Champagnefynd

I systembolagets tillfälliga lansering den 24 januari 2020 har vi hittat en champagnepärla som vi tycker är ett riktigt fynd. Det är Hervé Dubois Blanc de Blanc årgång 2012 med varunummer 95314 till priset av 329 kronor.

Huset Dubois har producerat champagne sedan 1920-talet, enbart med egenodlade druvor från Avize i hjärtat av Côte des Blanc, som är det distrikt i Champagne som är mest känt för sina chardonnaydruvor. Vi upplever generellt Blanc de Blanc champagner som väldigt friska och med klar frukt när de är unga men med ålder utvecklar de ett smakdjup som kan vara svårt att föreställa sig när man provar dem unga.

Vi har inte provat någon av Hervé Dubois champagner tidigare men vi bestämde oss för att slå till på en flaska direkt när den släpptes på grund av tre grundfaktorer. Att det var en Blanc de Blanc, 2012 är dessutom en mycket bra årgång i champagne och att dosagen endast var på 4 gram. Druvorna till just den här champagnen kommer från en vingård där vinstockarna är minst 50 år gamla vilket också borgar för kvalitet.

I glaset upplever vi en ung pigg mousse och vibrerande syra. I doften gula äpplen samt nötter och i gommen byter äpplena färg till rött och allt slutar i de mest ljuvliga blodapelsintoner. Vinet har bra kraft och kropp samt rejält lång eftersmak vilket får oss att tro på ett långt liv. Det är utan tvekan gott att dricka nu men 2-5 års lagring kommer att göra underverk och har du bra lagringsförhållande kan det utan tvekan lagras ännu längre.

Systembolaget har köpt in hela 1920 st flaskor av den här pärlan vilket gör tillgängligheten god för oss alla. Vi kommer bunkra upp med ett sexpack och öppna första flaskan sommaren 2022.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.