Caviste – din vän i vindjungeln

Martin Berggren ”Caviste-Martin”

I Sverige har Systembolaget monopol på alkoholförsäljning men du har ändå möjlighet att handla vin från andra vinhandlare via så kallad distansförsäljning. Detta innebär att vinhandlaren ska vara registrerad som distansförsäljare hos Skatteverket och ha sitt bolag registrerat i annat EU-land än Sverige. Distansförsäljaren betalar in svensk alkoholskatt samt moms och villkoret för att föra in vinerna till Sverige är att de redan har en svensk köpare när de passerar gränsen. Du som kund betalar alltså för vinerna i förväg och detta förfarande är helt lagligt och möjligt sedan 2007.

Bland distansförsäljarna som har svensk distribution finns några mindre pärlor som har berikat vårt vinliv på ett fundamentalt sätt och vi tänkte porträttera några av dem. Först ut är Caviste som utan tvekan är den ledande aktören för oss som är intresserade av ekologiska högkvalitativa viner som kommer direkt från franska och italienska vinbönder.

Sagan om Caviste börjar med att en av grundarna, Martin Berggren, mellan åren 2007 till 2010 försörjer sig på att spela online-poker några timmar om dagen. Han deltar 2010 i VSOP (World Series Of Poker) i Las Vegas och överlever t o m fjärde dagen då han slås ut i den sista rundan innan prispengarna börjar betalas ut. Den myt som finns om att Martin kammande hem storkovan i Las Vegas och därefter startade Caviste är alltså inte sann. Däremot levde han gott på pokerspelandet och kunde använda sina besparingar när vinimportördrömmen skulle förverkligas.

Utsikt från Ferdinando Principianos hus i Monforte d’Alba. I förgrunden vingården Bussia och längst bort syns byn La Morra

Runt 2005 börjar Martins vinintresse ta fart på allvar och han slukar all vinlitteratur han kan komma över men hoppar över de formella vinutbildningarna. Han får snabbt rykte om sig att vara en skicklig vinprovare och är personlighetstypen som slukar all information som finns om ett ämne när väl intresset är väckt. Pokerintäkterna ger honom möjlighet att köpa de viner han vill prova.

Under 2011 börjar Martin tillsammans med vännerna Karl Arbin och Yannick Molinari att forma ett koncept för hur man ska kunna erbjuda den svenska marknaden högkvalitativa viner direkt från vinbonden utan några mellanhänder. Från Factory Records lånar man konceptet med att numrera varje låda enligt modellen Cav0001, Cav0002 osv. Beslutet tas att bilda ett franskt aktiebolag där Yannick, som själv är fransman, blir firmatecknare och en stöttepelare i den snåriga franska bolagsadministrationen.

Magiskt vresigt italienskt vin gjort på druvorna nebbiolo, vespolina och croatina

På hösten 2011 när det är ett par veckor kvar innan första planerade lådsläppet åker Martin ner till Frankrike för att försöka hitta en kvalitativ champagne. Han har bokat in tre besök: Emmanuel Brochet, Fredrik Savart och Pierre Moncuit. Han ringer först till Fredrik Savart och lyckas, trots stora språkförbistringar, boka ett besök. Fredrik är en liten odlare med endast 4 hektar vingårdar och de träffas i Fredriks garage som både är vinkällare och vinbutik. Martin överväldigas av kvaliteten på champagnerna och lyckas med hjälp av Fredriks fru, som pratar engelska, göra en första beställning på 50 lådor som blev Cav0001. Martin, som är mest känd som Caviste-Martin, släpper snart pokerspelandet och fokuserar helt på Caviste.

Vinmark i Grand Cru-byn Verzenay i Champagne, med den ”berömda” fyren

Cavistes koncept bygger på att erbjuda en blandad låda vin med sex flaskor från en vinbonde. Vanligaste mixen är 2 flaskor av varje vin men kan variera beroende på årgång och tillgänglighet. Priset på lådorna varierar från 1290:- upp till 3000:- där det lägre priset är normalläget för de flesta av de 16 lådor som släpps varje år. Tanken är att det alltid ska finnas ett helt drickfärdigt vin i lådan tillsammans med viner som kan lagras för den som vill.

Magiska chardonnaydroppar från vinstockar planterade 1940

Vinlådorna släpps alltid på torsdagar kl. 14.00 på caviste.se och antalet lådor varierar från de minsta släppen om ca 300 lådor till ca 1500 lådor för de större lanseringarna. De mest eftertraktade lådorna som släpps i små volymer är champagnerna från Fredrik Savart och Patrick Piuzes viner från Chablis och här kan lådorna sälja slut på en halvtimme. För övriga lådor går det oftast att handla ett flertal timmar efter släpp men den som vill vara säker på att fånga en låda sätter alarmet på 14.00. De mest populära lådorna, som också är de största lanseringarna, kommer från Domaine Delaporte i Sancerre och Ferdinando Principiano i Barolo. När Caviste har sålt alla de lådor som finns med i en lansering så skickas adressetiketterna till vinbonden som själv packar och etiketterar alla lådor som sedan transporteras till Sverige. Du kan få dem hemlevererade till din dörr (lite beroende på var du bor) eller hämta ut dem via bussgods.

Länge var Caviste för oss bara någonting vi läste om i sociala medier där alla verkade tycka att vinerna var så bra. Men i mellandagarna 2017 lanserades en Bordeauxlåda från Clos Puy Arnaud som, förmodligen pga helgdagarna, inte sålde slut så snabbt utan vi hann slå till. Redan första smakprovet av lådans ”enklaste” vin Cuvée Pervenche Puy Arnaud 2015 fick oss på fall. Flaskan var prissatt till 155:- i lådan men höll en kvalité som motsvarade det dubbla priset enligt oss. Vi har sedan dess köpt många lådor av Caviste och inte blivit besviken på en enda flaska – vilket för oss är en helt unik erfarenhet.

Absoluta favoriter för oss är: Georges G Descombes magiska vingårdsviner från Beaujolais, Binet Jacquet viol- och hallonstinna viner från Faugères, Columbera & Garellas supercharmiga och italienskt vresiga viner på nebbiolo och vespolina, Ferdinando Principianos läckra piemontanska drömmar och Ludovic Chansons lådor med vita viner som alltid tar slut för fort för oss.

Sancerre-från-Chavignol-Domaine-Delaporte

Utbudet av vin för oss som bor i Sverige idag är enormt. Systembolaget har dragit upp tempot i sina tillfälliga lanseringar så att t o m vinjournalisterna har svårt att hinna med att prova allt som släpps. Utöver detta finns det gigantiska beställningssortimentet där informationen är knapphändig. Vinnäthandlarna är många och har olika upplägg där det kan vara svårt att veta vad som ingår i priset, om du själv måste betala in alkoholskatten och vad är egentligen ett rimligt pris för vinet du är intresserad av?

Mitt i allt detta finns Caviste – där vinernas kvalité är odiskutabel, leveranserna fungerar som en klocka och du får njuta av en massa goda och spännande viner. På Caviste.se svämmar det över av information om varje vin som säljs och du kan läsa om alla lådor som har släppts sedan 2011 vilket är perfekt när man plockar fram flaskan efter ett par år och behöver friska upp minnet.

Caviste är verkligen en sann vän i vindjungeln – våra varmaste rekommendationer!

Kommande lanseringar på caviste.se:
28 maj 2020 kl. 14.00 Pehu Simonet, Champagne, 11 juni 2020 kl. 14.00 Ludovic Chanson, Loire. Höstens första lansering blir 6 augusti kl.14.00 2020 (producent ej spikad i skrivandets stund)

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.