Pommery med Franska Vinlistan

Pommery grundades 1856 och redan 1860 fick Louise Pommery ta över efter sin avlidna make Alexandre-Louis Pommery och Louise är således en av alla dessa berömda änkor i champagnehistorien. Louise är också namnet på Pommery’s prestigechampagne som vi tyvärr inte hunnit fånga ännu.

Halva winomaten i årgång 2007

2007 gjorde vi vår första resa till Champagne i verkligt budgetformat. Vi tog en non-stop billig buss till Paris där ett minst sagt enkelt hotell i stadsdelen Montmartre ingick under tre nätter. Sedan tog vi tidigaste morgontåget från Gare du Nord till Reims och promenerade runt bland Champagnehusen utan att ha bokat något besök i förväg. Vi åkte tåget genom Piper Heidsiecks källare (måste upplevas) och besökte Taittinger som ligger alldeles i närheten av Pommery. Vi hade läst om Pommery’s vackra källarvalv och hade siktat in oss på att få uppleva dem men när vi kom fram fanns endast en guidad tur kvar och den hölls på japanska. Molokna klev vi in i Pommerys vinshop och häpnade över faktumet att man reade årgång 1996 på magnum(!). Efter lång överläggning där argumentet ”vi går till fots och det är tungt” vann köpte vi endast en magnumflaska. Vi drack den 2013 med hela familjen och det var för tidigt men syndigt gott.

Det är just möjligheten att få prova årgångspommery på magnum som lockat oss till anrika Grappe på Östermalm denna kväll. Det är Franska Vinlistan som bjudit in och de har också varit vår främsta leverantör av Champagner det senaste decenniet. Vi återkommer under våren med ett reportage om denna förnämliga nätvinhandlare.

Logistikproblem är orsaken till att vi anländer 20 minuter försent. Tyvärr gör detta att vi missar den introduktion till provningen som grundaren av Franska Vinlistan och stora champagnepersonligheten Jan Netterberg håller. Kvällens värdinna Kajsa Netterberg möter oss dock glatt med ett glas Pommery Brut Royal.

Detta är en Champagne vi har druckit många gånger då den ofta finns i 2-pack på taxfreebutikerna på flygplatsen i Bryssel och inte minst i bordershopen i Travemünde där vi ibland hittat den till rent kraschpris på väg hem från olika vinresor. Vi har upplevt att den vinner mycket på att få ligga till sig lite. Ikväll upplever vi dosagen som lite för hög och lite skarpa kanter (nydegorgerad?) men med fin frukt och brödighet. Bra standardchampagne.

Franska Vinlistans priser är 228:- för halvflaska (i låda om tolv flaskor), 365:- för helflaska (i låda om sex flaskor) och 915:- för magnumflaska (i låda om tre flaskor).

Alla champagner från årgång 2008 vi hittills har provat har varit helt strålande så våra förväntningar är höga på vad Pommery’s tolkning ska bjuda på. Pommery’s årgångschampagner består alltid av 50% pinot noir och 50% chardonnay och så har det varit ända sedan början av 1900-talet(!). 2008 är släppt samma månad som vi får prova den.

Djup doft med lite rostade toner, karamellighet i smaken med fin brödighet och kropp men också ungdomlig bråkstakighet, väldigt lovande men behöver minst 10 års lagring för vår smak. En av oss är väldigt förtjust och den andre nöjd.

Franska vinlistans pris är 655:- för helflaska i låda om sex flaskor.

Nu är det dags för kvällens verkliga rariteter i Pommery årgång 2002 och 2004 på magnum. 2002 är en toppårgång som ofta jämförs med 1982 och är en varm årgång men med bibehållen syra. Vi har köpt en hel del av årgången men det mesta ligger fortfarande på lagring. Smakintrycken är fler när det gäller 2004 som är ett svalare år med rejäla syror som följd. Sommaren bjöd på ostadigt väder i Champagne men september var solig och varm och räddade årgången.

Djup doft med kraftfulla krutrökstoner. Syradriven smak med ”stålighet” som kräver ytterligare lagring enligt oss där krutröken går igen i smaken. Vi hämtar ytterligare ett glas och har samma intryck men enas om att detta är en del av Pommery’s strama stil när det kommer till årgångschampagner och att den behöver mycket tid. Svårbedömt men vore kul att prova runt 2030.

Franska Vinlistans pris 1395:-magnumflaska i låda om tre stycken.

Vår sena ankomst till denna provning och långa analys av årgång 2008 och 2004 börjar nu spöka för oss. När vi kommer fram till bordet där årgång 2002 på magnum finns visar det sig att den är slut. Förtvivlan är ett milt ord för vad vi upplever. Kvällens värdinna Kajsa fångar dock vår sinnesstämning och erbjuder oss mycket generöst sitt egna orörda glas av 2002:an. En gest vi sent ska glömma!

Således delar vi på ett glas av denna ljuvliga nektar. Helt annorlunda än 2004:an med en sensuellt mjuk smak av tropiska frukter och jättefin längd som slutar i mineraliska toner. 2002:an har en lätt mognadston som mest skymtar förbi i gommen och bara späder på den sensuella känslan.

Franska Vinlistans pris 1550:- magnumflaska i låda om tre stycken.

I skrivandets stund går alla flaskor fortfarande att beställa på franskavinlistan.com

 

 

.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.