Seppeltsfield på Leijontornet

Seppeltsfield på Leijontornet
Seppeltsfield är en anrik vinproducent från Barossa Valley i södra Australien. Historien börjar redan 1850 när emigranterna Joseph och Johanna Seppelt förvärvar 63 hektar land i Barossa för att odla tobak. Snart tänker de om och börjar odla druvor i stället vilket gör dem till en av de första att plantera druvor i området. Till en början görs enbart starkviner vilket Seppeltsfield fortfarande är berömda för. De släpper varje år ett starkvin som har lagrats i 100 år och som vi också ska få prova i slutet av denna lunchprovning.

Numera produceras också bordsviner dels i en ”By-serie” med druvrena viner och en serie ”Bench-Blends” med olika druvblandningar.

Mike Brown internationell försäljningschef på Seppeltsfield

Mike Brown som är internationell försäljningschef på Seppeltsfield gästar denna dag Stockholm för att presentera vinerna. Hans handslag är lika fast och ärligt som frukten i vinerna han kommer att presentera för oss. Vi befinner oss i källaren på Leijontornet i Gamla Stan där ett mäktigt långbord är uppdukat inför lunchprovningen.

Provning hos Champagne Geoffroy vid vårt besök 2009

Innan vi sitter ned till bords så inleds provningen med en glas Champagne från Champagne Geoffroy. Våren 2009 reser vi runt i Champagne under vecka och gör ett stort antal besök hos de stora husen som Krug och Louis Roederer men även mindre producenter som Champagne Geoffroy. Hos Geoffroy skedde provningen i vineriet som inte var mycket större än ett garage men bubblorna imponerade stort på oss.

Champagne Geoffroy Pureté

Champagne Geoffroy Pureté är gjort på 35% Pinot Noir, 35% Meunier och 30% Chardonnay. Druvorna kommer från premier cru vingårdar i byarna Cumières och Hautvillers med basårgång 2016 och vinstockarna har en snittålder på 30 år. Vinet har lagrats hela fem år i flaska på sin jästfällning och degorgerades utan att någon dosage tillsattes.

Pigga bubblor med toner av gula äpplen och ett skimmer av gröna äpplen. Torrt, mineraliskt och med fint tryck i moussen. Mycket gott och som gjort för att inleda bjudningar med. Varunummer 57577, pris 539:-

Leijontornets Hedonistsked

Plötsligt kommer stora fat fyllda med Leijontornets berömda Hedonistsked in som ett inledande snacks. Skeden innehåller Kagoshima wagyu-biff A5. Jamon Iberico de Bellota Gran Riserva. Baerii-störkaviar, äggula bakad i ekfatslagrad japansk soja och syltad lök. Hedonistskeden bär kocken och krögaren Daniel Crespis signum med mängder av exklusiva råvaror med mycket smak men rätterna hittar ändå alltid sin inre balans och lämnar ingen oberörd.

DP 117 Solero Dry Flor Apere

Första vin till bords är Seppeltsfields DP 117 Solero Dry Flor Apere gjort på druvan Palomino. Vinet görs i ett solerasystem med en medelålder på 7 år och är klart inspirerad av spansk och portugisisk vinmakning med solerasystem.

Nötterna samsas med sherrytoner och även apelsinerna bröstar upp sig. Rejäl längd och en riktigt bra match till kommande Tartlette. Varunummer 58273, pris 299:-

Tartlette. ”Soupe à l’Oignon” med Gruyère-kräm. Jamon Iberico de Bellota Gran Riserva, karamelliserad Roscoff-lök, krispiga Marcona-mandlar och palo cortado-sherry

Tartlette med Soupe à l’Oignon dvs löksoppa får oss att le redan innan vi smakar. Inom Leijontornets väggar tycks råda en kombination av gastronomisk rastlöshet och nyfikenhet som driver kocken Daniel Crespi själv såväl som övrig personal framåt i ständig utveckling. Den här rätten har en djup och mörk smakklang som möts upp fint av den ljuvliga Gruyère-krämen och vinets sherrytoner skär igenom allt och skapar fina smakbrytningar.

Glen Para Shiraz 2023

Glen Para Shiraz 2023 är sedan december 2024 en nyhet i Systembolaget fasta sortiment dvs vinet ska vara tillgängligt/beställningsbart i hela landet. Druvorna till vinet kommer från en mängd olika vingårdar men även från vingården Glen Para som anlades mellan åren1855-1861. Vinet är förpackat i en PET-flaska för mindre klimatavtryck och går att panta i vilken matbutik som helst.

”2023 hade vi en riktigt våt vår och hela årgången är kall med en liten skörd” berättar Mike.

Lakrits, plommon, björnbär och svartpepparkvarnen har gått varm. Riktigt fin balans och längd och den svala frukten står upp och möter de 15% alkohol på ett föredömligt sätt. Bra mach till kommande tartar och solklart fynd! Varunummer 20096, pris 119:- + pant.

Mald tartar av oxfilé ”Tricolore” med syltad lök, kapris, cornichons och örter toppad med klorofyll-emulsion, rostad tomatmajonäs med espelette-peppar och sherrybakad äggula. Serveras med krispig potatis-millefeuille bakad i wagyu-talg och ankfett.

Rätten är slående vacker och det är nästan svårt att börja äta av den och därmed förstöra konstverket. Tartaren är en explosion av smaker och olika konsistenser. Potatisen kan närmast liknas vid en syndig dröm, fyllig av ankfettet men ändå lätt som en fjäder i gommen.

Barossa Shiraz 2022

Till nästa rätt ska vi få prova tre olika årgångar av Seppeltsfield Barossa Shiraz. Druvorna till vinet kommer från flera olika vingårdar från norr till söder i Barossa Valley. Vinet har lagrats 10 månader på franska 225 liters ekfat varav 40% var nya fat och resterande ett år gamla.

2022: Är den årgång som är aktuell på Systembolaget och är full av lakrits, blåbär, svartpeppar, moreller och en liten diskret ton av mint. Bästa kompis med allt kött du slänger på grillen. Varunummer 90202, pris 189:- vilket är mycket vin för pengarna och bästa årgången av de tre!

2021: Har en dovare frukt och lite slankare profil men med fin längd. Lakrits, svartpeppar & choklad dominerar.

2020: ”Detta är det varmaste och torraste året någonsin” berättar Mike. Det är också det kraftfullaste av de tre vinerna där lakritstonerna känns varmare och pepparn tar rejäl plats i gommen.

Ravioli ”I Maiali Nero” fyllda med Iberico de Bellota-secreto, 36 månaders Noir de Bigorre-skinka, karljohansvamp och Parmigiano-Reggiano Vache Rosse. Serveras i smörad kycklingbuljong med Robiola 3 Latti-fonduta och osso buco-demi glaze med Boal Madeira

Raviolin är fylld med ”I Maiali Nero” dvs svart gris från både Salamanca och Pyrenéerna, karljohansvamp från Sörmland och Parmigiano-Reggiano Vache Rosse. Raviolin serveras i en smörad kycklingbuljong som är något av det bästa i buljong/såsväg till pasta vi har smakat. Söta nötiga toner omfamnar raviolin, här finns toner av Madeira som blir som ett syskon till den svarta grisen. En smått enastående rätt som vi sent ska glömma!

Seppeltsfield Para Vintage Tawny 1925

Nu serveras vi ett glas Seppeltsfield Para Vintage Tawny 1925 som om några veckor ska fylla hundra år. Andra sidan bordet serveras årgång 1924. ”De är väldigt lika” säger Mike.

Vinet är gjort på bl. a Grenache och Shiraz. Seppeltsfield har av detta portvinslika vin samtliga årgångar sparade sedan 1878 till dags dato.

Vinet är trögflytande och mycket kraftfullt med tydliga drag av balsamico och plommon. Det är alltid vördnadsfullt att få prova så här gamla viner. Gissningsvis har de flesta som gjorde vinet gått ur tiden och andra världskriget hade ännu inte brutit ut. Hur tedde sig livet på den här tiden sitter vi och tänker på medan vi snurrar på glaset och njuter av de historiska dropparna.

Choklad-tarte på två sorters Valrhona-choklad med mandarin-coulis. Serveras med krämig lussebulleglass och mandelmussla med lättvispad hjortrongrädde

Choklad-tarten i form av en stång är kompakt i sin struktur, packad med olika chokladaromer. Tillsammans med den läckra glassen och den hackade mandeln blev det ett synnerligen starkt crescendo på denna fantastiska lunch anordnad av importören Quaffable Wines som är en del av Vingruppen. Quaffable Wines hade några dagar innan denna lunch utsetts till ”Årets Importör” av tidningen Allt Om Vin.

Seppeltsfield Para Vintage Tawny 1925 i sin presentbox
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.