Shotta dig frisk?

En av oss är frälst och börjar varje dag med ett shotglas och ett nöjt leende. Den andre får djupa rynkor i pannan bara av doften som är så stark att den tränger undan de ljuvliga kaffearomerna från bryggaren. För att inte tala om de irriterande knölarna som ramlar ur kylskåpet varje gång man öppnar dörren. Detta bekommer dock inte den frälste ett dugg som troget intar sin shot varje morgon och även tvivlaren faller till föga då och då men kostar på sig en grimas efteråt.

Vi talar förstås om ingefärsshots. Deras eventuella hälsobringande effekt ligger långt utanför vårt skrå men vi kan konstatera att förkylningarna i alla fall inte har ökat i familjen sedan dessa började inmundigas.

I dessa förkylningstider är goda råd dyra men om du gör dina egna ingefärsshot istället för att köpa de hutlöst prissatta färdigblandade varianterna så mår i alla fall plånboken bra.

Här är vårt bästa recept:

Ingredienser:
1 liter vatten
200 g färsk ingefära (gärna ekologisk)
2 st citroner
1 apelsin för att få lite sötma
1 röd chili (kan uteslutas om man vill ha en mildare shot)
Lite honung

Så här gör du:
Mixa ingefära och chili. Häll blandningen i en kastrull tillsammans med 1 liter vatten och värm upp till 60 grader. Häll i honungen och låt det stå och dra i ca 20 minuter.

Sila av ingefäran. Pressa under tiden citronerna och apelsinen. Blanda allt och sila eventuellt ännu en gång. Häll upp ingefärsshoten i en flaska och förvara i kylskåp. Den här ingefärsshoten kan stå i kyla ca 1 månad.

Den frälste av oss maxar effekten genom att hälla i ca en tsk gurkmeja samt lite svartpeppar (gurkmeja har länge använts för att bota inflammatoriska åkommor och svartpepparn hjälper kroppen att ta upp curcuminet i gurkmejan).

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.