky Drinks importerar viner som ligger helt i vår smak. Både bredden och prisbilden är sympatiska så det borde finnas en guldklimp för varje smak. Del 1 fokuserar på de vita och mousserande viner vi fick prova och del 2 kommer att skildra de röda.

La Croix Montjoie, Crémant de Bourgogne, varunummer 92608 pris 189:-
80% Chardonnay och 20% Pinot Noir
Nötiga toner med fin fruktighet, stor elegans och finstämdhet. Riktigt bra!

Vi får nu prova två Champagner från Pierre Brigandat & Fils som är en liten odlare i byn Channes i Aube som ligger i den södra delen av Champagne. Channes är den sydligaste av alla byar i appellationen Champagne och belägen precis vid gränsen mot Bourgogne.

Pierre Brigandat Blanc de Noir Brut Tradition, varunummer 77575, pris 299:-
Basårgång 2014 och 9 gram dosage
Elegant smak med lite krutrök och vinteräpplen. Den (för vår smak) höga dosagen slår igenom lite.

Pierre Brigandat Blanc de Noir Extra Brut 2015, varunummer 77445, pris 329:-
Dosage 4 gram
Nu faller alla bitar på plats för oss. Krutröken och vinteräpplena får en klarare lyster, de syrliga karamellerna tillkommer och vi tycker detta är jättegott samt ett fynd!

Isabelle et Denis Pommier Petit Chablis 2015, varunummer 74476, pris 179:- i 6-pack
Har genomgått malolaktisk jäsning.
Inte mycket ”Petit” över den här utan fullmatade toner av gula äpplen, honungsmelon och apelsin. Klockrent fynd!

Cheval Quancard Cuvée Clemence 2018, varunummer 78917, pris 139:-
Vit Bordeaux är något vi älskar och sett till priset är detta jättebra..

La Croix Montjoie, L´Elégante 2016, pris ca 180:-, privatimport I 6-pack
Mognat 9 månader på gamla ekfat.
En stilla vit Bourgogne från samma producent som den Crémant de Bourgogne vi provade tidigare, vinet säljs mest till restauranger men går att privatimportera.
Smörigt, långt och så läckert!

Domaine de Villeneuve Les Cormiers 2017, varunummer 95831, pris 249:-
100% Chenin Blanc. Lagringspotentialen är upp till 20 år säger Mikael.
Vi upplever rökig mineral, tropiska frukter och lång, lång eftersmak. Fantastiskt bra och utan tvekan bland de bästa viner av Chenin Blanc vi har provat. Fynd så det skriker om det och det finns fortfarande några flaskor att slåss om.

Pardas Pur Xarel-lo 2014, Varunummer 72360, pris 219:- i 6-pack
100% Xarel-lo druvor, 40-åriga stockar, från Penedès i Katalonien. Klarar lagring säger Mikael.
Vi har aldrig provat denna druva förut. Vi upplever oxidativa drag och säger båda Selossetoner i kör. Gott och väldigt speciellt.

Pardas Blau Cru, privatimport ca 200:-
100% Reisling.
Kryddig, blommig smak med fantastisk syra och allt slutar i ljuvliga clementintoner. Så speciellt och kul att få prova.

Vi får nu prova tre stycken olika rieslings från Weingut Odinstal som håller till strax utanför staden Wachenheim i Pfalz. Vingårdarna ligger 350 m över havet och är de högst belägna i hela Pfalz. Man förfogar över 5 hektar vilket ger en årlig produktion på ca 25 000 flaskor på helt ekologisk och biodynamiskt odlade druvor. Vinerna finns representerade på en mängd Michelinbeströdda restauranger över hela världen och flaskorna är svårfångade, minst sagt.

Odinstal Riesling 120 N.N 2016, varunummer 72656, pris 279:-
Blommig och finstämd riesling som är jättegod men bleknar i jämförelse med de två kanoner som nu ska komma.

Odinstal Muschelkalk Riesling 2017, varunummer 70779, pris 399:-
Muschelkalk är jordmånen.
Wow vilket vin! Clementiner och nötter ljuvt inlindade i en perfekt avvägd syra. Det här är så läckert och är tillgängligt redan nu men har förstås stor lagringspotential.

Odinstal Riesling Basalt 2017, varunummer 72073, pris 459:-
Basalt är jordmånen. Endast 60 st flaskor når Sverige.
Här är potentialen enorm med stor elegans och en ännu ung och bråkig syra som behöver ligga till sig några år. Kommer förmodligen att bli ett ännu större vin än Muschelkalk men vi gissar att man behöver vänta 10 år på att det ska ske.

Domaine Faury Glou-Glou varunummer 70770 pris 200:-
100% Viognier
Lätt frisk smak med klara fruktoner och druvans typiska aromatik. Klart bra.

Domaine Faury Condrieu 2016 varunummer 71853 pris 399:-
100% Viognier som fått ett uns fat säger Mikael.
Här är allt ännu mer finstämt och med större rymd och helt otroligt gott. Bland de absolut bästa Condrieu vi har provat.

To be continued…

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.