Hemma hos Vinonista

Vi får kontakt via Instagram med Martin Wall, som äger och driver Vinonista, när vi är i Piemonte i september 2019. Han föreslår då att vi ska besöka Cascina Vigna och prova deras Barbera. Men vi hinner inte klämma in ett besök till i vårt späckade schema så vi kommer överens om att ses för en provning av Vinonistas viner när vi är tillbaka i Sverige. I flera månader försöker vi hitta en tid när vi är i Stockholm och när Martin har möjlighet. Till slut landar vi i ett hembesök hos Martin en fredagskväll i december.

Vi kliver av tunnelbanestationen med adresslappen i handen. ”Låt telefonen göra jobbet” har Martin skrivit i ett sms – vad han inte vet är att det knappast existerar två större tekniska idioter än oss. Således snurrar vi i 45 minuter innan vi hittar fram (det tar 6-7 minuter om man går rätt väg.)

Vi välkomnas av Martin och hans unga dotter och allt känns väldigt avslappnat från allra första stund. Hembesök hos vinimportörer är inte något vi gör varje dag så vi har bestämt oss för att inte stanna mer än 90 minuter – det är ju trots allt fredagskväll även för en hårt arbetande vinimportör. Det slutar dock med att vi provar vin och pratar i drygt 4 timmar och vi får prova druvor vi inte visste fanns och får en unik inblick i hur det är att vara en liten vinimportör.

Vi serveras omedelbart ett glas bubbel.

Galaverna Spumante Brut från Ca´de Lion varunummer 77506, pris 179:-
Från Alta Lange, Metodo Classico, odlat på hög höjd. Frisk smak med fin syra, päron och nötter, gott.

 

Vi får också stifta bekantskap med denna vinluftare som vi aldrig sett förut. Martin använder den flitigt under kvällen och den ger ifrån sig ett ”slurp”liknande ljud som nästan får högtalaren i vår diktafonen att helt ge vika när vi återlyssnar.

Vi tror att många av oss som blivit ”Bitten by the winebug” har närt en dröm om att bli vinimportörer. Martin arbetade tidigare som interimskonsult och hjälpte företag i kris vilket innebär mycket resande med perioder av intensivt arbete och tiden mellan uppdragen ägnade han åt att åka runt på italienska vingårdar. För drygt 2 år sedan avvecklade han konsultverksamheten, växlade ner till ett deltidsjobb och startade Vinonista.

Martin har möjligheten att bara ta in och försälja de viner han verkligen tycker om och som han bedömer håller den kvalitet som motsvarar det pris de säljs för. Detta är förstås till viss del subjektivt men att döma av det vi fick prova denna kväll så håller vi gärna Vinonista i handen när vi utforskar italienska viner framöver. Det finns 33 st att välja på i Beställningssortimentet för den vetgirige och här följer intrycken av de 8 vi fick prova.

Verduno Pelaverga från Cascina Massara 2018 varunummer 70074 pris 249:-
Producenten är välrenommerad och kommunen Verduno har högst anseende för druvan Pelaverga. Väldigt ljus röd färg. Fin syra, bra balans, rosor peppar, röda vinbär, lingon i jättefin stil. Martin rekommenderar den till torskrygg med lite bacon.

Cagliero Galverno, Langhe Rosso varunummer 72720 pris 249:-
Kallas för fattigmans Barolo, nebbiolodruvorna är pressade en gång för ett rent nebbiolovin och blandas sedan med dolcetton och pressas på nytt. Dolcettodruvorna är planterade i toppvingården Barolo Crun Ravera som egentligen är avsedd för Nebbiolo. Vinet mognar på ekfat från Allier och fullkomligt osar av violer och jordgubb med jättefin syra och det är väldigt gott.

Rekommenderas till confiterat anklår och feta fåglar.

Cagliero Canebbio Langhe Nebbiolo 2013 varunummer 72329 pris 279:- (2016 aktuell årgång i beställningssortimentet)

Vi tycker det här är strålande gott, fin syra och nötiga toner. 85% Nebbiolo och 15% Barbera som lagras 24 månader på slavonska ekfat. Behöver mycket luft säger Martin och jobbar hårt med vinluftaren. Fyndigt bra för priset tycker vi.

Vi får nu prova 2 st Barbarescos från samma årgång, en på kommunnivå och ett rent vingårdsvin.

Tenuta San Mauro Barberesco 2013 varunummer 77145 pris 349:-
Ett par snäpp upp i intensitet mot de tidigare vinerna. Trots intensivt luftande är vinet lite slutet med medicinala toner, gräs, grusigt, strävt och väldigt gott. Delvis köpta druvor av en god vän till Mauro och resten från vingården Canova. Vinet vibrerar av potential men behöver ligga till sig några år.

Tenuta San Mauro Barbaresco Canova 2013 varunummer 75910 pris 399:-
100% Nebbiolodruvor från vingården Cascina Canova i Nieve. Gården ligger på toppen av bergsryggen som går igenom Canova Cru och druvorna växer i en syd och sydvästlig sluttning.

Bara doften slår knock på oss med de mest ljuva nypon- och rosentoner. Smaken är voluminös med tydlig grusighet, fin syra och underbar längd. Kvällens vin i kanonårgång och med en potential för lagring som inte står något vin efter.

Viotti Piemonte Albarossa 2013 varunummer 76697 pris 249:-
Druvan Albarossa är en druva gjord på en korsning av Nebbiolo och Barbera. Vissa DNA-tester visar på att det kanske inte är Nebbiolo utan den franska druvan Chatus som korsades med Barbera. Detta ligger långt utanför vår kompetens så vi kan endast konstatera att vi aldrig provat druvan förut oavsett dess ursprung.

Vinet är betydligt mjukare än övriga provade viner denna kväll med fina körsbärstoner, fint integrerad syra och kompakt fruktighet – kändes helt unikt.

Cascina Vigna Barbera d´Asti Superiore 2015 varunummer 73351 pris 199:-
”Det här ska man dricka till nygrillad hamburgare” säger Martin och berättar att vinet vann brons i Vinordic i sin prisklass. Vinet är gjort på 100% Barbera av relativt gamla stockar (upp till 50 år) och vinet lagras 15 månader på franska barrique.

Vi upplever både blåbär och körsbär och vinet är omisskänneligt italienskt men med en liten internationell touch. En Barbera av rang!

Både Barberan och de båda Barbarescovinerna är säkra kort sett till både kvalitet och pris. Men vi vill gärna framhålla både Pelavergan och Albarossan som för oss var unika vinupplevelser som inte lämnat oss än.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.