Favvopasta

Vi är väldigt förtjusta i det italienska köket och inte minst i pasta. I detta recept använder vi en sort som heter Tajarin som är väldigt tunt skuren på längden. Vi fick den serverad till tryffelosande pastasåser i Piemonte i höstas och sedan var vi fast. Blandningen av pancetta, vitlök, rosmarin och parmesan är magisk för oss. Palsternackan bidrar med en jättefin nötighet och detta är en verklig favorit för oss – ja favvopastan helt enkelt. Vi har gjort en film på hur vi lagar till rätten som du hittar längre ner och här följer det skriftliga receptet.

2 palsternackor, skalade, halverade och tunt skivade på längden
2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1 näve färsk rosmarin
12 skivor pancetta (eller bacon)
4 rejäla smörklickar
450 g torkad tajarin (eller annan pasta, ex tagliatelle)
3 rejäla nävar riven parmesan
salt & peppar

Stek pancetta och örter i hälften av smöret 2 minuter. Tillsätt vitlök och palsternacka. Fräs 3 minuter. Koka pastan. Häll av kokvattnet men spara lite. Blanda pasta med palsternacka och pancetta, rör i resten av smöret och parmesanen, tillsätt lite av pastavattnet. Smaka av med salt och peppar. Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.