Bar Bulot
Stora Saluhallen på Kungstorget i Göteborg invigdes 1889 och genomgick en omfattande renovering mellan åren 2009 och 2012. Här hittas allsköns råvaror och delikatesser från världens alla hörn och vi besöker regelbundet Stora Saluhallen för att hitta ingredienser till våra egna recept. Sedan några år tillbaka finns även små restauranger av klart bättre snitt än de som huserade där innan renoveringen. Bar Bulot är ett bra exempel på det.
När kockarna Gabriel Melim Andersson, Emil Bjelke och Elis Rytkönen lämnade Gothia Towers stjärnrestaurang Upper House blev planen slutligen att öppna en egen restaurang vid namn Bulot. Men när renoveringen av den tilltänkta restauranglokalen drog ut på tiden erbjöds de en lokal i Stora Saluhallen och Bar Bulot föddes, som till en början var en vinbar. Bulot kunde till slut öppna och ligger på Norra hamngatan 8 och vi har ännu inte varit där.
Bulot betyder valthornssnäcka på franska och ska enligt ryktet vara en signaturråvara på huvudrestaurangen och finns även att beställa på Bar Bulot. Men vi har siktet inställt på andra råvaror idag.
Vi placeras vid vad som bäst kan liknas vid ”chefs table” granne med det pyttelilla köket och hela lunchen igenom kan vi följa kockarnas konversation mellan varandra och med serveringspersonalen. Vi imponeras av hur smidigt servicen flyter trots det begränsade utrymmet som råder på Bar Bulot. Utifrån ser restaurangen trång ut men väl på plats vid bordet märktes detta inte av alls trots att alla bord är upptagna och dessutom med gäster som sitter på barstolar runt om restaurangen.
Bar Bulot erbjuder en trerätters lunch till fyndpriset 300 kronor men vi har siktat in oss på några specifika rätter och väljer därför från den stora menyn. Valet faller på olika förrätter och vi överlåter till sommelieren att matcha rätterna med varsitt glas vin.
Till den kommande råbiffen serveras vi Querbach sur lie Riesling 2008 som har en härlig mognad med kryddor och gula äpplen samt en viss sötma. En klockren match till den smakrika råbiffen!
Till den kommande sparrisrätten får vi ett glas av Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño 2020 som har en härlig syra och toner av bokna äpplen.
Fraset i våfflan får både öron och gom på bästa humör. Råbiffen har en väl avvägd och underbar hetta från bland annat sichuanpeppar, grönpeppar & chiliolja. Den syrade grädden med senapskorn ”skär av” allt och skapar fantastiska smakbrytningar. Den kryddiga rieslingen med sin lilla restsötma gör att 1+1 blir 3. Med tanke på att denna rätt kostar 145 kronor så vill vi utnämna den till Göteborgs största gourmetfynd. Don´t miss!
Den andra förrätten vi beställde in från menyn var ”Vit sparris med sauce mousseline & örter men det visar sig att denna dag är det en variant av rätten som serveras.
Sparrisen är bakad med brynt smör och serveras med en brynt smörhollandaise & vispad grädde. En av oss upplever lite väl starka vinägertoner och tycker den vispade grädden blir ”för mycket”. Men det lirar betydligt bättre i den andras gom och inte minst i kombination med Albariñon som med sin fina syra bryter ner de mer mäktiga tonerna i rätten och skapar en fin helhet.
Inför nästa rätt får vi nu in nybakat surdegsbröd & hemkärnat kefirsmör. Härlig saftighet i brödet och smällgott smör. Vi mumsar i oss.
I vårt instagramflöde har vi dreglat över Bar Bulots fisksoppa men kan inte hitta den på menyn. ”Vi har den alltid ändå” säger sommelieren och vi beställer in varsin soppa. Vi tänker Bourgogne säger vi och sommelieren nickar och återkommer med varsitt glas Bourgogne chardonnay au pied du mont chauve 2018.
Vinet har lagrats på ekfat varav endast 10% var nya och har en fin elegant balans. Gula äpplen, diskret fatkrydda, nötter & melon. Mötte upp den smakrika fisksoppan på ett fint sätt.
Fisksoppan är gjord på sej och har en djup smak där hummertoner och konjak kan anas. Sejen är placerad i botten av tallriken och potatis, fänkål, morötter, squash & dill ”simmar” runt fisken. Här har köket verkligen hittat rätt konsistens på soppan och trots att det är en rejält tilltagen portion slevar vi i oss allt och utstöter små njutningsfulla ljud under tiden. Så gott!
Att Bar Bulot är en riktig pärla verkar vara en dåligt bevarad hemlighet eftersom restaurangen är fullsatt varje gång vi passerar förbi. Att boka bord är därför ett klokt drag om du vill ta del av högklassisk matlagning till fyndpriser. Våra varmaste rekommendationer!