Rödtunga med basilikasås

Rödtunga med basilikasås
Rödtunga med basilikasås är en av våra absoluta favoriträtter som en av oss ständigt önskar sig på sin födelsedag. Vi brukar servera den med pressad potatis men väljer denna gång att göra små potatiskupor på finriven potatis som blir härligt krispiga. Rödtungan och basilikasåsen har ett äktenskapstycke som gör det lätt för dig att lyckas med rätten. Du kan se hur vi gjorde i videofilmen längst ner.

Basilikasås
2 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 finhackad vitlök
1 dl creme fraiche
1 kruka färsk basilika
100 g rumsvarmt smör
cayennepeppar
Blanda vin, fiskbuljong och vitlök i en kastrull. Koka ihop till 1,5 dl återstår. Tillsätt creme fraiche och koka ytterligare någon minut. Lägg basilikabladen tillsammans med smör och cayennepeppar i en mixer. Slå på vinkoket och kör tills basilikan är finfördelad och såsen fått en fin grön färg. Slå tillbaks i kastrullen och värm upp i samband med serveringen.

Potatiskupor
Finriv potatis, låt den rinna av och lägg därefter ner i en skål. Salta, peppra och häll i 2-3 msk olja. Riv lite parmesan i potatisen. Olja ett likörglas och fyll med potatis – tryck till försiktigt. Vänd upp på bakplåtspapper och riv ytterligare lite parmesan över. In i ugnen på 200° ca 30 minuter.

Rödtunga och räkor
Dela filéerna om de är stora. Salta och vänd i mjöl, ägg och pankoströbröd. Lägg smör i pannan och låt det bli gyllenbrunt. Stek fisken på medelvärme ca 2 minuter på varje sida.
Fräs snabbt de skalade räkorna.

Montera med sås i botten, potatiskupor, rödtunga, räkor, dill och gräslök – Njut!

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.