En vecka i Skåne

Måndag


Förväntansfulla sätter vi oss i hyrbilen och styr kosan mot Malmö. Vi ska äntligen förverkliga drömmen om att kuska runt i Skåne en vecka och göra olika nedslag i mat och vinvärlden. Mycket är planerat och bokat sedan länge men några sena ändringar gör att vi har mer ”luft” i schemat än planerat och vi ägnar bilresan mot Malmö till att vända och vrida på de alternativ vi har.

Vi anländer Malmö utan problem och checkar in på hotellet. Vi ska sedan försöka parkera bilen i garaget under hotellet. Ovana bilförare som vi är visar det sig vara ett mindre mysterium bara att komma in i garaget men efter en kvarts megastress lyckas vi ta oss in och kan konstatera att vi lyckats skapa en rejält lång kö av bilar som vill in i garaget….

Första kvällen har vi siktat in oss på att äta på Julie som ligger i centrala Malmö. Julie har ett väldigt gott rykte för både vinutbud och mat så våra förväntningar är höga. Vi får vänta en stund på att få komma in och tjatar på servitören om att vi gärna vill sitta på innergården som vi hört ska vara mysig. Lång kö dit får vi till svar men plötsligt blir vi ändå placerade där.

När vi börjar ställa frågor om vilka viner som finns släpps vi in i den vinkällare som ligger alldeles intill entrén och får helt på egen hand botanisera där en stund.

Vi väljer till slut ett vin från Hervé Souhaut

Vi börjar med en charkbricka som visar sig vara ett riktigt fynd. Allt på brickan är gott men hjortpatén är något alldeles extra.

Rotisserigrillad fläsksida är nästa rätt och där svålen hade en helt perfekt crunch utan att vara hård (bravo!) och härligt kryddat mört kött. Det är på den där innergården denna kylslagna julikväll som semesterkänslan börjar infinna sig. Julie lever utan tvekan upp till sitt goda rykte.

Tisdag
Idag är det dags för första vingårdsbesöket men först ska vi ta oss till Falsterbo där målet är Hotell Gässlingen. Vi har båda läst Louise Boije Af Gennäs böcker där hotellet förekommer flitigt och nu vill vi se det med egna ögon och förhoppningsvis kunna äta lunch där. Vi snurrar en stund i Falsterbo innan vi inser att Gässlingen ligger i Skanör. Inte så långt bort men en riktig winomatenklassiker att vimsa bort sig på fel ort.

Till slut hittar vi rätt och får ett bord vid poolen. Hotellet är betydligt mindre än vad vi har förväntat oss men prisklassen på de parkerade bilarna utanför motsvarar dock förväntningarna.

Vi väljer en Club Sandwich med kyckling och bacon som är jättegod.

Vi vänder nu tillbaka mot Malmö där vi ska besöka Vingården i Klagshamn. Vi har under många år läst om de prisade vinerna från denna svenska pionjärvingård där vinerna rönt stor internationell uppmärksamhet. Vår egen provningserfarenhet av vinerna är dock begränsad och vi hoppas att detta inte ska ligga oss i fatet under besöket vilket det ska visa sig att det inte gör.

Vi blir hjärtligt välkomnade av ägarna Lena Jörgensen och Murre Sofrakis som visar oss runt i vingården och bjuder sedan på kaffe i trädgården. Trots alla framgångar är paret helt prestigelösa och delar med sig av sina erfarenheter av 19 år som svenska vinbönder. Här finns så mycket att berätta och viner att prova att det blir ett alldeles eget bloggreportage framöver.

Vi vänder nu blickarna mot Lund och har siktet inställt på restaurangen Mat & Destillat. Vårt hotell ligger lite i utkanten av staden så vi tar oss med taxi in till staden och får en guidad tur av chauffören på köpet.

Inför denna resa har vi haft mycket kontakt med paret ”Glada Gustavssons” från Helsingborg. Vi har fått massor av tips om lokala restauranger vi knappast hittat till utan deras hjälp. Paret Gustavssons är ambassadörer, i ordets rätta bemärkelse; för vinregionen Piemonte.

De är också nära vänner med Silvia Altare som är dotter till legendaren Elio Altare så när vi ska välja kvällens vin är valet enkelt och det blir Elio Altares Barolo 2015. Stort tack för all er hjälp!

Mat & Destillat bjuder på en avslappnad men proffsig service och vi njuter till en början av deras filmjölksbröd och vips har vi fått receptet utskrivet till oss.

En av oss väljer oxfilén som är helt perfekt stekt, otroligt mör och den rökta emulsionen är en stjärnbeströdd detalj.

Iberico pluma med bakad butternutpumpa, salvia, pinjenötter, granskott, ingerfära & cidersky blir den andres val. Även här otroligt mört kött och spännande smakbrytningar och vi vill lämna våra varmaste rekommendationer för denna restaurang. Vi får tillfälle att beundra domkyrkan på vår promenad hem.

Lunds domkyrka med anor från 1100-talet

Onsdag
Vi ska nu ta oss till Höganäs men ska bara svänga förbi Löddeköpinge på vägen, för att handla ett vin från Vingården i Klagshamn som bara säljs på lokala systembolagsbutiker i Skåne. GPS:en är inte påslagen när vi börjar vår färd och givetvis kör vi åt fel håll och detta leder till en lång snurrig färd på skånska småvägar innan vi når Löddeköpinge och lyckas fånga en flaska. Puh!

La Maison Francaise var länge en liten butik i centrala Göteborg där man kunde hitta diverse franska delikatesser och allehanda redskap till köket. Här handlade vi regelbundet ostar och inte minst franska kastanjer som vi fullkomligen älskar. Det var därför en stor sorg för oss när paret Helen och Laurant bestämde sig för att slå igen butiken och flytta till Höganäs för att öppna restaurang och butik.

Här har vi bestämt träff med delar av familjen, som också semestrar i Skåne, för att äta lunch. Vi är inte direkt ensamma om denna tanke då kön ringlar sig lång och med lämpligt Covidavstånd. Efter drygt 50 minuter kommer vi dock in och beställer lunch.

En av oss väljer Confit de Canard
Den andre väljer långkokt lamm med friterade risottobollar vilket utan tvekan är dagens vinnare

 

Vi länsar butiken på kastanjer

Delar av familjen har hyrt in sig på en gård i Höganäs och här kommer vi att tillbringa de två närmaste dagarna.

På kvällen beger vi oss till Mölle för att äta middag. Vi har bokat bord (rekommenderas) på Mölle Krukmakeri för att se om ryktet om deras förnämliga pizzor stämmer. Det har varit en riktigt varm dag och solen gassar fortfarande så vår bordsplacering i skuggan av ett kastanjeträd är mer än välkommet.

Vi tar in tryffelpizzan som en av oss tycker är jättegod men den andre är inte nöjd med crunchen på botten. Men ögonblicket i livet under kastanjeträdet med några av familjens juveler till bords är svårslaget.

Dagen efter reser vi mot Mölle igen men målet för dagen är Trädgården på skäret som ligger ungefär halvvägs på väg till Mölle. Trädgården på skäret drivs av paret Milli och Kalle och är en gårdsbutik som säljer egenodlade grönsaker och primörer och egentillverkade charkuterier. Kalle är till vardags köksmästare på eminenta krogen Gastro i Helsingborg och Trädgården på skäret håller öppet under sommaren och storhelger under året. Det finns även möjlighet att äta lunch här om man bara bokar någon dag i förväg vilket vi har gjort.

Tortellini med kantarell, Karl-Johan, parmesan, bondbönor, kronärtskocka, sparris och färsk sommartryffel från Piemonte är helt enkelt gudomligt gott och att äta lunch på Trädgården på skäret blir vårt allra bästa tips till er från Skåneveckan.

Med visst vemod lämnar vi Höganäs med sina magiska, om än kylslagna, kvällar. Vi beger oss nästgårds för att besöka Arilds Vingård.

Kontrasten mot Vingården i Klagshamn, där vi var de enda besökarna, blir slående när vi anländer till Arilds vingård. Här är bilparkeringen överfull och lastbilar kommer med leveranser. Här finns också en egen restaurang samt möjlighet att övernatta på vingården.

Vinprovning

Att många svenskar valt att hemestra denna sommar märks tydligt här och trycket är så högt att ägarna inte riktigt hinner med den intervju vi har bokat in men vi provar av fyra viner med gott resultat och särskilt Solaris Late Harvest som är ett sött vin med honung, persika och aprikos är störtläckert men det finns tyvärr inte till salu än men se upp när det gör det.

På vägen hem gör vi ett stopp på Lilla Napoli i Falkenberg för att prova vad många beskrivit som Sveriges bästa pizza. Här gäller det att ha bokat en tid i förväg då trycket är högt året om.

Det finns 8 stycken pizzor att välja på denna dag och vi faller för tryffelpizzan och väljer att lägga till färsk Bourgognetryffel. ”Detta är en mjuk pizza som gräddas hastigt i hög temperatur” får vi berättat för oss (90 sekunder på 600 grader).

Hela pizzan är som en dröm, deg och fyllning blir till ett och trots att vi föresatt oss att äta långsamt glufsar vi i oss den i ett nafs. Utan tvekan den bästa pizza vi har ätit och en värdig avslutning på en underbar vecka.

 

 

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.