Tryffelbonanza på Leijontornet

Tryffelbonanza på Leijontornet
Om någon ropar tryffel så kommer vi springande direkt. Således kunde vi inte motstå att testa Leijontornets ”Säsongsmeny Vintertryffel”. Det är bara drygt ett år sedan vi recenserade Leijontornet men ändå har ännu en renovering av lokalen hunnit ske i kreativa Daniel Crespis regi. Matsalen har blivit ännu större på bekostnad av baren Tweed som inte längre finns utan de barer som är kvar ligger alla nära gatuentréerna. Inredningen är dock sig lik med tygtapeter och bekväma chesterfieldinspirerade fåtöljer runt borden. Vid vårt besök en torsdagskväll dröjer det inte länge innan alla bord runt omkring oss är fullsatta.

Leijontornets säsongsmenyer varierar sitt tema efter årstiderna och vintertryffelmenyn serveras t o m 1 mars och därefter följer ett hummertema innan sparris avslutar vårens säsongsmenyer. Säsongsmeny Vintertryffel är prissatt till 895:-/person och det finns flera vinpaket att välja mellan och vi väljer det enklaste för 795:-/person.

Men först vill vi vår vana trogen med ett glas Champagne och lämnar valet till sommelieren.

Launois Dorine Le Mesnil Sur Oger Vlnac de Blanc Brut

Launois var en av våra allra första champagnekärlekar men just Dorine har vi inte provat förut. Vinet har lagrats 12 månader på fat och sedan 36 månader på sin jästfällning före degorgering, dosage 7,5g/liter.

Härlig friskhet med gula äpplen, citrustoner, brödighet och fin längd. Perfekt start på middagen.

Vi försöker alltid välja restaurangens vinpaket eftersom vi tycker det ger en bra bild av deras ambitionsnivå och på förhand hade vi gissat att det enbart skulle bli viner på druvan Nebbiolo rakt igenom – men tji fick vi.

Jordan Russian River Valley Chardonnay 2018

Till kommande rätten ”Tryffelbryggan” serveras vi Jordan Russian River Valley Chardonnay 2018. Hälften av vinet har lagrats på nya franska ekfat i fem och en halv månad och resten på ståltank.

En symfoni i gult med gula äpplen, mandel, smör, citrus. Väldigt balanserad amerikansk Chardonnay som ligger länge i gommen och klockren match till kommande rätt.

Toast Tryffelbryggan med halstrade kammusslor och riven vintertryffel på smörstekt brioche med karamelliserad grädde ”Fäviken” och syltad charlottenlök

Under berget av riven tryffel döljer sig i botten en supersmörig brioche och ovanpå den perfekt stekta kammusslor. Den karamelliserade grädden är rent gudomligt god och den syltade charlottenlöken är ett genidrag då den skär igenom allt och skapar balans och fina smakbrytningar. Vinet från Jordan är som ett syskon till alla smaker på tallriken och vi njuter under vördnadsfull tystnad.

Oddero Langhe Nebbiolo 2022

Till kommande pastarätt kommer det ändå in en Nebbiolo i form av Oddero Langhe Nebbiolo 2022. Vinet har en skir röd frukt med spröda nypon, rosor och lätta lädertoner. Tonvikten ligger på elegans och det är jättegott och en mycket bra match till kommande Ravioli.

Ravioli ”I Maiali Nero” fyllda med Iberico de Bellota-secreto, 36 månaders Noir de Bigorre-skinka, confiterad karljohansvamp och Parmigiano-Reggiano Vache Rosse. Serveras i tryfferad kycklingbuljong med Robiola 3 Latti-fonduta och riven vintertryffel

Raviolin är fylld med ”I Maiali Nero” dvs svart gris från både Salamanca och Pyrenéerna, confiterad karljohansvamp från Sörmland och Parmigiano-Reggiano Vache Rosse. Raviolin serveras i en tryfferad kycklingbuljong med svindlande djup som är något av det bästa i buljong/såsväg till pasta vi har smakat. En smått enastående rätt som vi sent ska glömma!

Vi serveras nu något överraskande två olika viner till kommande kalventrecôte.

Jordan Cabernet Sauvignon 2016

Först ännu ett vin från Jordan i form av Cabernet Sauvignon 2016 som är den fyrtionde årgången av detta vin som är gjort på 80% Cabernet Sauvignon, 11% Merlot, 7% Petit Verdot och 2% Malbec. Lagrat 13 månader på fransk ek där hälften av faten var nya och resterande ett år gamla.

Vinet har en sammetslen struktur med inslag av mint, svarta vinbär, körsbär och väl balanserade fatkryddor. Favorit för en av oss och vi enas till slut om att det var den allra bästa matchen till kalventrecôten. Jättegott vin som vi hoppas få dricka igen.

Catena Alta Historic Rows Cabernet Sauvignon 2021

Från Argentina kommer Catena Alta Historic Rows Cabernet Sauvignon 2021 som är gjort på 92 % Cabernet Sauvignon och 8 % Cabernet Franc. Vinet både jäser och lagras på franska ekfat av olika ålder i 12 till 18 månader.

Rejält med svarta vinbär, bläckiga toner, cederträ, plommon med fint djup & längd. Vinet är ännu ungt men har en jättefin balans och blev favorit för en av oss. Funkade också strålande till kalventrecôten men Jordans större mognad och silkighet fällde avgörandet. Vinet finns tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment med varunummer 70656, pris 395:-

Träkolsgrillad kalventrecôte med vintertryffel-Béarnaise och Bordeaux-sky. Serveras med millefeuille-potatis frites bakade i ankfett, krispig jordärtskocka och rotselleri

När vi är sugna på en bit biff bryter alltid diskussionen ut – Oxfilé eller Entrecôte – vi har varsin favorit och håller hårt på vår sak men för husfridens skull varierar vi våra val. Entrecôteskeptikern brukar invända mot alla senor vilket den andra viftar bort som smakförhöjande fett. Ja ni fattar.

Denna kalventrecôte är saftig och med ljuvliga grilltoner. Bean är oklanderligt tillagad och smaksatt med tryffel är den alltid en favorit för oss. Rotfrukterna har ett härligt krisp vilket ger textur till rätten men potatisen känns lite för stabbig för vår smak. Men vi ”skrapar porslinet” även efter denna rätt och motstår alla förslag på desserter då mättnadsgraden nått en nivå som nått anständighetens gräns för länge sedan.

Om du gillar tryffel och har möjlighet att gå hit innan menyn byts ut från och med den 4 mars så är det en stark rekommendation från oss. Daniel Crespi och hela teamet på Leijontornet har ännu en gång bevisat att fine dining inte behöver betyda pyttesmå rätter utan helt enkelt genuint vällagad mat med fantastiska råvaror och perfekt service kvällen igenom. Hatten av från oss!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.