Små partier med Tryffelsvinet

Tryffelsvinet är en vinimportör som funnits med oss på hela vår vinresa. Vi har deltagit i flera provningar genom åren och inte minst köpt mycket av de viner som de importerat. Från de tidiga vinkärlekarna som Meerlust Estate till Camille Giroud och vi har också lyckats bärga några flaskor av svårfångade Robert Groffier.

Stefan Schlyter är grundaren av Tryffelsvinet och leder kvällens provning på ett som alltid ödmjukt sätt. Efter denna provning har nyheten nått oss att Tryffelsvinet har sålts till Viva-gruppen och kommer att drivas vidare under namnet The Wine Collection.

Provningen äger rum på eminenta vinbaren Barsac i Vasastan, Göteborg. Förutom ett fantastiskt utbud av viner på Barsac har man ett riktigt bra kök och detta är ett vattenhål man inte bör missa om man är intresserad av vin & mat.

2018 Corte del Lupo Bianco, Ca´del Bosco, Lombardiet, Italien, varunummer 92060 pris 299:- 80% chardonnay och 20% pinot bianco, vinstockar 26-31 år gamla.

Ca´del Bosco är mest berömda för deras mousserande viner från Franciacorta men man gör även en del stilla vita viner som denna.

Torr fin frukt med lite jordiga toner, tropiska frukter och vi märker av en ekton trots att bara en fjärdedel av vinet legat på ekfat. Runt vårt bord är detta vin mycket populärt, vi går inte riktigt igång på det här men det är ett mycket välgjort vin.

Camille Giroud Maranges Premier Cru, Le Croix Moines 2017 varunummer 95046 pris 329:-

100% pinot noir från den lilla appellation Maranges i Cõte de Beaune

Vi har ett gott öga till Camille Giroud och lagrar viner från Beaune och Corton i årgång 2008 som nu börjar visa fin mognad. Under 1900-talet gjorde Camille Giroud hårda tuffa viner som krävde lång lagring. 2001 tog amerikanska ägare över och anställde geniet David Croix som vinmakare som förändrade stilen totalt till eleganta genomarbetade moderna viner trogna sitt ursprung. David lämnade Camille Giroud 2016 och Carel Voorhuis tog över efter att tidigare ha arbetat tillsammans med David.

Vi kan inte påminna oss att vi har provat något från appellationen Maranges förut och vi har inte hunnit prova så mycket från årgång 2017 i Bourgogne ännu men årgången ska vara bra.

Vi upplever lite lim- och buljongtoner, fin hög syra och ganska syrlig frukt och lite stjälkiga toner, möjligen lite gles men bör definitivt lagras några år. Vid bordet bredvid oss tycker flera att detta är kvällens vin.

Vi får nu prova Piero Busso Barbaresco Mondino i den magiska årgången 2016. Den sålde snabbt slut men lyckligtvis har Stefan sparat några flaskor till denna provning.

Piero Busso är en liten familjeegendom som ligger i Neive i Barbaresco och man producerar blott 45 000 flaskor om året. Vi har aldrig lyckats fånga en flaska för provning tidigare. Man arbetar helt ekologiskt och vinstockarna till detta vin är 30-55 år gamla. Vinet jäser på ståltank och lagras sedan på botti (stora ekfat) i 24 månader samt får sedan vila 6 månader på flaska.

Det doftar rosor, nypon och en hel symfoni av ljuvliga röda frukter som dansar ovan nöttonerna. Utan tvekan kvällens vin för oss och vi kommer hålla stenkoll på Piero Busso framöver.

Cháteau Bibian 2016 varunummer 95990 pris 175:- är nästan helt slutsåld men återkommer i beställningssortimentet under våren.

Slottet är klassat som Cru Bourgeois och ligger i Listrac Medoc. 60% merlot, 35% cabernet sauvignon, 5% petit verdot.

Blyerts och minttoner med fin nästan gammaldags slankhet och med tanke på hur dyrt Bordeauxviner kan vara så får man mycket för pengarna här. Klarar utan problem att lagras.

2016 Un jour från Clos d´un Jour varunummer 92622 pris 235:- och det finns några enstaka flaskor kvar på systembolaget.

Vinet kommer från Cahors som ligger ca 20 mil söder om Bordeaux och är gjort på 100% malbec. Egendomen drivs av Veronique och Stéphan Azemar och man arbetar hantverksmässigt med låga skördeuttag. Detta vin är egendomens prestigevin. Cahors viner har generellt väldigt lång lagringspotential och detta vin är inget undantag.

Animalisk doft med lakritstoner, blod, rått kött, järn med fin längd. Vilket vin och kvällens största positiva överraskning för oss som inte provat så många Cahorsviner men nu kommer vi hålla utkik framöver.

Radici Taurasi 2015 Mastroberardino, varunummer 90355 pris 328:-

100% agliaico som är en druva som odlades redan på antiken. Detta vin kommer från Kampanien i Italien, rikt på vulkanisk jord.

Nötter, italiensk grusighet med stor strävhet och syrlighet – spännande vin.

Avslutningsvis serveras vi Boeuf Bourguignon på högrev med rökt sidfläsk, champinjoner lök och med en helt fantastisk potatispuré till. Hatten av till köket från oss och stort tack till Stefan Schlyter för denna fina provning.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.