Lammlägg med tryffelmos

Lammlägg med tryffelmos
Bräserad lammlägg kan låta krångligt. Men det räcker att du investerar 20 minuter av din tid till förberedelser och sedan sköter allt sig självt i ugnen under tre timmar. Då får du tid att lägga all din kärlek på ett sammetslent tryffelmos som kommer att ge smaklökarna ett välförtjänt lyckorus. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg.

Ingredienser
Lammlägg (1 per person)
3-4 dl rött vin
1 dl kalvbuljong
3 vitlöksklyftor
3-4 små lökar
3-4 lagerblad
10 vitpepparkorn
Färsk rosmarin och timjan
Lammläggen masseras in med olivolja och kryddas med Herbes de Provence runt om. Det är en kryddblandning bestående av basilika, fänkålsfrö, lavendel, mejram, rosmarin, salvia, sommarkyndel och timjan. Bryn läggen i en stekpanna runt om och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Häll över vin, buljong, lök och kryddor. Täck formen med foliepapper och sätt in i ugn på 150° värme i ca 3 timmar. Ta ut och låt vila i folie. Sila av köttspadet i en kastrull och låt reducera till ca hälften. Häll i en burk crème fraîche, en skvätt konjak och vispa ihop.

Potatismos
1 kg mjölig potatis
100 g smör
ca 3 dl mjölk
Salt och peppar
Tryffel alt tryffelolja
Koka ca 1 kg mjölig potatis, när den är mjuk pressas den i en potatispress och om möjligt ytterligare en gång i en finmaskig kökssil för att det ska bli helt klumpfritt. Smält smör och blanda i, salta samt peppra. Häll i mjölk och värm upp. Riv i tryffel alt rör i några droppar tryffelolja.

Servera lammläggen med sås, det lena potatismoset, gröna ärtor och rödvinbärsgele – njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.