Azelia i årgång 2020

Azelia i årgång 2020
På 50-talet delade de båda bröderna Alfonso och Paolo Scavino upp de 11 hektar med vingårdar de hade mellan varandra. Paolo fortsatte göra sitt vin under namnet Paolo Scavino och Alfonso startade etiketten Azelia vars namn kommer från en inhemsk och numera utdöd blomma. Båda dessa vinproducenter håller till i mytomspunna byn Castiglione Falletto mitt i hjärtat av Barolo och familjebanden är starka. Du kan läsa mer om Paolo Scavino här: https://winomaten.vinsider.se/2024/03/17/paolo-scavino/

Lorenzo och Luigi Scavino

Idag är det Alfonsos barnbarn Luigi som driver Azelia tillsammans med sin son Lorenzo. De har aldrig använt några bekämpningsmedel i vingårdarna vars vinstockar har den imponerande snittmedelåldern av 70 år. Luigi är fast övertygad om vad vinstockarnas ålder betyder för det färdiga vinet. Detta kombinerat med låga skördeuttag och minutiös noggrannhet i vingårdsarbetet kommer att speglas väl i glasen vi strax ska prova.

Lorenzo Scavino vid provningstillfället

Det är en härlig försommardag i maj 2024 när Lorenzo Scavino gästar Stockholm för att presentera Azelias Baroloviner i årgång 2020. Lorenzo är Luigi och Lorella Scavinos enda barn så karriärvalet var utstakat från början. ”No pressure” säger Lorenzo och skrattar. Han har ett pressat schema med en rad provningar, poddinspelning och en winemakersdinner under de två dagar han är i stan men ”pappa tycker att jag är på semester” säger Lorenzo med ett brett leende.

Lorenzo & Luigi skördar druvorna från de allra äldsta vinstockarna som är 120 år gamla

Genom provningen ger Lorenzo oss en tydlig bild av det nära samarbete som far & son har och det är heller ingen tvekan om att det är pappa Luigi som bestämmer. Luigis erfarenhet efter att ha gjort 45 årgångar är förstås obetalbar. De har alltid odlat ekologiskt och mycket gräs får växa mellan vinstockarna och under perioden maj-oktober klipps gräset regelbundet. ”När han som klipper gräset har arbetat sig igenom alla vingårdarna är det dags att börja om från början direkt” berättar Lorenzo.

Azelia har också ett stort antal gamla årgångar sparade i källaren där de äldsta flaskorna är från 1932. ”Jag har tjatat på pappa i många år nu för att få prova 1932 men han vägrar ge med sig. Jag har dock fått prova 1942 som var fantastisk” säger Lorenzo. Azelias Baroloviner klarar således lång lagring.

”Årgång 2020 är en generös årgång som kan lagras länge och vi fick en lång fin mognadsperiod. I september snöade det i alperna och vi hade bara 6 grader varmt i Piemonte.” berättar Lorenzo.

Vi ska nu prova igenom hela nio olika viner som avslutas med de sex olika Baroloviner som Azelia gör i årgång 2020.

2021 Dolcetto d’Alba Bricco dell’Oriolo

2021 Dolcetto d’Alba Bricco dell’Oriolo är första vinet ut och Lorenzo tycker att detta är det perfekta pizzavinet. Dolcettodruvorna kommer från en vingård som ligger 2 mil från Barolo och vinstockarna är 55 år gamla. Vinifierat och lagrat på ståltank och kan lagras 8 till 10 år enligt Lorenzo. Jordgubbar, rosor, körsbär med bra syra och viss örtighet i eftersmaken. En Dolcetto av hög kvalitet med matvänlig smakklang. Varunummer 55356, pris 199:-

2022 Langhe Nebbiolo

Druvorna till Azelias Langhe Nebbiolo kommer från två vingårdar i Castiglione Falletto och Serralunga d´Alba. Vinstockarna är 25 år gamla och har alltså åldern inne för att göra Barolovin på men Luigi väljer att klassificera ner vinet till en Langhe Nebbiolo i väntan på att vinstockarna ska nå en högre ålder. Årgång 2022 är en kommande årgång under hösten.

Fin silkig strävhet, med rosor, små nypon, körsbär, violer & en elegant kryddighet i eftersmaken.

Aktuell årgång (i skrivandets stund) är 2021 som vi har beskrivit så här:

Sensuella toner av viol, nypon, rosor, körsbär och med en mycket finstämd kryddighet i eftersmaken. Vansinnigt elegant för priset och alla fyndklockor ringer hos oss och de är av Domkyrkostorlek. Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 71891, pris 259:-

2021 Barbera d’Alba Punta

I Azelias Barbera d’Alba Punta kommer samtliga barberadruvor från vingården Punta som ligger högst uppe på en kulle i byn Castiglione Falletto. Vinstockarna är i 60-års åldern och vinet har lagrats 18 månader på gamla ekfat. ”I vingården Punta fick vi offra 7 rader med vinstockar för att få plats med vårt nya vineri/vinkällare” berättar Lorenzo. Produktionen uppgår till 6 000 flaskor om året.

Pepparkvarnen har gått varm och körsbären är i högform. Nypon & rosor badar i en fin syra och hela vinet osar av harmoni. En högklassisk barbera med läckra tobakstoner i eftersmaken. Varunummer 75346, pris 299:-

2020 Barolo Classico

Nu går vi över till provningens huvudnummer och börjar med Azelias Barolo Classico i årgång 2020. I Barolo Classico kommer alltid druvorna från 7st olika vingårdar i Castiglione Falletto (30%) och Serralunga d’Alba (70%). Merparten av druvorna kommer från toppvingården Ceretta i Serralunga d’Alba men även en större portion druvor från vingården Bricco Voghera ingår där vinstockarna är hissnande 95 till 120 år gamla. Vinet har lagrats 2 år på gamla fat och därefter 1 år på flaska innan det släpps. ”Kan lagras 20 till 25 år” säger Lorenzo.

Väl avvägda kryddor från faten. Nypon, rosor samt dova svårfångade röda bär. Vinet är i exakt balans och bjuder upp till en dans i gommen fylld av finess som för priset är synnerligen imponerande. Lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment 8 november med varunummer 93961, pris 399:-

Årgång 2019 finns (i skrivandets stund) fortfarande tillgänglig och vi beskrev den så här:

Mörka körsbär, violer, lakrits, salvia, nypon & rosor omfamnar gommen i en slank sammetslen fruktprofil innan tjäran sätter ner foten i eftersmaken. Det saknas sannerligen inte kraft men elegansen är påtaglig och går rakt in i våra hjärtan. Jämfört med årgång 2020 är vinet några uns torrare, stramare och kanske mer klassisk men båda är strålande goda och värda sin plats i vinkällaren. Varunummer 93715, pris 401:-

2020 Barolo Bricco Fiasco

Vingården Bricco Fiasco ligger bara några hundra meter från Azelias vineri i Castiglione Falletto. Vingården är både berömd och mycket brant & Azelia äger den allra översta delen av vingården med vinstockar som är hela 90 år gamla. 1978 blev Bricco Fiasco också den första vingård som vinifierades och buteljerades som enskild vingård av Azelia och idag görs ca 6000 flaskor per årgång. Vinet lagras 24 månader på stora ekfat följt av 1 år på flaska innan det släpps.

Vinet har en enorm kraft med körsbär, lakrits, nypon, rosor och lätta jordiga tryffeltoner. Trots kraften är elegansen påtaglig och balansen i gommen är fenomenal.

Släpps i Systembolagets beställningssortiment den 4/9 med varunummer 75255, 949:-

2020 Barolo Margheria

”Vingården Margheria ligger i Serralunga d´Alba och är den av våra vingårdar som har mest mineralisk jordmån” säger Lorenzo. Vinstockarna är i 60 års åldern och första årgången som Azelia producerade var 2003. Lagrat 24 månader på stora ekfat och 1 år på flaska innan det släpps.

Mörkare frukt än i föregående vin. Lingondrag & nypon samt sensuella körsbär och trots all kraft finns här en finmejslad elegans som får oss att skriva ”fruktansvärt gott” i provningsanteckningarna.

Släpps i Systembolagets beställningssortiment den 4/9 med varunummer 75107, 949:-

2020 Barolo San Rocco

Vingården San Rocco ligger också i Serralunga d´Alba och om vi minns rätt så ligger den alldeles i närheten av hotellet Tota Virginia som vi gärna bor på när vi besöker Piemonte. ”Vi köpte den här vingården i smyg” säger en leende Lorenzo utan att ge oss mer detaljer. ”Det är också det kraftfullaste av våra viner” fortsätter han. Vinstockarna är i 70 års åldern och vinet lagras 24 månader på stora ekfat följt av 1 år på flaska innan det släpps.

Här är frukten ännu mörkare. Rosor, lakrits, körsbär sjunger i gommen med all kraft utan att förlora någon elegans. Jättegott idag – en dröm om 10 till 20 år.

Släpps i Systembolagets beställningssortiment den 4/9 med varunummer 71759, 949:-

Vingården Ceretta sett från Ettore Germanos terrass vid vårt besök 2019
2020 Barolo Ceretta

I detta vin blir Azelias filosofie kring att bara använda gamla vinstockar till sina toppviner tydlig. De köpte 2,5 hektar av denna berömda vingård 1992 och rev då upp alla existerande vinstockar och planterade 12 000 nya. De första 10 åren används druvorna till Langhe Nebbiolo och efter det i många år till Barolo Classico. Första tappningen av Azelia Barolo Ceretta blir toppårgången 2016 som släpptes i samband med Azelias 100-årsjubileum 2020 och produktionen är 3 000 flaskor. Vingården Ceretta ligger i byn Serralunga d´Alba 350 meter över havet med en syd/sydvästlig lutning. Vinet lagras 24 månader på stora ekfat följt av 1 år på flaska innan det släpps.

Smått häpnandsväckande elegans med polerade nypon, utslagna rosor, lakritsrot och återigen elegant välbalanserad kryddighet från faten i den långa eftersmaken. Svårspottade droppar. Släpps på Systembolagets webblansering 7/11 med varunummer 94256, pris 959:-

2013 Barolo Riserva Bricco Voghera

Nu är det dags för den verkliga juvelen i Azelias vinportfölj i form av Barolo Riserva Bricco Voghera i årgång 2013. Vingården är mycket brant och vinstockarna är i genomsnitt 95 år gamla. I en del av vingården finns 120 åriga vinstockar (oympade pre-phylloxerastockar) som endast producerar 2 till 3 klasar med druvor per vinranka. Riktigt varför vinlusen inte angrep dessa stockar vet ingen men troligen spelar den sandiga jordmånen in som lusen inte trivs i. Denna riserva tillbringar först fem år på fat följt av fem år på flaska innan det släpps. 3 000 flaskor producerades varav 72st nådde Sverige.

Elegansen höjs ännu ett snäpp här – hur det nu är möjligt? Körsbär, nypon, violer dansar runt i gommen. Här finns kraft, tanninstruktur och syra som ger löfte om ett långt liv. Trots hela 5 år på fat finns även här den väl avvägda kryddigheten från faten i eftersmaken. Världsklass!

Varunummer 90371, pris 1999:-

Den röda tråden i Azelias viner är den konstant väl avvägda balansen mellan elegans och kraft. Alla aromer är så varsamt hanterade och läckra att det är en ren ynnest att få fukta strupen med dem. Tryffelsvinet är svensk importör av dessa läckerheter.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.