Tryffelravioli med champagnesås

Tryffelravioli med champagnesås
Ur diskussionen ”vad vill vi äta på nyår” föddes detta recept. Tryffelravioli fyllda med parmesan, pecorino & tryffel från Capris delikatesser läggs i botten av tallriken tillsammans med havskräftstjärtar och smörstekta pilgrimsmusslor. Vår champagnesås får reducera i omgångar för att hitta sitt djup innan den slås över ravioli & skaldjur. Avslutningsvis hyvlar vi färsk svart tryffel över rätten.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser (2 pers)
4 havskräftor (eller bara stjärtarna)
10 pilgrimsmusslor, gärna små (vi köpte både kräftor & pilgrimsmusslor hos Fiskvagnen Linné)
10 tryffelravioli (vi köpte hos Capris Delikatesser i Saluhallen, Gbg)
1 halvflaska champagne (37,5 cl vi använde Pol Roger Brut Réserve)
2 charlottenlökar
2 kvistar timjan
2 dl vitt vin
4 dl fiskfond (Salsus Home Chef fiskbuljong 500 ml, inköpt på Delitea)
4 dl vispgrädde
1,5 tsk maizena + 1,5 tsk vatten
1-2 msk smör
Salt och lite cayennepeppar
1 liten tryffel

Börja med såsen och skiva ner 2 charlottenlökar som får fräsa med timjan i smör på svag värme (får inte ta färg) i ca 1 minut. Häll sedan på 2 dl vitt vin och 2 dl champagne. Reducera tills ca 1,5 dl återstår. Häll då på 4 dl fiskfond och reducera ner till totalt 2 dl. Koka grädden i en separat kastrull tills 2 dl återstår. Vispa ner grädden i vinkoket, Sila av. Red med maizenamjöl utblandat i vatten. Koka upp. Häll i lite mer champagne så skummas såsen fint och ca 1-2 msk smör. Smaka av och krydda med lite cayennepeppar och salt.

Skala havskräftorna, ta bort bajssträngen och dela stjärtarna i två halvor.

Stek pilgrimsmusslorna i en het stekpanna ca 1 minuter per sida.

Koka tryffelraviolin enligt instruktion.

Lägg lite av såsen på botten av en tallrik, montera några tryffelravioli ovanpå innan kräftstjärtarna läggs på tallriken mitt emot varandra. Dela pilgrimsmusslorna och lägg upp på de två lediga sidorna.

Häll på ytterligare lite sås runt om innan tryffeln hyvlas över. Njut!!!

Vinmatchningar
Du kan förstås dricka champagne till denna rätt men vi tycker att högkvalitativ och smakrik Chardonnay blir en ännu bättre match och har valt ut två stycken viner från olika världsdelar. Med 2020 Kershaw G.P.S Lower Duivenhoks River Chardonnay får du en sval frukt från annars varma Sydafrika med smått sensationell elegans och rejäl längd. 2022 Bourgogne Blanc Vieilles Vignes från Domaine Cordier ger en ännu kryddigare upplevelse från en årgång som redan gått till historien som en av de bästa någonsin i Bourgogne.

2020 Kershaw G.P.S Lower Duivenhoks River Chardonnay

Våra smaknoteringar: Sval, dov, elegant frukt med finmejslade toner av gula äpplen, persika, smör, apelsin och en välgörande sista dusch av citrus. Långt, fräscht och ett alltigenom imponerande vin.
Varunummer 55821, pris 459:-

2022 Domaine Cordier Bourgogne Blanc Vieilles Vignes

Våra smaknoteringar: En symfoni av gula toner i form av äpplen & plommon med fint sting från apelsin och läcker smörighet. Fatkryddorna är väl avvägda och ett skimmer av citrus vilar över frukten. De för Domaine Cordier så typiska krusbärsaromerna finns också i glaset. Solklart fynd!
Varunummer 70598, pris 259:-

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.