Fläskfilé, stekt apelsin & juicig smörsås
Denna smörsås görs genom att kraftigt reducera en smakrik juice, tillsätt en skvätt mousserande vin och mata sedan såsen med rikligt med smör. Apelsinskivorna kryddas med Piment d’espelette och steks så att de får en karamelliserad yta vilket lirade fint med helstekt fläskfilé och råstekt potatis.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)
Ingredienser
Fläskfilé ca 700g
Smör samt olja till stekning
1 påse färskpotatis alt delikatesspotatis
1 Brämhults juice – apelsin, morot, ingefära, chili
300 g smör
1-2 msk mousserande vin
1 apelsin
Piment d’espelette alt chilipeppar
Cayennepeppar till såsen
Gräslök till garnering
Putsa fläskfilén så att inga hinnor finns kvar – bind upp den så den blir jämntjock. Bryn i en het stekpanna så den får fin färg runt om. Lägg i en ugnsfast form med termometer och sätt in i ugn på 200° ca 20 minuter eller tills innertemperaturen når 68-70 grader.
Ta ut och låt vila.
Dela potatisen i halvor och stek på medelvärme tills den fått fin färg och är genomstekt.
Häll 3 dl av juicen i en kastrull och reducera tills endast 0,5 dl återstår. Blanda i 1-2 msk mousserande vin alt vatten. Salta – skär upp smöret (300 g) i mindre bitar. Sänk värmen och montera i smöret sakta under omrörning. Krydda slutligen med cayennepeppar och eventuellt mer salt.
Skär apelsinen i skivor och krydda med Piment d’espelette. Stek på medelvärme på bägge sidor.
Skär upp fläskfilén i cm-tjocka skivor. Montera med potatis, apelsin, häll över såsen och garnera med gräslök – njut!