Café Nizza
Sedan 2016 hittar man Café Nizza på Åsögatan 171, i den lokal som tidigare inrymde Hjördis. Det är ”gänget från Babette” som driver denna omtalade restaurang i Stockholm som vi nu äntligen besöker.
Lokalen är relativt liten och Parisvibbarna är starka. De flesta restauranggästerna är i 30-års åldern och det råder en sober avslappnad stämning. Vi blir väl mottagna och får ett bord bredvid baren med lite insyn i köket där Jack Guyonvarch är kökschef. Trots att det är relativt trångt mellan borden upplever vi ändå att det är gott om plats. Pontus serverar oss middagen igenom med perfekt avvägd, informativ och mycket vänlig service.
Café Nizza erbjuder en fyra rätters meny där man kan välja mellan 3-4 rätter vid varje servering. Vi väljer olika spår genom hela menyn och sedan blir det dags att välja vin.
Vi väljer att ta in en flaska av Domaine de Chassorney Volnay 2016. Egendomen drivs sedan 1996 av Fred Cossard och man har från start arbetat helt ekologiskt. Vinstockarna till detta vin är 50 år gamla och efter pressning mognade vinet i äggformade betongtankar. Fullkomligt kristallklara pinot noir aromer som förför oss helt och lirar fantastiskt med det mesta vi äter.
En riktigt bra brödservering tycker vi är en tydlig kvalitetsmarkör för en restaurang och Cafe Nizza utgör inget undantag. När vi berömmer det underbart goda brödet får vi omedelbart frågan om vi vill ha mer – så ska en slipsten dras!
Sparrisen är kokt till perfektion och mandelmjölken är helt ljuvlig. Hela rätten är citrusdriven, fräsch och sparrisälskaren av oss njuter i fulla drag.
Denna rätt är lika vacker som den är god. Lammbrässen är nötig, mör och med ett knäckigt yttre. Nässlorna tillför ännu en dimension och lirar fint med den underliggande pepprigheten. Den italienska fisksåsen Colatura som görs på fermenterad ansjovis är en fullkomligt genialisk ingrediens i denna rätt som binder ihop allt och gör den drömlikt god.
Café Nizzas version av denna italienska klassiker görs på surdegspasta och smakbalansen är helt perfekt avvägd med citrustoner, peppar, parmesan och en krämighet som lyckliggör gommen fullständigt.
Bara ordet Agnolotti förflyttar våra smaklökar direkt till Piemonte och de ljuvliga smakminnen vi har därifrån av rätten. Café Nizzas version sjunger av salviatoner och fyllighet från salsiccia. Såsen är både ljuvlig, finstämd och framför allt lång. Så gott!
Lammet är fullkomligt sammetslent och skyn djup & elegant. Mangolden överraskar oss och tar raka vägen in i våra smakhjärtan. En av de bästa lammrätter vi har ätit – hatten av från oss!
Marulken serveras med en gräddsås kokt på benet som har en underbar sälta precis på gränsen till att bli för salt utan att tippa över. Själva Marulken är saftig och helt perfekt tillagad. En fröjd för både öga och gom.
Ingenting kan göra oss så glada som riktigt god mat och nu är vi så uppfyllda av detta att vi glömmer att anteckna vilka tre goda ostar detta var.
Återigen hittar köket den perfekta balansen genom att rabarbern balanserar upp sötman i kakan och grädden. Vi njuter i fulla drag med en stor kopp Caffè Americano till.
Det är för oss lika ovanligt som ljuvligt att få uppleva en middag där alla detaljerna sitter. Alla rätter är genomtänkta och smakbalanserade till fulländning. Vinet är perfekt tempererat och serveras i stora Riedelkupor. Tempot i serveringen ger oss både tid att njuta och reflektera över alla nya smaker vi har mött. Menyn på Cafe Nizza verkar vara i ständig förändring men priset är konstant på 595 kronor för fyra rätter och för det får du en gastronomisk resa som vanligtvis kostar betydligt mer. Våra allra varmaste rekommendationer!