Älgpaj

Älgpaj
För att få en paj som verkligen värmer i höstmörkret valde vi att göra ett långkok på älgkött som sedan får vila över natten i kylskåpet. Dagen efter värmer vi upp långkoket tillsammans med en näve Västerbottensost och fyller pajskalet samt gräddar av pajen i ugnen. Toppar pajen med smörstekta kantareller och riven parmesanost. Vi fyller ett blad gemsallad med uppvispad gammelknascreme och serverar till. I glasen har vi två röda viner som med sin fyllighet och smakrikedom fick både älgen och oss på gott humör.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

För bästa resultat bör man göra denna paj på två dagar. Dag 1 gör man grytan som sedan får stå i kylskåp och gotta till sig och dag 2 gör man själva pajen. Har du inte tid med detta går det givetsvis bra att göra allt på samma dag.

Tillagning av grytan dag 1
600 g grytbitar av älg
250 g skogschampinjoner
2 charlottenlökar
1-2 dl mjöl
Salt & peppar
0,5 dl kalvfond
1-2 dl grädde
2 dl rödvin
1 dl madeira
10 enbär
1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 tsk röd vinbärsgele

Börja med att skära upp älgköttet i grytbitar. Häll mjöl, salt & peppar i en plastpåse. Lägg grytbitarna i plastpåsen och skaka tills alla bitar fått mjöl och kryddor på sig.

Skär champinjonerna i kvartar. Charlottenlöken skärs på längden.

Fräs grytbitarna i en stekpanna med lite olja så de får fin färg runt om. Häll därefter ner dem i en stekgryta. Fortsätt med samma stekpanna och häll i champinjonerna samt löken. Bryn på dem lite innan de går ner i samma gryta som älgen. Häll på 1-2 dl grädde, 0,5 dl kalvfond, 2 dl rödvin, 1 dl madeira, sambal oelek, soja och lite röd vinbärsgelé Krossa enbären och låt dem gå i grytan. Koka ca 2 timmar innan grytan läggs i en bunke och ställs in i kylen över natten.

Pajdeg dag 2
250 g mjöl
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
125 g creme fraiche
Olja till formen
1-2 dl västerbottensost
2-3 dl kantareller
1 dl finriven parmesanost

Lägg mjöl, salt och smör samt creme fraiche i en matberedare. Kör tills det blir en deg, ta upp och låt vila i kyl en stund. Klä en springform med smörpapper och olja den därefter. Klä formen med pajdegen och nagga innan den går in i ugnen på 225° i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna något.

Smörstek kantarellerna under tiden.

Ta fram älggrytan och värm i en kastrull tillsammans med 1-2 dl västerbottensost. Häll sedan fyllningen i pajskalet och grädda 10-15 minuter i ugnen (225°).

Ta ut pajen och dekorera med de stekta kantarellerna, riv parmesanost över och grädda ytterligare 5 minuter i ugnen. Spara några kantareller till dekorering av salladsblad.

Ta bort formen från pajen och lägg upp den på ett uppläggningsfat.

Tillbehör
1 dl gammelknascreme
0,5 dl creme fraiche
1 spritspåse
Gemsallad

Blanda ihop gammelknas och creme fraiche i en mixer tills det blir en smidig creme. Häll upp krämen i en spritspåse. Riv lite parmesanost blandat med timjan och sprinkla över tallriken. Lägg upp en bit paj. Placera ett blad av gemsallad på tallriken bredvid pajen och spritsa två rosor av gammelknaskrämen. Dekorera med några kantareller. NJUT!!!!

Vi väljer att matcha vår älgpaj med två olika viner och båda är så kallade Bordeaux-blends dvs de innehåller de mest vanligt förekommande druvblandningarna som finns i Bordeauxviner från den vänstra stranden. Ett av vinerna har också vänstra stranden i Bordeaux som ursprung och den andra är en riktig klassiker från Sydafrika.

Älgpajen är smakrik med täta vilttoner och vi tycker att det behövs ett vin med tillräcklig fyllighet och smakrikedom för att möta pajen på bästa sätt. Med Meerlust Rubicon får du den fylligaste upplevelsen och med Château La Branne ett lite slankare vin men båda fick älgen och oss på riktigt gott humör.

Meerlust Rubicon 2021

Våra smaknoteringar: Svarta vinbär, tjära och söt tobak vävt i en sammetslen skrud där stänk av bläck & röda vinbär visar sig efter en stund i glaset. Varje utmejslad detalj i vinet hänger ihop och ringer länge i gommen. Majestätiskt vin!

Varunummer 2026, pris 369:-

Château La Branne 2021

Våra smaknoteringar: Klassisk slank Bordeauxfruktprofil med svartavinbär, plommon, korinter, tjära & tobak. För priset en imponerande längd och en stark kandidat till nytt husvin hos oss. Fyndklockorna spelar marseljäsen och vi sjunger med.

Varunummer 92974, pris 189:-

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.