Brunch på Oaxen Slip

När vi njutit färdigt av Liljevalchs vårsalong släntrar vi förbi Skansen och ner mot Oaxen som ligger vackert nere vid vattnet intill Beckholmssundet/ Waldermarsviken. Detta är en av restaurangerna som finns på vår ”to do list” och vi har bokat bord på Oaxen Slip för att äta brunch. Slip är Oaxens bistroavdelning där man bjuds på deras tolkning av nordisk bistromat. Själva huvudrestaurangen Oaxen innehar två stjärnor i Guide Michelin.

Restaurang Oaxen drivs av det äkta paret Agneta Green och Magnus Ek och låg en gång i tiden på ön Oaxen ute i Stockholms södra skärgård men man flyttande in till Djurgården för ett antal år sedan. Man har en uttalad ekologisk och hållbar profil och där många av råvarorna vuxit på själva Djurgården eller i Stockholms närhet och inte sällan i egen odlingsregi.

Med två stjärnor i Guide Michelin är förstås Oaxens gastronomiska rykte grundmurat. Man vågar också ta nya grepp som ”Oaxen Solo” där du anländer själv till krogen vid vissa tider två gånger i veckan och får dinera med andra matintresserade och hela idén är att du kommer på egen hand och träffar andra som gör det också. Numera erbjuder man även hotell i form av hotellfartyget PRINCE VAN ORANGIËN.

Eftersom det inte alls var så trångt på vårsalongen som vi hade beräknat anländer vi 30 minuter innan vår bokning. Vi blir omedelbart omhändertagna av Maureen som visar oss till bordet och som kommer att ta hand om oss under hela brunchen på det mest föredömliga sätt.

Lokalen är mycket speciell med klar båthuskänsla och stämningen är både sober och uppsluppen på en och samma gång. Vi bestämmer oss för att börja med ett glas champagne och kan knappt tro våra ögon när vi ser att man erbjuder Champagne Geoffroy på glas. Våren 2009 hade vi äran att få besöka denna relativt lilla, ca 135 000 flaskor om året, familjeägda producent som odlat vin sedan 1600-talet. Det är ett av de där vinbesöken som etsat sig fast hos oss och när vi läppjar på den stringenta, stilrena och läckra champagnen drömmer vi oss tillbaka till den lilla källaren med de stora champagnerna.

Medan vi studerar vinlistan undrar Maureen om vi vill ha några snacks under tiden och innan den andre hinner blinka så beställer majsfantasten av oss ”Rökt majs med brynt smör och lagrad hårdost”.

Det ska visa sig att detta blir en mycket speciell upplevelse. Majsen har en kraftig röksmak som harmonierar fint med ost och smör och riktigt kul att få uppleva.

Vi väljer till slut Gillardis Langhe Nebbiolo 2017. Producenten är helt ny för oss men vinet är i en utmärkt balans med fin elegans och bett i syrorna och som ska visa sig svara upp fint mot alla de olika smakbrytningar som ska komma.

Tanken är nu att vi ska välja ett antal rätter som vi delar på och som serveras samtidigt.

Först ut är ”Svamptoast med surkål & grädde” och här hittar vi alla klassiska jordiga svampsmaker men också söta toner som vi inte riktigt klurar ut var de kommer ifrån men surkålen bidrar med syra och det är gott.

”Friterad mjölksyrad potatis med kalixlöjrom & brödfras” var ett helt givet val för oss och är verkligen gott. Potatisen har en tydlig sälta samt syra som bär upp kalixlöjrommen fint och nyserverad är detta oerhört gott och när rätten kallnar lite tar sältan över. Vi börjar förstå att köket jobbar mycket med smakbrytningar och att syrlighet genomgående balanserar rätterna.

”Friterad griskind från Småland med het sås, majrova, vitlöksmajonäs & koriander” slår an ett ackord i oss som vi sällan får uppleva. Alla smaker smälter samman till en enhet som dansar runt i gommen och fyller oss med välbehag.

”Ankleverpastej med picklad gurka & rårörda lingon” delar oss totalt. En av oss går igång rejält på den ljuvliga pastejen medan den andre upplever den lite för söt.

 ”Oaxen bacon med krämbakat ägg, hollandaise på brynt smör, rostat dinkelbröd & kålsallad” är vår gemensamma favorit. Baconen har en tydligt markerad rökighet, hollandaisen gudomligt god och återigen smälter allt samman till en sinnlig njutning och för oss är pricken över i:et de gröna tomaterna (eller är det gurka?).

När vi summerar kan vi konstatera att köket håller jättehög klass och att servicen håller den nivå man kan förvänta sig och mer därtill. Felet vi gör är att beställa för många rätter och då alla anländer samtidigt är det svårt att hinna äta innan de börjar kallna och förlora en del av sin smakglans. Varför vi beställde en portion pommes frites är en gåta men några fick vi i oss i alla fall. Vi vill lämna de varmaste rekommendationer för Oaxen Slip som gav oss en stor matupplevelse och inte minst inspiration till hur man kan kombinera smaker.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.