Bobergs Matsal

Bobergs Matsal
Bobergs Matsal ligger högst upp i NK-huset i Stockholm. Matsalen är uppkallad efter arkitekten Ferdinand Boberg som ritade NK-huset och byggnaden stod klar år 1915. Det blev Ferdinands sista verk som arkitekt. Lagom till NK:s 100-årsjubileum 2015 tog stjärnkocken Björn Frantzén över Bobergs och det är i den här vevan som vi upptäcker restaurangen.

Bobergs Matsal är K-märkt och pampigt inredd med träpaneler, kristallkronor och dukat med vita välstrukna dukar. Det är lite som att träda in i en annan värld från det, visserligen tjusigt inredda varuhuset, men som ändå kan vara en rätt larmig upplevelse med mycket folk i rörelse.

Tommy Myllymäki fångad i steget på Aira 2024

Sommaren 2024 väljer Björn Frantzén att lämna Bobergs och Nordiska Kantinen som är en enklare restaurang som serverar bricklunch alldeles i anslutning till Bobergs. In på scenen kliver istället två andra stjärnkockar i form av Tommy Myllymäki och Pi Le. Tillsammans driver de tvåstjärniga Aira på Djurgården som är en av våra allra största restaurangupplevelser i alla kategorier. Den som vill läsa om vår upplevelse på Aira klickar här: https://winomaten.vinsider.se/2024/04/02/aira/

Våra förväntningar är därför på topp när vi passerar Kantinen och möts i entrén till Bobergs av restaurangchef Johan Lindberg som tidigare hade samma position på Aira. Av all servicepersonal vi mött genom åren så personifierar Johan yrket med varm, vänlig och väl avvägd service.

Matsalen är sig lik förutom att ett nytt chambre séparée har skapats och vår känsla är att allting känns ännu mer välputsat än tidigare och det fullkomligen vimlar av servicepersonal. Bobergs Matsal under Björn Frantzén var berömda för sin blodpudding som ständigt fanns på menyn men som numera har fått flytta ut till Nordiska Kantinen. Vilket säkerligen fått en del stammisar att knorra men vi återkommer till blodpuddingen i slutet av denna artikel.

Pol Roger Brut Reservé

Men vår vana trogen vill vi gärna börja med ett glas Champagne. Pol Roger Brut Reservé erbjuds på glas och vi slår till. Pol Roger gör glada Champagner och även i denna instegsvariant finns alla byggstenarna på plats. Frisk och glasklar frukt med gula äpplen, gräddighet och lätta apelsintoner samt nougat. Jättebra och kanske bättre än någonsin faktiskt. Vinet är en riktig klassiker på Systembolaget med varunummer 7549, pris 569:-

Vi väljer olika förrätter samt varmrätter och ber Johan matcha viner till dessa. Medan vi smuttar på Champagnen kommer förrätterna in.

Toast Boberg

Toast Boberg gjorde oss nyfikna och vi blir lite förvånade när toasten täcks av morötter som vi får till oss kommer från Gotland. I mitten ligger en rejäl klick löjrom och under morötterna gömmer sig en kalvtartar samt sötsur dillemulsion. Själva toasten har bra krisp och hela rätten andas elegans och har en mild smakbild. Morötterna rimmar bra med sötman i rätten men tar också väl mycket plats för vår smak. Gott utan att riktigt imponera.

En fundering vi hade innan besöket var om Bobergs nu skulle bli som en lillasyster till Aira. Det enda tecknet på det skulle i så fall vara att Airas berömda Quenelle har fått följa med till Bobergs. På Aira serveras den alltid med kaviar men på Bobergs kan man välja att få Quenellen utan kaviar till ett lägre pris vilket vi gör denna dag.

Quenelle med pilgrimsmussla, kungskrabba och tagetes

”Pilgrimsmusslorna kommer från Hitra, Norge. Quenellen är fylld med kungskrabba och grädde. Serveras i en buerre blanc med fermenterade tomater och tagetesolja.
Texturen i rätten är fullkomligt ljuvlig med tydlig smak av både pilgrimsmussla och krabba. Såsen har ett djup som ger oss svindel och allt tillsammans mynnar ut i en av de bästa rätter vi någonsin ätit. Hatten av för kokkonst i världsklass!” Så här beskrev vi rätten på Aira och det är lika gott och elegant idag. Såsen kommer för alltid finnas i våra hjärtan.

Denna artikel skildrar en lunch vi avnjöt i oktober 2024 men vi gjorde också ett andra besök i december med familjemedlemmar. Vid båda dessa besök noterar vi servicemissar. Vid första besöket får vi in varmrätterna innan vinet har serverats. Vid andra besöket får vi delvis fel rätter och varmrätterna dröjer så länge att servitören kommer ångande och säger ”Jag måste kolla men jag tror köket har glömt er”. Servicen är alltså inte helt intrimmad ännu men själva bemötandet är oklanderligt och mycket vänligt.

Majskyckling med anklever

Majskyckling med anklever är en oerhört vacker och pampig rätt byggd på höjden och omgiven av en djup och krämig sås. Vi funderar på om kycklingen kan vara pocherad med tanke på hur mör den är. Anklevern ger en härligt nötig ton till rätten som lirar fint med den karamelliserade löken och här finns också inslag av spenat. Kronärtskocka och potatis ger fina smakbrytningar till rätten och som får gommen på bästa humör. Så gott!

Pèppoli Chianti Classico 2022

Johan matchade kycklingen med Pèppoli Chianti Classico 2022. Vinet kommer från familjen Antinori som gjort vin i Toscana sedan 1300-talet och ligger bakom några av Toscanas högst prissatta viner. Detta vin från Chianti Classico har efter jäsning mestadels lagrats på stora ekfat.

Väldigt ung frukt med inslag av körsbär, viol och lakrits. Fint balanserat i en lätt struktur som lirade fint med kycklingen. Vinet är tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment med varunummer 74473, pris 199:-

Marulk, höstkantareller, oxiderat vin, smörstekt toast och spenat

Marulken kommer in tillsammans med smörstekt spenat, höstkantareller, shiitakesvamp och vid bordet hälls såsen upp och den ljuvligaste av dofter sprider sig kring bordet. Även denna sås är bråddjup i smaken och vi gissar att den delvis är gjord på havskräfta. Marulken är perfekt tillredd och skivar sig vackert & föredömligt. Till detta serveras en smörstekt toast som utan tvekan är bland de bästa toasts vi har ätit med dubbla bröd och en svampduxelle emellan. Krispet i toasten är smått otroligt.

Smörstekt toast

Vinmatchning till marulken blev Domaine Roux Bourgogne Les Murelles 2022. Domaine Roux är ett familjeföretag i Saint Aubin och har odlat vin sedan 1885. Druvorna jäser på ståltank och lagras sedan 6 månader på ekfat där endast 10% var helt nya fat.

Domaine Roux Bourgogne Les Murelles 2022

Vinet har en härlig smörighet, gula äpplen & päron, antydan till nötter och en avslutande dusch av citron. Jättebra match! Vinet är tillgängligt på Systembolaget med varunummer 5873, pris 189:- och är ett solklart fynd.

Bakad choklad med pistagekräm

Mot bättre vetande med tanke på mättnadsgrad väljer vi att dela på desserten ”Bakad choklad med pistagekräm”. Vid sidan av serveras också lite pistageglass. Chokladen är ljummen och toppad med saltet ”Fleur de Sel” vilket förhöjer alla smaker. Vi slevar i oss under andäktig tystnad för det är helt enkelt underbart gott.

Som vi nämnt finns det förbättringspotential i delar av servicen men vi vill starkt rekommendera ett besök på Bobergs Matsal då det är en stor upplevelse för alla sinnen. Vid vårt besök i oktober 2024 kostade denna lunch 2325:- för oss två.

Men blodpuddingen då?

Nordiska Kantinens blodpudding

Vi har förstås testat av Tommy Myllymäki och Pi Le´s variant av den klassiska blodpuddingen som numera hittas i Nordiska Kantinens meny på samma våningsplan i NK som Bobergs Matsal.

Blodpuddingen har en härligt porös konsistens och med en väl avvägd sötma. Äpplena är stekta mjuka men ändå med en läcker ”stuns” bevarad. Fläsket i tärningar har en kraftig röksmak och bryter av sötman i den karamelliserade löken fint innan det smälta smöret och lingonen binder ihop allt. Underbart gott och ett steg upp från den variant som tidigare serverades på Bobergs.

På samma våningsplan har Tommy och Pi också öppnat en salladsbar vid namn Akvileja som vi också gjort ett nedslag i.

Varmrökt lax & pepparrot

Härligt matig sallad med läcker varmrökt lax som lirar så fint med pepparrotsdressingen. I botten kokt potatis toppad med kokta ägg, dill & grönkål och inte minst den så underskattade rostade löken för crunch.

Bobergs matsal är jättegod mat i lyxig inramning. Nordiska Kantinen och Akvileja är två heta lunchtips. Vi lär inte kunna hålla oss borta från någon av dem.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.