Marinerad fläskytterfilé

Marinerad fläskytterfilé
Fläskytterfilé känns som en bortglömd och förbisedd styckningsdetalj men med lite kärlek i form av marinad och varsam hantering i ugnen får du fram den allra möraste köttbiten. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg.

Marinera fläskytterfilé, om möjligt över natten. Lägg köttet i en plastpåse och häll på
2 msk olivolja
2 msk japansk soja
1 msk flytande honung
1 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor (pressade)

När köttet ska tillagas – häll marinaden i en ugnsform, bryn köttet runt om i en het stekpanna och lägg i formen tillsammans med stekskyn. Sätt i en termometer och låt gå i ugn på 200° tills köttet får en innetemperatur på 64°. Lyft över köttet på ett foliepapper och låt det vila minst 20 minuter.

Såsen
Sila av köttspadet i en kastrull och späd med 1 dl creme fraiche, en skvätt vitt vin, 1 msk kalvfond samt om man vill en tsk röd vinbärsgele.

Ugnsrostade grönsaker
Skär upp 2 morötter, 1 rödlök, 2 palsternackor, några potatisar i mindre kuber. Häll olivolja i en ugnsform och lägg i grönsakerna samt potatisen. Salta, peppra och krydda med timjan. Häll lite olivolja över och rör om. Sätt in i ugn på 200° (köttet kan gå bredvid) och låt stå ca 1 timme. Rör gärna om under tiden.

Stekt blomkål
Skär blomkålen i små buketter och lägg i en medelvarm stekpanna med smör. Låt steka ca 5 minuter. Häll därefter på 1 msk vitt vin och sätt på ett lock. Låt koka i ca 5 minuter. Ta av locket och lägg eventuell i en liten klick smör och stek på blomkålen ytterligare lite till.

Vi hade lite kantareller kvar i frysen som vi stekte upp och serverade till.

Skär upp köttet, lägg på ugnsrostade grönsaker, blomkål och sås – njut!

1 kommentar
  1. Idag blev det denna till söndagsmiddag. Mycket läcker kombination av ingredienser. Allt föll väl ihop. Har aldrig tillagat blomkål på detta viset och det lär bli så fler gånger. Allt tillsammans med en Chardonnay från Australien.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.