Årets bästa Champagne

När vårt vinintresse började ta fart så blev Champagne snabbt en gemensam passion. Från det allra första smakprovet på alla hjärtans dag 2001 som var en Moët & Chandon Brut Impérial så var vi fast. Just den champagnen har vi inte druckit på många år men Moêts årgångschampagner och inte minst Dom Perignon är stora favoriter för en av oss medan den andra är tämligen oberörd.

Genom åren har vår passion för Champagne hållit i sig och kanske är det just Champagnerna i vinkällaren som åldrats med mest grace. De har gett oss några helt oförglömliga upplevelser där Krug 1988 fortfarande sitter ohotad på tronen av alla viner vi har provat. Just långlagring var tanken när vi den fjärde december 2009 steg in i vinkällarbutiken i Nordstan, Göteborg och lyckades fånga en av de sista flaskorna av Egly-Ouriet Grand Cru Blanc de Noirs Vieilles Vignes. I somras tog tio års tålamod slut och vi drog korken.

Egly-Ouriet grundades 1930 och ligger i byn Ambonnay och drivs idag i fjärde generation med Francis Egly vid rodret. Firman har ett grundmurat rykte som en av de främsta odlarna av Pinot Noir i hela Champagne och odlar 7,7 hektar i Ambonnay, 0,3 hektar i Bouzy och 1,5 hektar i Verzenay samt 2 hektar med enbart Pinot Meunier i Vrigny.

Grand Cru Blanc de Noirs Vieilles Vignes görs från vinstockar planterade 1946 i vingården Les Crayèrs i Ambonnay. Vinet har jäst och lagrats på ekfat före buteljering. Det får ligga 4-6 år på jästfällningen och genomgår vare sig klarning, filtrering eller malolaktisk jäsning. Vår flaska degorgerades 2008.

Monumental doft och med en kraft i smaken som vi sällan får uppleva. Röda bokna vinteräpplen samt toner av blodapelsin och sherry. Allt lindas in i mognadstoner fulla av kaffearomer och den evighetslånga eftersmaken ligger kvar i gommen i flera minuter. Att ha skyhöga förväntningar på ett vin innan man drar korkan resulterar oftast i en viss besvikelse för oss. Denna gång överträffas förväntningarna med råge. Väl värt att vänta tio år på!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.