Bar Nimes

Bar Nimes


För några månader sedan öppnade Bar Nimes på Rådmansgatan 25 i Stockholm. Lokalen inhyste tidigare en pizzeria och ligger bara några hundra meter från restaurang Farang som delvis har samma ägare. Frontman för både Farang och Bar Nimes är Kim Öhman som för tio år sedan tog sitt succékoncept Farang med sydostasiatisk mat från Helsingfors till Stockholm.

Bar Nimes matsal

Vi besöker Bar Nimes två gånger under februari-mars 2023 och vid båda tillfällena är Kim Öhman närvarande och serverar och småpratar med gästerna. Inredningen går i klassisk bistrostil med rutigt golv, mörkbruna träpaneler och stora välvda fönster ut mot Rådmansgatan. Inriktningen är Frankrike möter Italien och det finns både en fast meny samt ”svarta tavlan” med specialrätter som varierar från kväll till kväll.

Vi blir vänligt bemötta och visade till vårt bord av Mikaela som tar hand om oss båda kvällarna med avslappnad och perfekt avvägd service. Vid båda tillfällena tar det inte lång stund innan hela restaurangen är full av gäster i väldigt blandade åldrar. Vid andra tillfället sitter vi i bardelen av restaurangen och då blir sorlet högt vilket gjorde det lite svårt att konversera.

Elio Sandri Baolo Perno 2017
Elio Sandri Baolo Perno 2017

Vi har definitivt en kärleksaffär med Elio Sandris Barolos och kvällens flaska mildrade inte dessa känslor. Som alltid sitter elegansen i förarsätet via en slank struktur fylld av rosor, nypon, körsbär och med en imponerande längd och bett i tanninerna. Vinet finns just nu på Systembolaget med varunummer 92249, pris 493:-

Tajarin, smör och italienska vintertryffel
Tajarin, smör och italienska vintertryffel

En av oss beställer in denna klassiker som vi även gärna lagar själva. Smörigheten är perfekt avvägd i rätten och tajarinen smälter i munnen. Tryffeln har en mild smak och så har vi upplevt all tryffel under denna säsong både i vårt eget kök och på restaurang utan att vi vet vad det beror på

Bar Nimes, Agnolotti Del Plin
Agnolotti Del Plin

Bara tanken på Agnolotti förflyttar oss tillbaka till Piemonte och matupplevelser som aldrig kommer lämna oss. Denna är fylld med kalv, pancetta och lamm. Strukturen på Agnolottin ser lite grov ut men visar sig vara helt rätt för rätten som bärs av en djupt buljongig och underbart god smak. Vi spekulerar i om det kan finnas Madeira i såsen men det är endast slungat brynt smör & salvia berättar Mikaela.

Bar Nimes, vildsvinsragu

Vid andra besöket byter vi förrätt till denna vildsvinsragu som har en djup smak med eleganta vildsvinstoner och en perfekt kokt pasta. Av de tre förrätterna är denna det svagaste kortet men ändå något vi gärna skulle äta varje dag.

Shoestring fries och pommes frites

Vid båda besöken beställer vi in både Shoestring fries och pommes frites som tillbehör till varmrätterna. Rykande varma och med en krispighet utöver det vanliga gör dem svåra att låta bli.

Bar Nimes, Osso Buco med risotto milanese
Osso Buco med risotto milanese

Bar nimes, saffransrisotto

Kalvsmaken är tydlig och detta är en kryddstark variant av Osso Buco som tillsammans med en helt perfekt al dente saffransrisotto skapar den ljuvaste smaksymfonin i gommen. Bravo!

Mora kniv
Morakniv behövs för nästa rätt
Bar Nimes mest kända rätt, Steak au Poivre, Haricots verts och pommes frites
Steak au Poivre, Haricots verts och pommes frites

Vi blir lite förvånade att vi inte får frågan om hur vi vill ha köttet stekt vilket är brukligt men här finns ingen anledning till oro då detta visar sig vara en av de bästa köttbitar vi någonsin fått uppleva.

Klassisk pepparstek på oxfilé som är stekt rare och smälter i munnen, pepparsåsen är kraftfull men i absolut balans och vi hade behövt en sked för att sleva i oss det sista av såsen. Viss reservation för att vid vårt andra besök får en av oss en kantbit av oxfilén som har en rejäl sena som vi måste skära bort. Köttet är lika drömlikt gott båda gångerna men kantbiten hör inte hemma i ett kök av denna kaliber.

Bar Nimes dessert Pain perdu, chrème chantilly
Pain perdu, chrème chantilly

Trots att vi är proppmätta övertalar Mikaela oss att dela på denna efterrätt som är hennes favorit. Briochebröd som doppas i pannkakssmet och sedan smörsteks i panna. Gudomligt!

Vi tycker Bar Nimes är en riktig pärla bland vågen av fransk/italienska bistros som just nu sköljer över Stockholm. Ärliga rätter som är vällagade in i minsta detalj, vältrimmad och befriande avslappnad service gör att vi vill lämna våra varmaste rekommendationer.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.