Nya Tryffelsvinet

”Det ska vara kul att vara med i Tryffelsvinets Vinklubb – det är det största målet och inte att kränga vin” säger Louise, VD på Tryffelsvinet

Nya Tryffelsvinet leds sedan februari 2020 av tre unga kvinnor med gedigen erfarenhet av den svenska vinbranschen och som blivit handplockade för att förvalta och utveckla Tryffelsvinets vinklubb. Dessa tre är:

VD är Louise Bergdal 31 år, sommelier och måltidskreatör och som tidigare arbetat som inköpare på The Wine Team och på Systembolagets avdelning för produktkvalitet samt varit sommelier (källarråtta) vid Magnusson Fine Wine.

Hidden treasures i Tryffelsvinets sortiment: Viña Somoza från Valdeorras i Galicien och Cirillo Estate från Barossa i Australien.

Kuriosa: Har varit tävlingsskidåkare under 10 års tid. Det var också indirekt genom skidåkning och några säsonger i Borgafjäll som intresset för vin uppstod.

Produktchef är Nikita Mooij 31 år sommelier och Diploma WSET och har de senaste sex åren haft Systembolagets huvudkontor som bas, senast som ansvarig inköpare för Sydafrika och Österrike.

Hidden treasures i Tryffelsvinets sortiment: Badenhorst Family Wines i Swartland och Philipp Kuhn i Pfalz.

Kuriosa: Är bokstavligen uppvuxen på restaurang där hon låg i barnvagnen bredvid diskmaskinen.

 

Vinklubbsansvarig är Anna Rönngren 35 år, sommelier och måltidskreatör samt Diploma WSET har en bakgrund som chefssommelier på Frantzén samt som dryckeslärare på Restauranghögskolan i Grythyttan och Restaurangakademien, men kommer senast från marknadsavdelningen på Winefinder.

Hidden treasures i Tryffelsvinets sortiment: Rivetto från Piemonte och Claude Riffault i Sancerre

Kuriosa: Anna är utan tvekan en av Sveriges mest meriterade sommelierer men när hon började sin bana på Systembolaget i Grums i deras ”över disk” butik kände hon inte till skillnaden mellan Riesling och Syrah – det födde ett intresse att lära sig mer.

Vi träffar Louise och Nikita en vacker sensommardag för en pratstund om nya Tryffelsvinet. Det blir en bubblande, avslappnad, öppenhjärtig intervju med mycket skratt och helt annorlunda än tidigare intervjuer vi gjort med vinimportörer. Alla importörer vi har träffat brinner och älskar de viner de importerar men Louise och Nikita brinner även för Tryffelsvinets Vinklubb som har över 10 000 medlemmar. ” Vi vill skapa så stort mervärde som möjligt för klubbens medlemmar” säger Louise.

Flera av de största vinimportörerna i Sverige har olika former av vinklubbar där man kostnadsfritt kan bli medlem och få ett nyhetsbrev med information om importörens viner. Vi har försökt vara med i de flesta av dem för att hålla oss uppdaterade och få olika former av erbjudanden. Det som skiljer nya Tryffelsvinet från de flesta andra vinklubbar är mängden av erbjudanden som dimper ner i mailkorgen. Onlineprovningar, fysiska provningar, limiterade släpp av viner i Systembolagets beställningssortiment. Varje vecka händer det flera olika saker och vi vill särskilt tipsa om onlineprovningarna som inte sällan bjuder på goda skratt och ständigt nya kunskaper. Leta upp nyårsfilmen på Facebook eller Instagram där tre spektakulära sabreringar av champagneflaskor sker, bland annat med en med fogsvans (!), så förstår ni vad vi menar.

Nya unga Tryffelsvinet är en vinimportör med självförtroende och en tydlig inriktning på fine winesegmentet. I årgång 2018 har man t ex köpt in ett stort antal Bordeauxprimörer som kommer erbjudas både till Systembolaget och via privatimport för klubbmedlemmarna. För oss som gillar Bordeaux är detta förstås goda nyheter och vi hoppas att Systembolaget är med på tåget då vår upplevelse är att utbudet av Bordeauxviner minskat på monopolets hyllor de senaste 10 åren. Det är dock allt annat än lätt att sälja Bordeauxviner idag, trendfaktorn är låg och prisläget högt, så denna satsning är säkerligen förknippad med finansiella risker.

Rent organisatoriskt är Tryffelsvinet ett helt fristående bolag men drar nytta av att ingå i Viva-gruppen som de delar bland annat logistik och ekonomifunktioner med vilket gör att de kan fokusera helt på att bygga och marknadsföra sitt ständigt växande sortiment. Tryffelsvinet har också historiskt varit väldigt framgångsrika med att få sina viner lanserade på Systembolaget och allt tyder på att denna framgångssaga nu fortsätter och dessutom i en ännu högre takt.

Tryffelsvinet har sitt kontor på Blasieholmsgatan 4 A i Stockholm och nyligen har man hyrt en lokal i bottenplan av fastigheten som kommer att fungera som klubblokal framöver när pandemin så medger. Här kommer det anordnas vinprovningar samt utbildningar för den som vill förkovra sig i vinets underbara värld.

Drygt 60 producenter fanns i boet när Tryffelsvinet togs över från Stefan Schlyter i februari 2020. Bland dessa fanns Bourgognelegender som Comte Georges de Vogüé, Bonneau du Martray, Etienne Sauzet och från Piemonte Azelia, Saffirio samt tyska Joh. Jos. Prum och dess magiska rieslingtolkningar.

Redan från början lades följande tre producenter till den redan digra produktportföljen:

Jean-Claude Boisset som gör en rad hantverksmässiga viner från olika topplägen runt om i Bourgogne. André Lurton som är en riktig klassiker på Systembolaget och som också stod för de första stapplande smakproven av Bordeauxviner för oss för 20 år sedan. Dandelion Vineyards som är en mycket prisbelönt vinproducent från Australien där vår egen provningserfarenhet summerar till en välbalanserad Aussiecab som gav mersmak.

Två för oss nyupptäckta producenter i Tryffelsvinets portfölj har gjort ett enormt intryck på oss. Gemensamt för dem båda är extremt skickligt vinmakande i kombination med att vingårdarna sköts helt ekologiskt. När du sitter med vinerna i glasen förflyttas du direkt till platsen varifrån de skapades och för oss är detta en av de viktigaste kvalitetsmarkörerna när vi bedömer vin.

Enrico Rivetto blickar ut över vingårdarna

Rivetto Dal 1902 är ett nytillskott från Piemonte. Enrico Rivetto är Barolos första biodynamiska producent (Deemeter-certifikat 2019). Enrico håller till i Lirano som ligger exakt på gränsen där Barolo och Alba möts. Rivettos vingårdar ligger högst på en kulle 400 meter över havet. Rivettos viner har fått oss helt på fall då de kombinerar elegans med kraft och med klockrena frukttoner som ringer länge i gommen. Don´t miss.

Domaine Claude Riffault är en liten familjeproducent i Sancerre som jobbar efter biodynamiska principer. Vinmakare är Stéphane Riffault vars bror Benoît är vinmakare på ansedda Domaine Etienne Sauzet i Bourgogne. Även här tappade vi hakan rakt ner i glaset av kvalitén på vinerna. De har genomgående en kristallklar frukt i kombination med en närmast häpnadsväckande koncentration. Ska ni dricka ett vin på Sauvignon Blanc i år låt det bli Claude Riffaults Les Boucauds.

Andra nytillskott som vi ännu inte har hunnit prova är Viña Somoza från Galicien, Badenhorst från Swartland i Sydafrika, Ferrer Bobet från Priorat i Spanien, Cirillo Estate från Barossa Valley i Australien, Paul Cluver från Elgin i Sydafrika, Castell d´Encus från Katalonien och inte minst biodynamiska sommelierfavoriten Domaine de la Vougeraie från Bourgogne.

Under februari månad 2021 släpper Tryffelsvinet en terroirlåda med 6 st viner från Cordier från olika vinområden, varunummer 7355709, pris 1200:-

Från den ”gamla portföljen” skulle vi särskilt vilja lyfta fram Domaine Cordier som odlar vin i 8 olika byar i Mâconnais och är något så unikt som fyndigt prissatt vit Bourgogne. Här är ett hett tips att fylla på i källaren med Cordiers nu tillgängliga viner i årgångarna 2017-2019 då området Pouilly-Fuissé nyligen och för första gången beviljats 22 st olika premier cru status från och med årgång 2020 vilket säkert kommer innebära högre priser även för Cordiers viner framöver.

Det finns många fantastiska vinimportörer i Sverige och Tryffelsvinet är utan tvekan en av dem. Att portföljen av kvalitetsviner hela tiden tycks fyllas på talar för att det är klokt att hålla koll på vad Tryffelsvinet hittar på framöver och dessutom få ett och annat gott skratt på vägen. Våra varmaste rekommendationer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.