Jean-Claude Boisset

Jean-Claude Boisset
Jean-Claude Boisset är en négociant belägen i Nuits-Saint-Georges, Bourgogne. Att vara négociant innebär att Boisset inte äger vingårdarna själva utan köper in druvor direkt från odlarna och gör sedan vinet på egen hand.  Detta ska visa sig vara en sanning med viss modifikation när det gäller Jean-Claude Boisset då de sköter 50% av vingårdarna själva utan inblandning av vingårdsägaren.

Denna småkalla januaridag gästar Jean-Claude Boissets vinmakare Grégory Patriat Stockholm. Grégory började 1995 arbeta hos legendaren Lalou Bize-Leroy på Domaine Leroy. Lalou kallas ofta för ”drottningen av Bourgogne” och är en av de främsta förespråkarna för biodynamiska principer i vingården.

”Jag ringde helt enkelt upp henne och sa att jag vill arbeta hos dig berättar Grégory” ”Ok men då får du börja från botten som vingårdsarbetare replikerade Lalou”

Grégory Patriat

Grégory arbetar fyra år hos Domaine Leroy och avancerar till slut till vineyard manager. Domaine Leroy är en av Bourgognes mest prominenta producenter och gör viner från hela nio olika grand crus och åtta olika premier crus. Deras viner betingar astronomiska summor och är heta samlarobjekt.

2002 när Grégory endast är 27 år gammal värvas han till Jean-Claude Boisset av sonen Jean-Charles för att göra småskaliga hantverksmässiga viner från Bourgognes olika vingårdslägen. Trots att Grégory är autodidakt får han fullkomlig carte blanche för att förverkliga detta.

Maison BOISSET Reportage vendanges 2018

Under drygt 20 år har Grégory och hans team byggt upp en imponerande portfölj av viner gjorda från ett stort antal vingårdslägen och ofta producerade i försvinnande små mängder. Ibland blir det bara ett fat från vingården vilket motsvarar 300 flaskor för världen att slåss om. De har haft samarbete med många av vingårdsägarna sedan 2002 och 40% av vingårdarna är ekologiska. En intressant detalj är att Grégory anser att vinstockarna måste ha nått en ålder av minst 30 år innan det går att göra riktigt bra vin av druvorna.

”Vin görs i vingården – inte i vineriet!” säger Grégory mycket bestämt. Hans filosofi är att ha så lite intervention i vineriet som möjligt och att undvika att ekfatslagringen påverkar vinerna för mycket.

Jean-Claude Boisset använder bara fransk ek som rostats vid låga temperaturer för att ge en lätt ekfatskaraktär.

”Jag hatar toner av kokos och vanilj i viner – det har ingenting med terroiren att göra” fortsätter han. Något vi absolut skriver under på.

Hela 13 olika viner är upphällda framför oss och detta ska bli en smakresa vi sent ska glömma.

2021 Bourgogne Aligoté Les Moutots

Bourgogne Aligoté Les Moutots kommer från en vingård planterad på 1950-talet och har lagrats 19 månader på 450 liters ekfat. Grégory berättar att druvan aligoté är mycket mer produktiv än chardonnay och kräver mycket vingårdsarbete. Vi brukar ha lite svårt för viner gjorda på aligoté och höjer på våra ögonbryn när Grégory säger att vinet klarar 20 års lagring. Men våra fördomar kommer direkt på skam för här finns ett djup vi aldrig upplevt från aligoté tidigare. Kristallklar frukt med päron, citrus, vita blommor och en fint avvägd syra som klingar länge i gommen. Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 73819, pris 269:-

2022 Bougogne Chardonnay Les Ursulines

Namnet Les Ursulines kommer från att det urspungliga vineriet är byggt på platsen för ett gammalt nunnekloster där Ursulinesystrarna verkade fram till franska revolutionen. Sedan 2018 har Jean-Claude Boisset ett nytt toppmodernt vineri. Årgång 2022 beskrivs av Grégory som den perfekta årgången där vädergudarna var på sitt bästa humör under våren, sommaren och under skörden. I detta instegsvin kommer chardonnaydruvorna från olika kommuner runt om i Bourgogne och har lagrats 10 månader på 450 liters ekfat.

Elegant vin med gula äpplen, diskreta citrustoner, apelsin, persika och med en perfekt balanserad syra såväl som fattoner. Ett rejält fynd! Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment med varunummer 70131, pris 161:-

2020 Saint-Aubin Premier Cru Sur Gamay

Den branta vingården Sur Gamay ligger precis på gränsen till appellationen Puligny-Montrachet och här växer chardonnay i rejält kalkrik jord. Vinet har lagrats 22 månader på fat varav 20% var nya. Doften skvallrar om att vi nu har tagit flera kliv upp på kvalitetsstegen. Frukten är laddad med gula äpplen & päron, persikor och viss blommighet. Smakdjupet är fantastiskt med läcker smörighet. Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 57724, pris 679:-

2015 Corton-Charlemagne Grand Cru (bild saknas)

Jean-Claude Boisset Corton-Charlemagne Grand Cru är ett av dessa viner som görs i extremt små volymer. Endast två fat vilket i bästa fall blir 600 flaskor och årgång 2015 är sedan länge slutsåld men vi har ynnesten att få prova det idag. Corton-Charlemagne fick sin AOC Grand Cru status den 31 juli 1937 och de gånger vi fått möjlighet att prova viner härifrån är lätträknade. Boissets vinstockar är i 40-årsålderna och har ett söderläge samt växer i en jordmån rik på lera med några kalkstensbankar. De ädla chardonnaydruvorna lagras 17 månader på 228 liters franska ekfat varav 50% var nya.

Djupet i vinet är närmast svårbeskrivligt men det fyller alla våra sinnen med njutning. Gula äpplen & päron, nötter, smör, apelsin och en synnerligen imponerande längd. ”Still a baby” säger Grégory och vi avundas de som får vara med när detta vin växer upp. Fullkomligt magnifikt! Vinet är inte tillgängligt för försäljning i Sverige.

Pinot Noir

Vi växlar nu till de röda vinerna som är hela nio stycken samtliga gjorda på pinot noir.

2022 Bourgogne Pinot Noir Ursulines

Bourgogne Pinot Noir Ursulines är Jean-Claude Boissets instegsvins vin på den röda sidan och aktuell årgång är strålande 2022. Druvorna kommer till 60% från Nuits-Saint-Georges och resterande från Marsannay och produktionen ligger på 60 000 flaskor om året. Druvorna lagrades med sin jästfällning 5 månader på franska ekfat varav 10% var nya.

Vinet har en lätt men mycket elegant stil med jordgubbar, hallon, mörka körsbär och små stänk av lingon samt diskreta fattoner. Solklart fynd! Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment med varunummer 78614, pris 181:-

2021 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Dames Huguettes

Den lilla vingården Les Dames Huguettes i appellationen Hautes-Côtes de Nuits ligger precis på gränsen till Nuits-Saint-Georges. Härifrån gör Jean-Claude Boisset vanligtvis ca 11 000 flaskor om året men i svåra årgången 2021 blev det bara 4 000 flaskor. Årgång 2021 präglades av både frost på våren och hagelstormar under sommaren. Vinstockarna är i 40-års åldern och vinet lagrades 13 månader med sin jästfällning på fransk ek varav 20% var nya.

Återigen slås vi av volymen i både doft och smak. Jordgubbar, hallon, små stänk av lingon och fin kryddighet från faten. Det finns en läcker elegant stramhet i vinet vilket få oss att längta efter heltstekt kyckling med en gräddig sås. Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 76254, pris 401:-

2021 Savigny-Lès-Beaune

Jean-Claude Boisset Savigny-Lès-Beaune kommer från den lilla vingården Les Bas Liards där vinstockarna är i 40-års åldern och 2021 är den första ekologiska årgången av detta vin. Vinet lagras 11 månader med sin jästfällning på franska fat varav 33% var nya. Viner från Savigny-Lès-Beaune brukar falla oss i smaken och ofta är de rimligt prissatta.

Jordgubbar, hallon, körsbär allt vävt i sammet men en välgörande strävhet. Lång god eftersmak. Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 51413, pris 481:-

2021 Nuits-Saint-Georges

Jean-Claude Boisset Nuits-Saint-Georges kommer från två olika vingårdar berättar Grégory och har lagrats 13 månader med sin jästfällning  på fransk ek. Återigen en synnerligen volumniös doft som slår ur glaset. I smaken jordgubbar, skogshallon, blåbär, orientaliska kryddor med en rejäl strävhet och fint avvägd syra. En viss mineralitet dyker upp i eftersmaken och detta är ett vin för källaren. Produktionen är endast 2000 flaskor. Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 58391, pris 751:-

2020 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Serpentiers

Nu tar vi ett steg upp till Boissets Premier Crus och Aux Serpentiers har fått sitt namn från en gräsorm som är vanlig i trakten. Vinstockarna är hela 72 år gamla och vinets lagrades 15 månader på försiktigt rostade franska ekfat, endast 1200 flaskor produceras. Varma årgången 2020 har gett vinet en mogen frukt med helt ljuvliga jordgubbstoner, fullmogna hallon, små stänk av lingon och körsbären kan anas i bakgrunden. Koncentrationen är högre än i tidigare viner och smaken ringer länge i gommen. Hur gott som helst!

Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 52321, pris 581:-

2020 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Aux Chaignots

“Detta är min baby” säger Grégory med lätt darr på rösten. Druvorna kommer från en liten parcell högst uppe på kullen i premier cru vingården Aux Chaignots som ligger precis på gränsen till ”byarnas by” Vosne-Romanée. Vinstockarna är i 50-årsåldern och vinet har lagrats 14 månader med sin jästfällning på fransk ek. Produktionen uppgår endast till två fat vilket innebär 600 flaskor varav 60st hittade till Sverige.

Doften ger oss rysningar av välbehag! Här har Grégory lyckats trolla ner jordgubbar, hallon, violer, rosor, vinbär, orientaliska kryddor & örter i glaset. Fantastisk koncentration & balans och detta vin är en av de bästa röda bourgogner vi har provat. Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 52320, pris 951:-

2020 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Charmes

Chambolle-Musigny Premier Cru Les Charmes är en av de vingårdar som Grégory och hans team sköter helt själva och de har odlat den ekologiskt sedan 2009. Vinet har lagrats 18 månader med sin jästfällning på fransk ek och även här är produktionen försvinnande liten med drygt 1 500 flaskor om året. Vinerna från Chambolle-Musigny brukar vi uppleva som eleganta samt flörtiga och så är det beskaffat även med detta vin. Frukten är helt enkelt superelegant med sensuella hallon, jordgubbar, stänk av blåbär & kryddor med en lång eftersmak som är fullt laddad för framtiden. Så gott! Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer79850, pris 2199:-

Avslutningsvis provar vi två stycken viner som inte finns tillgängliga på den svenska marknaden.

2018 Gevrey-Chambertin

Årgång 2018 började med en mild vinter följd av en solig vår. Sommaren var torr och mycket varm vilket gett fullmatade viner ofta med lite högre alkoholhalt. Grégory förklarade skillnaden mellan 2018 och 2022 så här. ”I 2022 får ni allt som finns 2018 års viner men med 1,5 % lägre alkohol”

Druvorna till 2018 Gevrey-Chambertin kommer från två olika vingårdar där stockarna uppnått 40-årsåldern. Vinet har lagrats 16 månader med sin jästfällning på fransk ek varav 40% var nya och drygt 3000 flaskor producerades. Lite mörkare färg i detta vin och rejält koncentrerat. Jordgubbar, körsbär, finstämda hallon och kryddighet från faten.

2015 Clos de la Roche Grand Cru

Vi förflyttar oss nu till kommunen Morey-Saint-Denis som ligger inbäddat mellan Gevrey-Chambertin och Chambolle-Musigny och inhyser fem Grand Cru vingårdar varav Clos de la Roche är en. Vingården har fått sitt namn från ett stenblock kelterna använde för sina ritualer.

”Clos de la Roche är min absoluta favorit Grand Cru säger Grégory” och av årgång 2015 gjordes det 900 flaskor men numera har Boissets fått mindre tilldelning av druvor så senaste årgångarna har endast 300 flaskor gjorts. Vinstockarna är i 50-års åldern och vinet har lagrats med sin jästfällning 17 månader på 100% ny fransk ek som rostats vid låga temperaturer för att ge en lätt ekfatskaraktär. Denna ekfatsbehandling gäller för samtliga av Jean-Claude Boissets viner.

Bourgogne Grand Cru betingar oftast blodtryckshöjande priser idag så det är sällan vi har möjlighet att prova dem. Enorm volym i doft och smak med blommighet, violer, dova hallon och svartpeppar. Ännu i sin linda men när vinet når laglig ålder för att handla på Systembolaget lär alla stjärnor stå rätt. Helt fantastiskt!

Sammanfattningsvis och som säkert framgått var detta en fantastisk provning i Tryffelsvinets regi. Båda instegsvinerna ”Ursulines” är solklara husvinskandidater hos oss och under sommaren/hösten kommer Jean-Claude Boissets övriga viner från fantastiska årgången 2022 att anlända till Sverige. I väntan på det slog vi sönder spargrisen och köpte några flaskor 2020 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Aux Chaignots.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.